İdomeni tahliye ediliyor

Güncelleme Tarihi:

İdomeni tahliye ediliyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2016 11:24

Yunanistan, 8 bini aşkın sığınmacının beklediği Makedonya sınırındaki İdomeni kasabasını boşaltmaya başladı.

Haberin Devamı

Sputnik Türkiye'nin haberine göre  Yunanistan’ın farklı bölgelerindeki ‘daha düzenli’ kamplara nakledilmek istemeyen sığınmacılar yaya olarak bölgeden kaçmayı denerken, çok az sayıda gazetecinin kamptan görüntü almasına izin veriliyor.

Makedonya’nın sınırlarını kapatmasının ardından Yunanistan’ın İdomeni kasabasında sıkışan sığınmacılar için kurulan kampın tahliyesine sabah 06.00 sularında başlandı. Kampa girişler kapatılırken, operasyonun ilk iki saatinde 340 sığınmacıyı taşıyan altı otobüsün bölgeyi terk ettiği açıklandı.

İdomeni’deki ‘gayri resmi’ kamptan tahliye edilen sığınmacılar, Selanik’te kurulan merkeze yerleştirilecek.
Atina hükümetinin sığınmacılardan sorumlusu sözcüsü Yorgos Kiriçis, Reuters’a yaptığı açıklamada “Eşyalarını toplayanlar buradan ayrılacak çünkü onlar da bunun bitmesini istiyor. Tercihen bu haftanın sonuna kadar. Kesin bir bitiş tarihi belirlemedik ama aşağı yukarı tahminimiz bu” dedi.

Haberin Devamı

Kiriçis dün yaptığı açıklamada da İdomeni’nin boşaltılması için başlatılan operasyonun bir hafta ise 10 gün arasında sona ermesinin beklendiği ve polisin sığınmacılara karşı güç kullanmayacağının altını çizmişti.

SELANİK’E GİTMEK İSTEMEYEN SIĞINMACILAR İDOMENİ’DEN KAÇMAYA ÇALIŞIYOR

Öte yandan sığınmacılara karşı sert tutumuyla tepki çeken Makedonya, tahliye işleminin başlamasının ardından Yunanistan sınırına ek polis gücü gönderdi. Henüz sınırdan yasadışı olarak geçiş yapıldığına ilişkin bölgeden bir haber gelmiş değil. Ancak Reuters objektifine yansıyan görüntüler bazı göçmenlerin yaya olarak İdomeni’den kaçmaya çalıştığını ortaya koydu.

GAZETECİ VE GÖNÜLLÜLERE KAMPA GİRİŞ İZNİ YOK

Bu arada bölgedeki Yunan gazeteciler, sadece devlet televizyonu ve ajansı için çalışan gazetecilerin görüntü alınmasına izin verildiğini aktarırken, kampta kalmakta ısrar eden gönüllülerin tutuklanmakla tehdit edildiği kaydedildi.
Avusturya ile birlikte hareket eden Balkan ülkeleri kapılarını sığınmacılara kapatmış, Batı Avrupa ülkelerine gitmeyen isteyen binlerce sığınmacı Makedonya'nın sınırını kapatmasının ardından Yunanistan'ın İdomeni kasabasında sıkışmıştı. İdomeni'de sınırın açılmasını bekleyen sığınmacıların sayısı zamanla 11 binin üzerine çıkmıştı. Son iki hafta ise kamp yavaş yavaş boşalmaya başlamış ve kampta 8 bin 500 kişi kalmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!