Hüseyin Çelik: 27 Ağustos'u oy birliğiyle aldık

Güncelleme Tarihi:

Hüseyin Çelik: 27 Ağustosu oy birliğiyle aldık
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2014 06:06

AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik AK Parti'nin 27 Ağustos'ta yeni genel başkan seçmek için kongre yapacağını açıkladı. Çelik ayrıca seçilecek kişinin hem genel başkan hem de başbakan olacağını söyledi. Görevini 28 Ağustos'ta Başbakan Erdoğan'a devredecek olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bu açıklamadan dakikalar önce AK Parti'ye geri döneceğini duyurmuştu.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Çankaya Köşkü'nde "AK Parti'ye döneceğim" açıklamasından hemen sonra AK Parti sözcüsü Hüseyin Çelik de bir açıklama yaptı.

Çelik açıklamasını, AK Parti'nin, Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yerine yeni genel başkanı seçeceği kongrenin görüşüldüğü MKYK toplantısı sürerken gerçekleştirdi. AK Parti sözcüsü, iki kilit mesaj verdi;

* AK Parti'nin kongresi 27 Ağustos'ta olacak
* Kongre'nin Genel Başkan seçeceği kişi Başbakanlık görevini de üstlenecek.

İŞTE TARTIŞILAN SORULAR VE ÇELİK'İN YANITLARI:

İşte Ankara kulislerinde tartışılan siyasetin geleceğine ilişkin sorular ve Çelik'in açıklamalarındaki önemli mesajlar...

* SORU: AK Parti Kongresi ne zaman yapılacak?
ÇELİK : AK Parti'nin tek maddeli bir gündemle yapacağı olağanüstü büyük kongre 27 Ağustos’ta toplanacaktır. Teknik tarafları var bu işin, çoğunluk sağlanamazsa bir gün sonra. Ama böyle bir ihtimal görmüyoruz.

* SORU: Kongre tarihinin 27 Ağustos'a, Gül'ün Cumhurbaşkanlığı görev süresinin bitmesinden bir gün önceye alınması, Gül'ün genel başkanlığının engellenmesi midir?
ÇELİK: Bu tarih Sayın Gül’ün gelmesiyle ilgili değil sayın Başbakan’ın gitmesiyle ilgilidir.

* SORU: Kongre tarihi olarak 27 Ağustos'a MKYK'da karşı çıkan oldu mu?
ÇELİK: Bu 27 ağustos tarihi MKYK’da oy birliğiyle alınmış bir tarihtir.

Haberin Devamı

* SORU: AK Parti'nin yeni Genel Başkanı ve Başbakan kim olacak?
ÇELİK: Büyük kongredeki adayımız kim? Biz bu MKYK’da isimlendirme meselesi üzerinde durmadık. Sayın başbakan bu süreçte bütün üyelerle, vekil arkadaşlarımızla, gerekli gördüğü diğer yetkililerle istiharelerde bulunacak. Ortak akılla bir isim üzerinde anlaşacağız ve kongreye o isimle gideceğiz. AK Parti genel başkanı Türkiye’nin başbakan olacağı için ülkemiz için bu kararın hayırlı olmasını diliyorum.

SORU: AK PARTİ'de genel başkanlık ve başbakanlık için mücadele olur mu?
ÇELİK: Önümüzdeki günlerde kimse AK Parti’den kavga gürültü çatışma kaos beklemesin.

* SORU: Abdullah Gül ile Tayyip Erdoğan arasında bir görüşme olacak mı?
ÇELİK: Sayın Başbakanımız zaten sürekli görüşme halindedir. Bir resmi görüşmeler var, ama sayın Gül ile sayın Erdoğan arasında böyle bir resmiyete gerek yok.

Haberin Devamı

* SORU: Gül AK Parti'ye dönerse hangi görevi üstlenebilir?
ÇELİK: Sayın Abdullah Gül’ün partiye dönmesi kadar normal bir şey olamaz. MHP’ye CHP’ye dönmesini bekleyen var mı içinizde? Sayın Abdullah Gül, bu partinin kurucularındandır. 58’nci hükümetin başbakanıdır, dışişleri bakanı ve başbakan yardımcısıdır. Sonra da cumhurbaşkanıdır. Biz sayın Abdullah Gül’e, yeni seçtiğimiz başbakanımıza, konumlarından ziyade, onlara ağabeylerimiz gözüyle bakıyoruz....Bizim şu anda eski bir Meclis Başkanımız ki, Meclis başkanı Türkiye'nin ikinci adamıdır. Sayın Bülent Arınç eski Meclis başkanıdır. Ben 7 yıl bakanlık yaptım ve şu an başbakan yardımcısıyım. Konumlar önemli değil. sayın Gül partiye dönmek istediği zaman, başbakan söyledi, Sayın Gül’ün aşımızın üzerinde yeri var. biz onu hasretle kucaklamaya hazırız. Ama tabi dediğim gibi bu zaman, sayın cumhurbaşkanımızın durumu tabi ki konuşulacaktır...

Haberin Devamı

"BİR ÜNVAN OLMADAN DA PARTİ ÜYESİ OLUNUR...."

