İdamlığın vedası

Güncelleme Tarihi:

İdamlığın vedası
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2007 00:00

İran’da son günlerde gerçekleştirilen seri idamlar bir propaganda kampanyası haline dönüştü.

Tecavüz, adam kaçırma, hırsızlık ve ahlaka aykırı davranma suçlarından geçen hafta 12, önceki gün 11 kişiyi idam eden İran, dün de bir yargıcı öldürmekle suçlanan iki mahkûmu halkın önünde astı.

KARDEŞ çocukları olan Macit (28) ve Hüseyin Kavosifar (24) adındaki iki idam mahkûmu dün başkent Tahran’ın merkezinde, adli kurumların önünde asıldı. Mahkûmlar, 2005’te düzenledikleri beş silahlı soygun sırasında bazı reformcu muhalifleri idama mahkum eden bir yargıcı, bir polis yetkilisini ve yoldan geçen bir kişiyi öldürmekten ölüm cezasına çarptırılmıştı.

Beş yıldır Tahran’da halka açık bir şekilde infaz edilen ilk cezalar olan son günlerdeki idamlar devlet televizyonunda da gösteriliyor. Meydanlarda toplanan binlerce kişi idamları seyrediyor. Uluslararası Af örgütü, İran’daki idam sayısının geçen yıl iki kat artarak 177’ye ulaştığını, bu yıl da şimdiye dek 143 kişinin idam edildiğini belirtiyor. İran’da son günlerde alınan tartışmalı idam kararlarından biriyse iki Kürt muhalif gazeteciyle ilgili. Ülkenin doğusundaki Merivan kentinde Adnan Hasanpur ve Hiva Butimar adlı gazeteciler silah zoruyla sistemi değiştirmeye çalışmak suçlamasıyla idam cezası aldı. İran’da gazetecilere verilen ölüm cezaları nadiren infaz ediliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!