Huzursuz Bacak, Varis İşareti Olabilir

Güncelleme Tarihi:

Huzursuz Bacak, Varis İşareti Olabilir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2016 12:17

Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Güven Erdoğ, huzursuz bacak rahatsızlığının varisin işareti olabileceğini söyledi.
Ayaklarda yanma, uyuşma, ağrı, bıçak saplanması, böcek yürümesi gibi şikâyetleri olanların nöroloji kliniği yerine damar cerrahi kliniğine gitmelerini öneren Medilife Hastaneleri Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Güven Erdoğ, varis hastalığının insanlık tarihi kadar eski olduğunu belirtti.
Varis hastalığının her zaman sorun olduğunu kaydeden Erdoğ, “Varis Hastalığı ile ilgili ilk yazılı belgelere MÖ. 1550 yılında Mısır Papirüslerinde rastlıyoruz. O günden beri Varis ile ilgili bilgilendirmemiz devam ediyor. Şikâyetler genellikle dizler ve ayak bilekleri arası bölgede olur. Yanma, uyuşma, ağrı, bıçak saplanması, böcek yürümesi şeklinde ifade edilir. Varisin erken dönemlerinde bu şikâyetler “Huzursuz Bacak Hastalığı” ile karışır. Hastalar önce Nöroloji sonra Psikiyatri Kliniklerinde şifa ararlar. Hâlbuki ileri teknolojik tedavilerle kolayca tedavi edilebilecek varisleri olabilir. İşte bu yüzden doğru tanı şart” diye konuştu.
Erken tanının hayati riskleri azalttığını kaydeden Prof. Dr. Güven Erdoğ, “Varis, toplardamarların ve iç kapaklarının sünmesi, bozulması yani deforme olması sonucu ortaya çıkan, dolaşım bozukluğu oluşturan bir hastalıktır. Ağırlık hissi, ağrı, şişlik, hissetme değişiklikleri, gece krampları, yorgunluk, kaşıntı, huzursuz bacak şikâyetleri ilk belirtiler olabilir. İleri yas, genetik yatkınlık, uzun süre ayakta kalma, geçirilmis derin ven trombozu, gebelik, şişmanlık, toplardamar yetersizliği ve buna bağlı toplardamar tansiyon yüksekliği varis gelişme riskini arttırır. Tedavi edilmeyen varisler damar içinde pıhtı oluşmasına neden olabilir. Bunlarda tıkayıcı damar hastalıklarına neden olarak yatağa bağlı kalmalara, ölümlere neden olabilirler. Bu yüzden erken tanı hayati riskleri de azaltır” dedi.
“HASTAYA GÖRE TEDAVİ VAR”
Prof. Dr. Güven Erdoğ, variste hastaya göre tedavi uygulandığını ifade ederek şöyle konuştu:
“İlaçlı tedavi, cerrahi tedavi ve koruma-sakınma tedavileri bir bütün olarak uygulanırsa başarı uzun süreli olur. Hastalarımız tedavi açısından birçok hastalığa göre daha şanslı. Bilimsel ve Teknolojik son gelişmelerle kişinin özelliklerine, varisin özelliklerine göre birçok cerrahi tedavi emkânı var. Skleroterapi, Pake Eksizyonu, Stripping, Yüksek Ligasyon, Endovasküler Lazer Tedavisi gibi seçenekler hastaya uygun olarak doktor tarafından seçilerek uygulanır. Lazer tedavi teknolojisi varis tedavisinde var. Evla dediğimiz yöntemde lazer teknolojisi ile varis hastalarımızı hastanemizde günü birlik tedavi ediyoruz. Uygulama yaklaşık olarak 30 - 60 dakika sürer. Tabii bu süre varisin yoğunluğuna göre daha uzayabilir. Lazer yöntemi uygulamak için genellikle kış mevsimi tercih edilir. Hastaya işlem sonrası güneşe çıkmaması, kaplıca gibi sıcak sulara girmemesi, masaj yaptırmaması, bacaklarına doğrudan sıcak tatbik etmemesi bir kaç gün bacak bacak üstüne atmaması gerekiyor. Hastalarımız tedavi sonrasında aynı gün, kontrolleri yapıldıktan sonra yürüyerek eve dönebilmektedir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!