İddialı geldiler

Güncelleme Tarihi:

İddialı geldiler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 1999 00:00

Haberin Devamı

Gündoğarken ’99 albümünde ciddi şarkılar var .

Grup Gündoğarken uzun bir aradan sonra çıkarttıkları yeni albümleriyle Türkiye müzik gündemine oturmayı hedefliyor.

Günler uzuyor, geceler kısalıyor, pencereler, balkon kapıları aralık bırakılıyor. ‘‘Rüzgar’’ essin diye bekleniyor. Akdeniz hayatı sokağa yansıyor. Bahçelerde, apartman önlerinde yapılan sohbetler uzuyor. Sabah teybe koyulan Gündoğarken kasetinin melodileri, gece yarıları açık pencerelerden caddeye yayılıyor. Memleket meselelerine rağmen bu yaz da aşık olmak isteniyor... Aşktan, ayrılıktan, özlemden korkulmuyor... Zaten bu ‘‘Nafile Dünya’’da, ‘‘Kim Korkar Hain Aşktan?’’ deniyor.

‘‘Türkiye’de şu aşamada yapılmış en güzel albüm’’dür iddiasını ortaya atıyor grubun yakışıklı amcası İlhan Şeşen ve iddialarına devam ediyor:

Gündoğarken elemanı olarak değil, müzik camiasında bulunan, bu işten hasbelkader anlayan bir adam olarak konuşuyorum. Türkiye’de şu aşamada yapılan en güzel albüm olduğunu görüyorum. Niye en çok bu albümü seviyorum? Çünkü müzik direktörümüz Nikiforos Metaxas’ın dediği gibi ‘‘Mest of’’ çok hoş bir albümdü, bu ciddi bir albüm. Bu albümde bir kere arabesk yok. Umutsuzluk yok. Bütün şarkılarında umut var. Bu çok değişik, hatta deneysele yakın ciddi bir sentezdir. Bu albüm Türkiye’nin müzik gündemine oturacak ve bir daha da kalkmayacak. Ayrıca birçok gence de ‘Böyle de müzikler yapılıyor demek ki Türkiye’de’ diye örnek olacak.’’

Yeni arabesk, diyorum ben buna. Daha yaygın deyimiyle nasıl ‘‘İkinci Cumhuriyet’’ varsa Türkiye’de bugüne kadar müzik adına yapılanlar da ‘‘İkinci Arabesk’’ gibi bir şey bence. Niye şu anda çenemi açıp, konuşuyorum? Çünkü yapamamak da vardı iyisini. Arabesk olmadan yapamamak da vardı. O becerildi. Arabesk olmadan, Türk müziğinin, Akdeniz temalarının kullanılarak, kimseyi kışkırtmayan, kimseyi mutsuzluğa sevk etmeyen bir albüm. Böyle bir politikacı çıksa ona da ihtiyaç var Türkiye’de.

Bir dinleyicimiz ‘Sizin şarkılarınız insanı aşka teşvik ediyor’ demişti.

(Gökhan Şeşen) Teşvik olsa iyi, kışkırtıyorsunuz...

(İlhan Şeşen) Aslında ne yazık ki aşk yüzünden insanlar hálá birbirlerini öldürüyorlar. Ne demek şu koca dünyada bir tek insan mıdır, sevilecek? Bu yüzden aşk teması çok önemli. Dolayısıyla böyle önemli bir konuda şarkı yapmak da diğer konulardan daha fazla önemli oluyor. Ben şuna inanıyorum; Türkiye eğer cinsel problemini çözerse her şeyini çözer. Bütün Batı bunu halletmiş durumda, bütün Doğu bunu halledememiş durumdadır.

Albümün müzik direktörü Nikiforos Metaxas, herkesle çalışmaz. Yunanistan’da ayrılırken bana ‘‘Ben bütünümle Gündoğarken’i düşünmüyorum. Ama artık bir yanımda hep var’’ dedi. İnsanlar böyle bir birlikteliği başarabilirlerse ancak ortaya iyi şeyler çıkar. İnanmazsa yapmayan, korkunç ilkeli insan tanımadım.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!