İ. Melih'e sorular!..

Emin ÇÖLAŞAN
Haberin Devamı

Biliyorum, burada defalarca sorduğum bu soruların hiçbirine yanıt veremedi. Bundan sonra da veremeyecek. Ama hesabını bir gün yargı önünde mutlaka verecek. O günlere yaklaşıyoruz.

Bir belediye başkanı düşünün ki, bugüne kadar yüzlerce insanı mahkemeye vermiş ve yüzlerce kişi tarafından mahkemeye verilmiş! Davaların çoğunu kaybetmiş. Zaman zaman bir tazminat kazanırsa, bunu basın toplantılarıyla açıklıyor.

Açtığı ve kendisi hakkında açılan davalar, CHP milletvekili Yılmaz Ateş tarafından Meclis gündemine getirilmiş, önergeler verilmiş.

Dünkü şeriatçı gazetelerde İ. Melih'in yine açıklaması vardı:

‘‘Şuna dava açtım, dün 500 milyon kazandım. Buna açtım, 1 milyar kazandım...’’

Ohhh, Allah bin bereket versin, hayırlı kazançlar ihsan etsin! Adam işi gücü bırakmış, cebine giren paraların hesabıyla uğraşıyor!

Kendisine bir kez soruyorum:

Bugüne kadar toplam kaç kişiyi mahkemeye verdin, toplam ne kadar tazminat istedin? Kaç para kazandın, kaç davan reddedildi? Seni kaç kişi mahkemeye verdi, kaç para ödedin? Kârda mısın, zararda mısın?

Bu sorulara yanıt vermeye yüreği yetmiyor... Çünkü bu sayı ve rakamları açıkladığı anda, ortaya inanılmaz bir tablo çıkacak. Bir belediye başkanının nelerle uğraştığı, ‘‘kamu görevini nasıl kişisel kazanca dönüştürme çabasına girdiği’’ herkes tarafından öğrenilecek.

Orada kamu görevi yapıyor. Belediye ve kendisi hakkında ne yazılırsa kendi adına açıp para kazanmaya, başkanlık görevini kişisel kazanca dönüştürmeye kalkışıyor.

***

Alfagas isimli bir imalathaneye bugüne kadar bu belediye tarafından, hem de dolar üzerinden trilyonlar ödendi ve ödenmeye devam ediyor. Kaç trilyon ödediğini soruyorum, ona da yanıt veremiyor.

Sadece Alfagas dosyası bile, İ. Melih'in derhal görevden alınmasını ve yargı önüne çıkarılmasını gerektirir.

Şimdi size, Alfagas'a verilen ihaleler konusunda ne yapıldığını, devlet belgesinden aynen açıklıyorum:

‘‘İl Mah. İd. Kont.ce düzenlenen 15 Temmuz 1997 gün ve 12/287 sayılı raporda, sayaç ihalesinde usulsüzlük bulunmadığı belirlenmiştir.’’

Ben, bu raporu veren görevlileri burada resmen ihbar ediyorum. Bakanlık bu dosyayı yeniden inceletsin ve ortaya çıkacak sonuçları görsün.

Alfagas isimli bu imalathanenin Muradiye isimli şeriatçı vakıfla bağlantısı belgelendi. Bu konuda açtıkları davalar da reddedildi.

Mahkemeler, İ. Melih'in bu vakfa bağlı şirketlere ve ihale verdiğini, kararlarında belgelediler.

Nereye, kime gitti bu trilyonlar? İçişleri Bakanlığı bunun hesabını sormak için neyi bekliyor?

***

Alfagas rezaletini burada defalarca yazdım. İ. Melih'ten trilyonlar alan bu imalathane burada yazdığım dokuz yazı nedeniyle beni mahkemeye verip tazminat istedi! Ankara 26. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin 18 Mart 1998 tarih ve Karar 98/147 sayılı kararını iki cümle ile özetliyorum:

‘‘Yazarın yazdığı konular gerçeği yansıtmaktadır... Firmanın ürettiği sayaçların randımanlı olmadığı ve arıza verdiği, noter kanalıyla saptanmıştır. Davanın reddine.’’

Kararda ayrıca, Alfagas'a verilen trilyonluk ihalelerin, başka firmaların katılamayacağı bir biçimde düzenlendiği de vurgulanıyor.

Ama İ. Melih, İçişleri Bakanlığı görevlileri tarafından bu konuda aklanıyor! Başesgioğlu'na soruyorum, şimdi ne yapacaksınız?

***

Gazeteci arkadaşım Ümit Çetin'in, 23 Mart 1998 tarihli Hürriyet'te bir haberi çıktı. Fazilet'in genel başkanı olan İsmail Alptekin de İ. Melih belediyesine bağlı üç ayrı şirketten maaşa bağlanmıştı.

İsmail'den tık yoktu ama İ. Melih bu haberi okuyunca Ümit'i belediyeye çağırdı. Orada kendi kameralarını kurmuştu! Arkadaşımızı ‘‘yanlış yazdığını’’ söyletmeye çalıştı... Konuşturamayınca, aynen şöyle dedi:

‘‘Eğer bu haberini düzeltmezsen, derhal 20 milyarlık dava açacağız...’’

Ama haberi yalanlaması mümkün olmuyordu... Çünkü genel başkan İsmail oralardan maaşa bağlanmıştı. Şimdi İ. Melih'e soruyorum ve yanıt vermesini istiyorum:

‘‘İsmail Alptekin sana bağlı kuruluşlardan ne zaman, hangi süreyle ve kaç para maaş aldı?’’

Hemen anımsatayım, Refah'ın yayın organı olan Milli Gazete'nin bazı yazarları da İ. Melih belediyesine bağlı şirketlerden maaş alıyorlar!

Haydi, yalanlasana bunları aslan parçası İ. Melih! Niye susuyorsun?

***

31 Mart tarihli Hürriyet'te Kadir Ercan, bu İ. Melih'in dosyalarından birkaç tanesini açıkladı.

Türkkonut dosyasında sahtecilik, Alfagas olayı, ihaleye fesat karıştırma, Refah takımına torpilli ihaleler vermek, hayali park ihalesi, geçersiz diploma dağıtmak, Sayıştay'da belediye hesaplarını inceleyenlerin kurduğu kooperatife usulsüz arsa vermek, şeriatçı Muradiye Vakfı şirketlerine ihale dağıtmak...

***

ANAP milletvekili Bülent Akarcalı Meclis Başkanlığı'na verdiği önergede, İ. Melih belediyesinin borçlarını sormuş. Maliye Bakanı Zekeriya Temizel imzasıyla gelen resmi yanıta göre, 31 Ocak 1998 tarihi itibariyle İ. Melih belediyesine bağlı kuruluşların dış borç toplamı -sıkı durun- 1 milyar 398 milyon dolar!

Aynı tarih itibariyle, vadesinde ödemediği dış borçlardan Hazine tarafından devralınan miktar ise 115 trilyon 112 milyar lira!

Başkentte belediye işleri, işte böyle yürütülüyor!

Dokunmayın İ. Melih'e, dokunmayın! Böylesi bir daha gelmez! Türkiye Cumhuriyeti'nin başkentine İ. Melih yakışır!













Yazarın Tüm Yazıları