Sayın Gül partiye döndüğü zaman bir tecrübe birikimiyle, gerçekten yaptığı hizmetleri arkasına alarak geldiği zaman, bir unvanı olmadan da parti üyesi olunur, bir unvan verilecekse bugüne kadar yaptığı görevler göz önüne aldığımızda, Kayseri’de il başkanı olmasını kimse beklemiyor. Ben böyle söylediğimde, Kayserili arkadaşlar, ben bu arada Kayserililere yüzde 66’lık oy oranından dolayı da şükranlarımı ifade ediyorum. Hizmet etmek ille başbakan genel başkan olmayı gerektirmeyebilir.
Hatırlarsanız benim bir hesabım yoktur dedi. Sonra arkasında şunu da ifade ettim. Ben bir siyaset dünyanın parçasıyım. Beni buralara taşıyan partidir, onların ne karar verdiği de önemlidir.

SORU: AK Parti'ye geri döneceğim diyen Gül ile, Çankaya Köşkü'ne çıkacak olan Erdoğan arasında çatışma olur mu?
ÇELİK: Sayın Abdullah Gül ile Başbakan arasında birileri bir çatışma bekleyebilir. Onların da hevesleri kursağında kalacak.

*SORU: AK Parti'de eş başkanlık sistemi işletilir mi? Başbakan ve Genel Başkan Farklı kişiler olabilir mi?
ÇELİK: Şimdi Sayın Başbakanımız seçildiğine göre, Abdullah Gül beyden devralacağına göre, bizim yeni bir genel başkan ve başbakan ile yola devam etmemiz gerekiyor. Daha önce defalarca açıkladık. Seçilecek kişi hem başbakan hem genel başkan olacak. Hatırlarsanız 2002’de başbakanımız seçime sokulmadığı için genel başkandı, Sayın Abdullah Gül hükümeti kurdu. O bir zaruretti arkadaşlar, bugün böyle bir zaruret yok arkadaşlar.

Haberin Devamı

* SORU: Erdoğan Başbakanlık ve AK Parti Genel Başkanlığı görevinden ne zaman istifa edecek?
ÇELİK: (Erdoğan'ın) Genel başkanlığı ne zaman sona erecek? 28 Ağustos’ta kendisine mazbatası takdim edilip yemin ettikten sonra bitecektir. Yapacağımız kongreye sayın başbakanımızın başkanlığında gideceğiz. 27 ağustos Çarşamba saat 10’dur arkadaşlar

* SORU: Erdoğan nasıl bir Cumhurbaşkanı olacak?
ÇELİK: Bir kez daha teyit etmek isterim. Sayın Başbakan, anayasanın kendisine vermediği bir yetkiyi asla kullanmayacaktır. Yasaların vermediği bir yetkiyi kimse kullanamaz. Kanunlar çerçevesinde elbette cumhurbaşkanlığı yapacaktır. Herkes kendi tarzını o makama verir.

* SORU: Halkoyuyla gelen bir Cumhurbaşkanı ile yine halkın iktidara getirdiği Başbakan arasında çatışma yaşanır mı?
ÇELİK: Şu anda yüzde 52’yle seçilen bir cumhurbaşkanı var, gelen başbakan ile bir çatışma olmayacak mı diye sorulara cevap veriyorum. Yüzde 52 halk desteği olan bir cumhurbaşkanı var, halk tarafından iktidar olarak tayin edilen bir partinin içinden çıkacak hükümet, güç birliği yaptığı zaman Türkiye’de bir takım şeyler iyiye gidecektir.

* SORU: Erken seçim olur mu? Seçim 2014'e çekilir mi?
ÇELİK: Biz de geleceğimiz seçim bir sonraki pazartesi başlar. 2015’in seçim çalışmaları başlamıştır.

* SORU: AK Parti Kongresinde genel başkanlık mücadelesi olur mu?
ÇELİK:Bazen birileri adını duyurmak için, çeşitli kongrelerde buna rastlarsınız. Ama bizim partide bugüne kadar, MYK’da MKYK’da çok iyi bir nabız tutulur, hep tek kişiyle gidilmiştir. Parti içi çekişme, fikir ayrılıkları vardır. Ama genel irade bir konuda karar verdiği zaman hepimiz o belirlenen ismin arkasında oluruz. Kimsenin önünü kapatma manasında söylemiyorum.

* SORU: Yeni Genel Başkan, üç dönem kuralına takılan biri olabilir mi?
ÇELİK: Üç dönem kuralına tabii birisi de olabilir. Birinci dönem milletvekilliği olan arkadaşımız da ikinci dönem milletvekilliği de olabilir.

* SORU: Gül, 28 Ağustos'tan önce Cumhurbaşkanlığı'ndan istifa ederse ne olur?
ÇELİK: Ya olursa, ya giderse… şartlı cümleler kuruluyordu. O zaman ben Türkçedeki bir atasözünü hatırladım “eğer ve meğeri evlendirmişler. Keşke diye bir çocuğu olmuş” biz eğer ve meğerle siyaset yapmıyoruz. Sayın Demirel, olmamış çocuğa don biçmeyin derdi.
Sorularınız beni terletmedi, ortam sıcak.

SORU: Kongre'de AK Parti'nin MKYK üyeleri de yenilecek mi?

ÇELİK: MKYK üyelerinin belirleneceği bir genel kongre olmayacak. Vaziyet bundan ibarettir.

BAKMADAN GEÇME!