Hürriyet'e saldırı dış basında: "Kendisine demokrasi adı veren hiçbir ülkede bakış açısı nedeniyle kimse saldırıya uğramamalıdır"

Güncelleme Tarihi:

Hürriyete saldırı dış basında: Kendisine demokrasi adı veren hiçbir ülkede bakış açısı nedeniyle kimse saldırıya uğramamalıdır
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2015 09:57

Hürriyet gazetesine önceki akşam düzenlenen taşlı sopalı saldırı dış basında büyük yankı buldu. Uluslararası Haber Medya Birliği (INMA) ve Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) de olayı kınayan kuruluşlar arasında yer aldı. Dış basında yer alan belli başı yorumlar şöyle:

Haberin Devamı

- Prensa Latina (Küba): Merkezi Küba'da bulunan haber ajansı Prensa Latina, Hürriyet gazetesine yapılan saldırıyı, “İstanbul'da Türk gazetesi Hüriyet'in merkezine saldırdılar” başlığıyla abonelerine duyurdu. Haberde, "150 kadar AKP sempatizanı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a muhalif Hürriyet Gazetesi merkezine saldırdı" denildi ve saldırganların AKP'yi destekleyen sloganlar atarak, gazete merkezini yakmakla tehdit ettikleri belirtildi. Haberde, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin'in, “Türkiye tarihinde kara bir leke” sözlerine de yer verildi.

- Augi (Yunanistan) : Gazete Hürriyet'e saldırı haberini, "Erdoğan’nın taraftarlarından Hürriyet gazetesine yapılan saldırı, Türkiye’nin demokrasi tarihine bir 'kara sayfa' olarak geçecek" ifadeleriyle verdi. Haberde, "AKP’nin gençlik örgütü lideri önderliğinde 200'e yakın Türkiye Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan taraftarı, Hürriyet gazetesinin binasına saldırdı. Taşlı, sopalı saldırı sırasında 'Allahüekber' sloganları duyuldu" denildi.

Haberin Devamı

- Thema (Yunanistan) : Gazete haberi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğrafıyla birlikte, "Türkiye: 200’e yakın Erdoğan taraftarından Hürriyet gazetesinin binasına saldırı" başlığıyla verdi, Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin'in "Bu saldırı Türk demokrasi tarihine kara bir sayfa olarak geçecektir” sözlerine yer verdi.

- AFP (Fransa): Fransız haber ajansı, “Hürriyet’i Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerini çarpıtmakla suçlayan bir grup AKP destekçisi, gazetenin merkez binasına saldırdı” sözleriyle duyurdu. Haberde, “150 kişilik grup İstanbul’un Bağcılar ilçesindeki Hürriyet binasına AKP lehine sloganlar atarak taşlarla geldi, camları ve giriş kapısını kırdı” denildi.

Hürriyete saldırı dış basında: Kendisine demokrasi adı veren hiçbir ülkede bakış açısı nedeniyle kimse saldırıya uğramamalıdır
AB KOMİSYONU’NDAN HÜRRİYET’E SALDIRIYA YÖNELİK AÇIKLAMA

- New York Times (ABD): Amerikan gazetesi, Reuters ajansından aldığı haberi internet sitesinde yayınladı. Gazete, “(Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın) konuşmasının ardından, Erdoğan yanlısı sloganlar atan 200 civarında kişi, Hürriyet’i cumhurbaşkanının Dağlıca saldırısından siyasi kazanç sağlamaya çalıştığını ima etmek ve sözlerini de yanlış aktarmakla suçlayarak gazetenin İstanbul’daki ofislerine saldırdı” ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

- Bild (Almanya): Alman gazetesi haberi “Erdoğan destekçileri Hürriyet’in merkezine saldırdı” başlığıyla verdi. Haberde, “Cumhurbaşkanı Erdoğan lehine slogan atan grup gazetenin Bağcılar’da ilçesindeki binasının girişini işgal etti” denildi.

Hürriyete saldırı dış basında: Kendisine demokrasi adı veren hiçbir ülkede bakış açısı nedeniyle kimse saldırıya uğramamalıdır

- Focus (Almanya): “AKP destekçileri Hürriyet gazetesinin İstanbul’daki ofisine baskın yaptı ve özel polis güçleri tarafından durduruldu. 150 kişi binayı taş yağmuruna tuttu” diyerek haberi duyurdu.

