Hürriyet’e saldırıya tepki

Güncelleme Tarihi:

Hürriyet’e saldırıya tepki
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2015 12:15

Hürriyet Gazetesi'ne dün akşam düzenlenen saldırı büyük tepki çekti. Meslek kuruluşları Hürriyet'e saldırıyı kınadı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE GAZETECİLER CEMİYETİ

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Hürriyet Gazetesi'ne dün gece yapılan taşlı, sopalı saldırıyı kınayan bir açıklama yaptı. TGC Yönetim Kurulu'nun açıklamasında şu görüşler yer aldı:

"Düşünceyi ifade özgürlüğünü benimsemekte zorlanan siyasilerin gazeteleri ve gazetecileri sürekli hedef göstermeleri Türkiye'de basın özgürlüğü konusundaki endişeleri giderek büyütmektedir. Son olarak dün gece yarısı Hürriyet Gazetesi önünde toplanan bir grup tekbir getirerek Hürriyet Gazetesi'ni tehdit etmiş, taşlı, sopalı saldırıda bulunmuştur.

Gazetecileri ve gazeteleri korumak devletin bir başka deyimle iktidarın sorumluluğudur. Basın özgürlüğünün olmadığı bir toplumda demokrasiden söz etmek de mümkün değildir.

Cumhurbaşkanı'nın ve geçici iktidarın her türlü sorunun kaynağını gazetecilerde araması toplumsal barışın bozulması için tehlikeli bir yol açmıştır. Kısa zamanda bu yoldan dönülmesini bekliyoruz. Hürriyet Gazetesi'ne yapılan saldırıyı kınıyoruz. Hürriyet Gazetesi'ne ve çalışanlarına 'geçmiş olsun' diyoruz.

Medya kuruluşlarına ve gazetecilere yönelik saldırıyı yapanlara karşı bugüne kadar sürdürülen 'cezasızlık' tavrının bu son olayda artık uygulanmayacağını umuyoruz.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu 'bağımsız ve bağlantısız' basının bu tür baskılardan yılmayacağını, kamuoyunun özgürce gerçekleşmesi için uğraş vermeye devam edeceğini hatırlatır ve geçici iktidarla parlamentoyu sorumlu davranmaya davet eder."

Haberin Devamı

Hürriyet’e saldırıya tepki
HÜRRİYET'E ÇİRKİN SALDIRI


TÜRKİYE GAZETECİLER SENDİKASI

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) de yaptığı yazılı bir açıklama ile Hürriyet gazetesine yapılan saldırıyı kınadı. Açıklamada, "Erdoğan’ın medyayı sistematik olarak hedef göstermesi sonucu yaşanan bu olay, tehlikeli bir gidişin habercisidir." denildi.

TGS'nin konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Basan değil basın kazanacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın harekete geçirdiği bir grubun, Hürriyet’e yönelik saldırısını lanetliyoruz. Erdoğan’ın medyayı sistematik olarak hedef göstermesi sonucu yaşanan bu olay, tehlikeli bir gidişin habercisidir. Seçim stratejisini çatışma, kutuplaşma ve gerginlik üzerine kurduğu anlaşılan Saray, şiddetle arasına mesafe koymalıdır. Türkiye halkının siyasilerden beklentisi medyayı değil silahları susturmasıdır."

Haberin Devamı

Hürriyet’e saldırıya tepki
HÜRRİYET GENEL YAYIN YÖNETMENİ SEDAT ERGİN: DEMOKRASİ TARİHİNE KARA BİR SAYFA


BASIN KONSEYİ

Basın Konseyi, Hürriyet’e yapılan saldırıyı kınadı. Herkesin eleştiri hakkının bulunduğunu ancak şiddetin bu kapsamda olamayacağı vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Hürriyet gazetesinin merkez binasına dün gece, bir haberin veriliş şekline karşı herkesin gözü önünde, 200 kişilik grupça yapılan taşlı-sopalı, kırıcı-dökücü saldırıyı kabul etmek mümkün değildir.

Hukuk dışı tüm eylemlerin dün olduğu gibi bugün de karşısındayız.

Eleştiri hakkı ifade özgürlüğünün vazgeçilmez bir unsurudur ve herkesin eleştirmeye hakkı vardır.

