IBM tırnak boyutunda çipe 30 milyon transistör koydu!

Güncelleme Tarihi:

IBM tırnak boyutunda çipe 30 milyon transistör koydu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2017 07:38

30 milyar transistör, tırnak boyutunda bir çipe sığar mı? Teknoloji devi, imkansız gibi görüneni işte böyle gerçeğe dönüştürdü!

Haberin Devamı

IBM'in liderliğini yaptığı, New York'daki SUNY Nanocomplex'de yer alan The Research Alliance firması, 5nm transistör geliştirmeyi başardı.

Bununla iki sene önce geliştirdikleri 20 milyar transistör barındıran 7nm test node chip'i geçmiş oldular. Bunu başarmaları, nanosheet semiconductor teknolojisine daha çok yatırım yapmalarıyla oldu.

Burada geliştirilen nanosheet teknolojisiyle, silikon nanosheet semikontüktörler, transistörün temel yapısını oluşturacak şekilde üst üste koyuluyor. Bunun anlamı, belli devrelerin gücünün ve efektifliğinin, mikroskobik seviyedeki nanosheet'lerin ayarlanmasıyla optimize edilebileceği.

Tüm bunların da anlamı, gelecekte bu devre yapısını kullanacak olan akıllı cep telefonu gibi cihazların, yeniden şarj gerektirmeden önce iki veya üç kat daha uzun dayanabileceği. Ayrıca, genel performans da sanal gerçeklik, yapay zeka ve Nesnelerin İnterneti'nin (IoT, Internet of Things) gereklerini karşılayacak seviyeye yükselebilecek.

Haberin Devamı

loT'un geleceği için yüksek işlem gücü ihtiyacı var. Örneğin IBM'in şoförsüz araba projesi gibi. Yalnız sadece akıllı ceplerin pil ömrünün uzaması dahi yeterince devrimsel olacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!