İdrar kaçırmaya manyetik sandalye ile tedavi

Güncelleme Tarihi:

İdrar kaçırmaya manyetik sandalye ile tedavi
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2012 00:00

Türkiye'de her üç kadından birinde görülen idrar kaçırma sorunu, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde Türkiye'de ilk kez kurulan Ürojinekoloji Merkezi'nde cerrahi dışında yapılan manyetik sandalye uygulamasıyla yüzde 80 çözülüyor.

Haberin Devamı

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Şef Yardımcısı Doç. Dr. Akın Sivaslıoğlu, yaptığı açıklamada, idrar kaçırmanın birçok kadının sorunu olduğunu ve kişinin yaşam kalitesini düşürdüğünü söyledi.

 

Türkiye'de ciddi oranlarda ürojinekoloji sorunu bulunan hasta profili olduğunu dile getiren Sivaslıoğlu, idrar kaçırma, mesane, rahim, doğum yolu, bağırsak sarkmaları ve seksüel bozuklukların ürojinekolojinin alanına girdiğini belirtti.

 

Sivaslıoğlu, yapılan araştırmalara göre, Türkiye'de ürojinekoloji pazarının 400 milyon dolar büyüklüğüne ulaştığını, ülkede doğurganlık oranlarının yüksek olmasının bu alandaki hasta sayısının artışında önemli bir etken olduğunu vurguladı.

 

Haberin Devamı

“Türkiye'de üç kadından biri idrar kaçırma sorunu yaşıyor ve 65 yaşın üzerinde bu oran ikiye çıkıyor” diyen Sivaslıoğlu, sorunun çok fazla önemsenmediğini ve tedavi seçeneklerinin bilinmediğini ifade etti.

 

"ÜLKEMİZDE GİZLİ TOPLUMSAL YAYGIN HASTALIK"

 

Bu alanda farkındalığın artırılması ve tedaviye çok daha kolay ulaşım sağlanabilmesi için harekete geçtiklerini ve Ürojinekoloji Merkezi'ni hizmete soktuklarını dile getiren Sivaslıoğlu, şunları kaydetti:
“Ürojinekoloji merkezi, ülkemizdeki tüm hastaneler içinde bir ilk. Bir ihtiyaç olan merkezde, hastalarımızın teşhis ve tedavisinde dünyada birçok merkezin kabul ettiği ve uyguladığı tıbbi ve cerrahi yöntemleri uyguluyoruz. Sadece Ankara'dan değil, Türkiye'nin birçok ilinden hasta geliyor. Hastaların takiplerini de yapıyoruz.
İdrar kaçırma sorunu yeteri kadar önemsenmiyor. Bu nedenle farkındalık yaratmak, bunun bir hastalık ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunun anlatılması gerekiyor. Farkındalık arttıkça, tedavi için başvuru da artıyor. İdrar kaçırma, ülkemizde gizli bir toplumsal yaygın hastalık. Kadınlar, karşılarında kurumsal bir kimlik bulduklarında ve faydasına inandıklarında sorunlarını rahatlıkla dile getiriyorlar.”

 

Haberin Devamı

Sivaslıoğlu, merkezde idrar kaçırma sorunu üzerinde yoğun çalıştıklarını, bu kapsamda uluslararası kongre, sempozyum düzenlediklerini ve dünyanın en saygın bilim insanlarını ağırlayarak farklı ameliyatları gerçekleştirdiklerini anlattı.

 

"ERKEN DÖNEMDE İDRAR KAÇIRMA GEBELİĞİN OLUŞMASINA KADAR GİDEBİLİR"



İdrar kaçırmanın tedavi edilmediği takdirde çeşitli hastalıklara neden olabildiğine işaret eden Sivaslıoğlu, “Anatomik yapısından dolayı idrar kaçırmayla ilk etkilenecek organ, genital sistemdir ve enfeksiyona açık bir hal alır. Erken dönemde idrar kaçırma, gebeliğin oluşmamasına kadar gidebilir. Kişide psikolojik problemlere yol açabilir” diye konuştu.

 

Haberin Devamı

Sivaslıoğlu, idrar kaçırmanın tedavi edilebilir bir sorun olduğunun altını çizerek, “Yeni cerrahi teknikleriyle yüzde 80-85 başarı oranı yakalanabiliyor. Bu şekilde her 100 kadından 80'inin sorunu çözümlenebiliyor. Her hasta ameliyata alınmıyor, ilaç ya da manyetik sandalye uygulanarak ameliyatsız tedavi edebiliyoruz” dedi.

MANYETİK SANDALYE VE KALÇA PROTEZİ KALP PİLİ OLANLARA UYGULANMIYOR



Sivaslıoğlu'nun verdiği bilgiye göre, Ekstrakorporal Manyetik Innervasyon adı verilen cerrahi dışı manyetik sandalye yönteminde, hasta bir sandalyede 20-30 dakika süreyle elbiseleri ile oturtuluyor. Manyetik dalgalarla pelvis taban kasları ve sinirleri aralıklı olarak uyarılıyor.

 

Haberin Devamı

Yöntemde kaslar her manyetik dalgada kasılır ve sonrasında gevşiyor. Hasta tedavi boyunca pelvis kaslarının kasılıp gevşediğini hissediyor. Bu uyarı idrarı ve büyük abdesti tutmaya yarayan kasların fonksiyonlarını artırıyor ve pelvik taban kaslarını güçlendiriyor. Diğer ameliyat dışı tedavi yöntemlerinde olduğu gibi vajina ya da makata herhangi uygulama yapılmıyor.

 

Uygulama haftada 3 kez 4-6 hafta süreyle yapılıyor. İhtiyaç durumunda tedavi süresi 8 haftaya kadar çıkarılabiliyor. Tedavinin başarı oranı yüzde 60-80 olarak gösteriliyor. Hasta, tedavi sırasında ve sonrasında ağrı duymuyor. Herhangi bir yan etkisi bulunmayan manyetik sandalye uygulaması, kalça protezi, kalp pili ve rahim içi araç olanlara uygulanmıyor.

Haberin Devamı

"4 KİLOYU GEÇEN AĞIRLIK TAŞINMAMALI"

 


Doç. Dr. Sivaslıoğlu, idrar kaçırma, mesane ve rahim sarkması gibi hastalıklardan korunmak için şu uyarılarda bulunuyor:
“Doğum evde yapılmamalı, aşırı kilodan kaçınılmalı, sigara kullanılmamalı, özellikle 4 kiloyu geçen ağırlık taşınmamalı ve yerden yük alınırken mutlaka dizler kırılmalı, pelvik taban egzersizleri gün içinde en az 3 set yapılmalı, gün içinde aralıklı olarak 2 saat bir pilates topu üzerinde oturulmalı, kabız kalınmamalı, ağır sporlardan uzak durulmalı, 20 dakikayı geçen tempolu yürüyüşlerde mutlaka 5 dakika dinlenilmeli, idrar kaçırma şikayetinde ve pelvik organ sarkması halinde hekime başvurulmalı, annede pelvik taban sorunu bulunması halinde kız çocuklara 18 yaşından önce bu uyarılar aktarılmalı.”

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!