Fakat bu hakkın küfür ve hakaret etme özgürlüğünü içermediği gibi, hele fiili kuvvete başvurma olanağını tanımadığı açıktır. Bu bakımdan, ancak suç işlenmeden, her türlü eleştiri hakkının kutsal olduğuna inanıyoruz.

Ne var ki, devletin en ücra köşelerinde bile önüne geçilmesi gereken yıkıcı eylemlerin bir örneği, dün gece İstanbul kent merkezindeki en büyük medya organının ana binasına gerçekleştirilmiştir.

Bu noktada, basın özgürlüğünü güvence altına almakla yükümlü olan devletin, Anayasamız ve tarafı olduğumuz uluslararası insan hakları antlaşmaları uyarınca, bu tür saldırıları önlemek ve bunu başaramadığı takdirde, ivedilikle sonlandırmak konusunda sorumlu olduğunu hatırlatırız.

Haberin Devamı

Hürriyet’e saldırıya tepki
İÇİŞLERİ BAKANI ALTINOK’TAN HÜRRİYET’E "GEÇMİŞ OLSUN": “KİMSE KENDİ CEZASINI KENDİSİ VEREMEZ”



Bu tür saldırıları provoke eden veya destekleyen kişilerin de ifade özgürlüğünün sınırlarını aştığını ve devletin haklarında gerekli hukuki yolları işletmekle sorumlu olduğunu duyururuz.

Hürriyet gazetesinin merkez binasına yapılan saldırı karşısında herkes durup düşünmelidir.

Halkın haber alma hakkı, ifade ve basın özgürlüğünün yerine getirilmesi için çalışan medyaya bu tür saldırıların demokrasilerde asla yeri yoktur.

Siyasilerin kışkırtıcı söylemlerden arınarak, halka sağduyu çağrısı yapmalarını istiyoruz.

Faillerin bir an önce yakalanmasını, benzeri saldırıların yaşanmaması için gerekli tüm tedbirlerin alınmasını ve zor günlerden geçen ülkemizde sağduyunun egemen olmasını; barışın, huzurun gelmesini bekliyoruz.”

Haberin Devamı

Hürriyet’e saldırıya tepki
HÜRRİYET'E SALDIRIYI DIŞ BASIN BÖYLE GÖRDÜ


TÜRKİYE FOTO MUHABİRLERİ DERNEĞİ

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği de Hürriyet'e yapılan açıklamayı şu açıklamayla kınadı:
Hürriyet Gazetesi’nin İstanbul’da merkez binasına yapılan saldırıyı Türkiye Foto Muhabirleri Derneği olarak kınıyoruz. Yaklaşık 200 kişi ile gazete basan, halkın haber alma özgürlüğüne kasteden kendini bilmezlerin bir an evvel yakalanarak adalete hesap vermesini bekliyoruz. Hürriyet Gazetesi'ne yapılan SALDIRI, basın özgürlüğü açısından açık bir tehditdir, korkunçtur. Mustafa Kemal Atatürk’ün bir sözünü bir kez daha yüksek sesle haykırıyoruz, “Matbuat hiçbir sebeple tahakküm ve nüfuza tabi tutulamaz. (Basın,hiçbir sebeple baskı ve nüfuza tabi tutulamaz)

MAGAZİN GAZETECİLERİ DERNEĞİ

Magazin Gazetecileri Derneği Yönetim Kurulu, Hürriyet Gazetesi’ne saldırıyı kınadı.

Haberin Devamı

Dernekten yapılan açıklamada, "Hürriyet Gazetesinin maruz kaldığı taşlı sopalı saldırıyı demokratik protesto hakkının suistimali olarak görüyor ve şiddetle kınıyoruz. Demokrasinin vazgeçilmez değeri olan "basın hürriyeti"ni hedef alan saldırıların yoğunlaştığı bir ortamda bu saldırı hepimizi karamsarlığa sevk etmiştir. Siyasetin bu sorunu öncelikli kabul ederek müdahele etmesi gereğine dikkat çekmek; başta bütün basın kuruluşları olmak üzere gazeteci örgütlerinin saldırıya uğrayan basın organı ve gazetecilerle dayanışma içinde olması gereğini hatırlatırız" denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!