İçinden çağdaş sanat geçen otel

Güncelleme Tarihi:

İçinden çağdaş sanat geçen otel
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2009 19:25

Bir toplantıya katılmak ya da iş bağlantıları yapmak için bir kente geldiniz. O ülkeyi ya da kenti tanımaya ayıracak pek fazla zamanınız da yok.

Haberin Devamı

Ama öyle bir otelde kalıyorsunuz ki gittiğiniz yerin çağdaş sanatı hakkında bir müzeyi dolaşmış kadar bilgi sahibi oluyorsunuz. Kütüphanesinde tarihe yolculuk yapıyorsunuz. Restoranlarında mutfağı ile tanışıyorsunuz. En gelişmiş teknoloji ile işlerinizi yürütüyorsunuz, odanızda oyunlar oynuyorsunuz. İşte iki ay önce İstanbul Esentepe’de açılan Point Hotel Barbaros böyle bir hizmet iddiasıyla yola çıkmış. Türkiye’nin ilk “art tech/ sanat ve teknoloji”  konseptli oteli. Point otellerinin genel koordinatörü ve konseptin fikir babası Gökhan Özbek hem otelcilik geçmişlerini hem de içinde yer alan çağdaş sanat yapıtlarıyla gündeme gelen bu yeni otele hazırlanma sürecini anlattı.

Çok uzun yıllardır yedek parça ticareti yapan, Gökhan Özbek’in babası Dursun Özbek 1989 yılında Özbek Turizmi kurarak otelcilik işine girişmiş. İlk otelleri Talimhane’deki Nippon olmuş, ardından Point Hotel Taksim gelmiş. Eylül ayında da Point Hotel Barbaros’u açmışlar.
Özbek ailesi 2005 yılında Taksim Point Hotel’i açtıklarında Ara Güler’le benzer bir çalışma yapmış. Otelde ünlü sanatçının 1950’lerin İstanbul’unu anlatan 232 fotoğrafı sürekli sergileniyor.

Haberin Devamı

Point Barbaros’ta ise İstanbul’u çağdaş sanatla anlatan ve teknolojinin son olanaklarını kullanan bir yer yapmayı amaçlamışlar. Mühendislik eğitimi alan sonra da İsviçre’de otel yönetimi okuyan Gökhan Özbek bu kararı verdikten sonra çağdaş sanatı araştırmaya başlamış. Hegel ve Kant’ın sanat felsefelerinden başlayarak birçok kitap okumuş. Dünyadaki sanat otellerini araştırmış. Sanatsal bilgi ve birikimlerinin düşündükleri çapta büyük bir projeyi gerçekleştirmeye yetmeyeceğini anlayınca bu projede bir küratörle beraber çalışmaya karar vermişler.

BERAL MADRA İLE ÇALIŞTILAR

Gökhan Özbek’in “Çağdaş sanat konusunda bir derya” olarak nitelediği Beral Madra ile yola koyulmuşlar. Özbek, bu süre içinde Beral Madra’dan bir sertifika alacak kadar çağdaş sanat konusunda çok şey öğrenmiş.
Minimalist bir anlayışla dekore edilen otelin içine çağdaş sanat yapıtları büyük bir uyumla yerleştirilmiş. Gökhan Özbek’e göre bir otelde yer alan sanat eserleri müşterilerin duygusal konforunu arttırıyor. Ama sonuçta bir iş oteli oldukları için iş insanının olmazsa olmazı teknolojiye de ihtiyaç var. Beral Madra Point Barbaros’un çizgisini, dekorasyonunu Bauhaus ekolünün Türkiye’deki en güzel örneklerinden biri olarak görüyormuş.

Otelde 26 sanatçının videoart, heykel, resim, enstalasyonlardan oluşan 265 yapıtı yer alıyor. Hakan Gürsoytrak, Serhat Kiraz, Melih Görgün, Murat Morova, Pablo Martinez, Sıtkı Kösemen ve Yeşim Ağaoğlu gibi çağdaş sanatın önde gelen isimlerinin aralarında olduğu sanatçılar daha inşaat aşamasında bu sürece dâhil olmuşlar. Sürekli serginin ismi “Password: İstanbul/ Şifre İstanbul”. Ayrıca İstanbul Modern’le de iş birliği yapmışlar. Müzedeki mağazanın aynısı lobide açılmış. Yine bu bölümün karşısında İstanbul Kültür A.Ş. işbirliği ile hayata geçirilen “Sahaf” isimli bir kütüphane var.
Gökhan Özbek burada yer alan 1500’ye yakın kitabın yarıya yakınını sahaflardan toplamış. En büyük hayali de otelde kalan müşterilerin bu kitaplar vasıtasıyla birer İstanbul aşığı olması. Ayrıca üniversite öğrencilerine İstanbul üzerine çalışan araştırmacılara da kütüphanenin kapıları açık. 1600-1700’lerden kalma Latince, Ermenice, Süryanice, İtalyanca, İngilizce gibi farklı dillerde kitaplar da var.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!