İdlib’deki kamplar tehlikede

Güncelleme Tarihi:

İdlib’deki kamplar tehlikede
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2017 23:55

Terör örgütü El Kaide’nin uzantısı Heyet Tahrir el Şam’ın İdlib kent merkezi ve Türkiye’ye açılan Bab el Hava kapısını ele geçirmesinin ardından Suriye’nin muhalif kontrolündeki tek vilayeti olan bölgedeki kamplarla bağlantı kesildi. Sınır kapısı güvenlik nedeniyle kapatıldığı için üç gündür kamplara yardım yapılamıyor.

Haberin Devamı

SURİYE’DE tamamı rejim karşıtı grupların elinde bulunan İdlib’de bir haftadır süren çatışmaların ardından kentin kontrolü ve Hatay’ın Cilvegözü Sınır Kapısı’na açılan Bab El Hava’nın kontrolünün El Nusra’nın devamı Heyet Tahrir el Şam’a (HTŞ) geçmesi, bölgedeki kamplara Türkiye üzerinden yapılan insani yardımları da vurdu. Güvenlik nedeniyle sınır kapısının 3 gündür kapalı olması yüzünden insani yardımlar durdu.

MÜLTECİLER KALIYOR

El Kaide bağlantılı El Nusra’nın uzantısı olan HTŞ, geçen hafta Türkiye ve Arap ülkeleri tarafından desteklenen Ahrar el Şam’a karşı taarruza geçmişti. Bölgede yaşanan içsavaşta birkaç günde 92 kişi hayatını kaybederken cuma günü yapılan anlaşmanın ardından Ahrar el Şam, İdlib merkezi ve Bab el Hava’dan güneye doğru çekilmişti. HTŞ’nin sınır kapısında kontrolü sağlaması ve çatışmalar nedeniyle Bab el Hava kapısı 3 gündür kapalı. Çatışmaların ardından Halep ve Hama’dan binlerce insan bu kentlerden göç ederek İdlib’deki kamplara yerleştirilmişti.

Haberin Devamı

YENİ GÖÇ ALARMI

Türkiye, Kızılay üzerinden yetim-öksüz çocuklar ile dul kadınların kaldığı 12 yetimhane ile 4 kampa insani yardım yapıyor. Bunun yanı sıra Türkiye’deki sivil toplum kuruluşlarının da yardım götürdüğü çok sayıda kamp bulunuyor. Güvenlik nedeniyle kapıların kapatılmasıyla üç gündür Türkiye üzerinden İdlib’e insani yardım ulaştırılamıyor. Çatışmaların devam etmesi ve güvenlik nedeniyle insani yardımların bölgeye ulaşmaması yeni bir göç dalgası tehlikesini de beraberinde getirdi.

Kızılay ve AFAD, Türkiye’ye yönelik olası yeni bir göç dalgasına karşı çalışma başlattı. Olası bir göç dalgası durumunda Türkiye, gelecek kişilere kapıları kapatacak. Bu kişiler Fırat Kalkanı operasyonuyla kontrolü sağlanan ve güvenli bölge olan Azez, Cerablus, El Bab gibi bölgelere
kurulacak kamplara yerleştirilecek.

KRİTİK GEÇİŞ NOKTASI

Hatay Cilvegözü Sınır Kapısı’nın karşısında bulunan Bab el Hava, bölgedeki muhalif gruplar açısından büyük önem taşıyor. İdlib’in Türkiye’ye açılan tek sınır kapısı olan Bab el Hava, iki taraf arasındaki ticaretin kontrol noktası konumunda. Bab el Hava, 6 yıldan uzun süredir devam eden içsavaşta DEAŞ ve El Nusra da olmak üzere çeşitli grupların kontrolüne girdi. Son olarak Ahrar el Şam kontrolündenden HTŞ’ye geçti. Ahrar ile işbirliğiyle sınır kapısından Türkiye’ye sızmaya çalışan çok sayıda terörist etkisiz hale getirilmişti.

 

Haberin Devamı

REJİM VURDU ÇOCUKLAR ÖLDÜ

 

SURİYE’de Esad rejimi, ‘çatışmasızlık bölgeleri’ içinde yer alan, tek taraflı ateşkes ilan ettiği Doğu Guta’ya saldırılarını sürdürüyor. Doğu Guta’daki sivil savunma (Beyaz Baretliler) merkezinden alınan bilgiye göre, rejime ait savaş uçaklarının önceki akşam Arbin beldesine düzenlediği saldırılarda, 3’ü çocuk 8 sivil hayatını kaybetti. Aralarında çocukların da bulunduğu 30 kişi yaralandı. Rus haber ajansı RIA Novosti, geçen hafta Rusya Savunma Bakanlığına dayandırdığı haberinde, Mısır’ın ara buluculuğuyla Kahire’de bir araya gelen Rus yetkililer ve “Suriyeli ılımlı gruplar” arasında anlaşma imzalandığını duyurmuştu. Bunun üzerine Esad rejimi, Doğu Guta’ya düzenlediği saldırıları durdurduğunu bildirmişti. Doğu Guta, Türkiye, Rusya ve İran’ın 3-4 Mayıs’taki Astana toplantısında belirlediği 4 çatışmasızlık bölgesi içinde yer alıyor.

BAKMADAN GEÇME!