Hürriyete saldırı dış basında: Kendisine demokrasi adı veren hiçbir ülkede bakış açısı nedeniyle kimse saldırıya uğramamalıdır

- BBC (İngiltere): İngiliz yayın kuruluşu, bina girişindeki camlar ve döner kapının taş ve soplarla kırılırken, saldırganların içeri girmelerinin bina güvenliği tarafından güçlükle önlendiğini yazdı. Kuruluş, olay sırasında bazı güvenlik görevlilerine taş isabet ettiğini de belirtti.

Haberin Devamı

- Die Presse (Avusturya): Gazete, “Hürriyet Gazetesi’ne 150 civarında AKP taraftarı tepki gösterdi ve gazete binasına taşlı sopalı saldırı düzenlediler” diye yazdı.

Hürriyete saldırı dış basında: Kendisine demokrasi adı veren hiçbir ülkede bakış açısı nedeniyle kimse saldırıya uğramamalıdır

- İSNA (İran): Yarı resmi haber ajansı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha önce defalarca hükümet çizgisinde olmayan Doğan Grubu’nu eleştirdiğini yazdı. İSNA, “Hürriyet’e yapılan saldırı, Türkiye’deki basın özgürlüğüne yönelik endişelerin arttığı ve Cumhurbaşkanı’nın kendisini eleştiren gazetecileri mahkemeleri kullanarak yasal takibe aldığı bir döneme denk geldi” ifadelerini kullandı.

INMA TWİTTER'DAN TEPKİ GÖSTERDİ

Uluslararası Haber Medya Birliği (INMA) dün attığı bir Tweet'te "Kendisine demokrasi adı veren hiçbir ülkede bakış açısı nedeniyle kimse saldırıya uğramamalıdır" diyerek saldırıyı kınadı.

Haberin Devamı

IFJ: KABUL EDİLEMEZ

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) Başkanı Jim Boumelha, Hürriyet’e yönelik saldırının kabul edilemez olduğunu ve Türk hükümeti tarafından güçlü şekilde kınanması gerektiğini belirtti. Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) Başkanı Mogens Blicher Bjerregaard da basın özgürlüğünü desteklemeyi ve endişelerini Brüksel’de paylaşmayı sürdüreceklerini söyledi.

IPI: DEMOKRASİ İÇİN OLUMSUZ MESAJ

Viyana merkezli Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Hürriyet’e yapılan saldırıyı ve açılan soruşturmayı kınadı. IPI Basın Özgürlüğü Savunusu ve İletişim Direktörü Steven M. Ellis, dün yayınlanan bildiride şu ifadeleri kullandı:

"Yaşananlar Türkiye’de 1 Kasım seçimleri öncesi bağımsız medyayı hedefleyen taciz ve yıldırma amaçlı endişe verici kampanyada tehlikeli bir tırmanmaya işaret ediyor. Önemli bir çizgi aşıldı: Türkiye’de bir medya kuruluşuna karşı internette yürütülen yıldırma kampanyası, gerçek hayatta o kuruluşa yöneltilen fiziksel şiddete dönüştü."

Haberin Devamı

"Bu saldırıda kimsenin yaralanmaması bir şanstır ama bir dahaki sefere bu kadar şanslı olmayabiliriz. Adalet ve Kalkınma Partisi liderleri bu saldırıyı ve içinde yer alanları kınamalı, şiddetin kabul edilebilir bir tepki olmadığını net ve güçlü bir biçimde ifade etmelidir."

"Hürriyet’e açılan soruşturma devam ederse bu, Cumhurbaşkanı’nın söylediği bir sözü haberleştiren herhangi bir gazeteciye, Cumhurbaşkanı yahut destekçileri bu haberin sunuş tarzından hoşlanmazsa cezai suçlamalarla karşılaşabilecekleri mesajını verecektir. Olumsuz etkiler yaratacak bu mesaj, özellikle de bir seçim öncesinde bir demokrasi için son derece zararlıdır."

"Savcıları bu soruşturmayı düşürmeye ve dikkatlerini gerçek tehditlere yöneltmeye davet ediyoruz: Yani fikirlerine katılmadıkları insanları susturmak için şiddete başvuranlara ve bu tür saldırıları teknoloji kullanarak azmettirenlere…"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!