İdam için devlet başkanı onayı gerekmeyebilir

Güncelleme Tarihi:

İdam için devlet başkanı onayı gerekmeyebilir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2006 13:40

Irak Devlet Başkanlığı sözcülerinden Hiva Osman, devrik lider Saddam Hüseyin hakkında Duceyl davasında verilen idam cezasını onaylayan temyiz mahkemesinin kararının, devlet başkanı onayını "gerektirmeyebileceğini" söyledi.

Haberin Devamı

Daha önce, yüksek mahkeme kararının nihai olduğunu ve Devlet Başkanı Celal Talabani'nin onayını gerektirmediğini söyleyen Osman, yeni açıklamasında ise Talabani'nin onayının gerekip gerekmediği konusunda sonuca varmak için mahkeme kararının kendisine ulaşmasını beklediğini ifade etti.

Devlet Başkanının aynı zamanda basın danışmanı olan Osman, “Bazıları Talabani'nin onayının gerekmediği görüşünde. Prosedürün nasıl işleyebileceği konusunda hala mahkemeden bilgi bekliyoruz” diye konuştu.

Osman, bir önceki açıklamasında, Saddam Hüseyin hakkındaki idam cezasının onandığı yüksek mahkeme kararının, nihai olduğunu ve devlet başkanlığı onayını gerektirmediğini söylemişti.

Irak yasalarının idam cezasının infazı için Devlet Başkanı ve iki yardımcısının onayını gerektirdiği belirtiliyordu. Iraklı yetkililer de temyiz mahkemesinin dün açıkladığı karardan önce, herhangi bir idam cezasının infaz edilmesi yönündeki kararın Talabani ve iki yardımcısı tarafından onaylanması gerektiğini kaydetmişti.

Haberin Devamı

Adalet Bakanı Haşim El Şibli de bugün, Saddam Hüseyin hakkındaki idam cezasının dün onanmasından sonra infazının 30 günden daha fazla zaman alabileceğini belirttiği açıklamasında, Talabani'nin onayının teorik olarak gerektiğini ifade etmişti.

El Şibli, "Temyiz mahkemesinin kararının devlet başkanlığına iletilmesi lazım. Daha sonra imzalanan devlet başkanlığı kararnamesi, cezayı infaz etmekle sorumlu cezaevleri genel müdürlüğüne gönderilecek" demişti.
Irak Temyiz Mahkemesi Başkanı, dün, Duceyl davasında devrik lider hakkında 5 Kasımda verilen ölüm cezasını onadıklarını açıklamıştı.

Devrik lider Saddam Hüseyin'in, halen Kürtlere karşı soykırım suçlamasıyla yargılandığı Enfal davası sürmesine rağmen, alınan kararlara göre, temyiz mahkemesinin onadığı Duceyl davasında verilen idam cezasının 30 gün içinde infazı gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!