Hürriyet duyurmuştu... 300 ev tek tek gezilecek

Güncelleme Tarihi:

Hürriyet duyurmuştu... 300 ev tek tek gezilecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2017 16:40

Hürriyet'in gündeme getirdiği İzmir'in Kiraz İlçesi'nde küçük yaştaki kızların kaçırılması olayına Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı el attı. Bakanlık ekipleri, Kiraz ilçesinin Olgunlar ile Sırımlı mahallelerindeki 300 evi tek tek gezmeye başladı.

Haberin Devamı

AA muhabirinin Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünden aldığı bilgiye göre, Olgunlar Mahallesi'nde 83 gün boyunca kayıp olan 15 yaşındaki Ş.A'nın Aydın-Nazilli yolu üzerindeki bir evde bulunması üzerine gündeme gelen "çocuk yaşta evlilik iddiaları" üzerine bölgede çocuk yaşta evliliğe karşı bilgilendirme çalışması başlatıldı. 

Kiraz Belediyesi ve jandarma ekiplerinin iş birliği ile yürütülen çalışmalarda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının 8 ekibi, dağ köylerindeki 300 eve ziyaretler gerçekleştirerek vatandaşlarla görüşüyor. Çocuk yaşta evliliklere karşı bilgilendirme çalışmalarının 3 yıl önce Kiraz ilçesinde başlatıldığı, gelecek haftalarda İzmir Milli Eğitim İl Müdürlüğü ve Müftülük personelinin de projeye dahil edileceği öğrenildi. Bilinçlendirme çalışmasının okullarda rehber öğretmenler tarafından sürdürüleceği, camilerde de çocuk yaşta evliliğin sakıncalarının halka anlatılacağı kaydedildi. 

Haberin Devamı

MUHTAR KONUŞTU

Sırımlı Mahallesi Muhtarı Ali Başol, Ş.A'nın kaçmasından sonra köylerinin çocuk yaşta evlilik iddialarıyla gündeme gelmesinden çok rahatsız olduklarını söyledi. Köylerinde gençlerin 17-18 yaşlarında aile rızasıyla evlendiğini kaydeden Başol, "13-14 yaşındaki kızların kaçması ve evlendirilmesi gelenek
değil, satılmaları zaten gelenek olamaz. Ben para alışverişine hiç şahit olmadım ama ailelerin maddi durumu zayıfsa yardımda bulunuyorlar. 13-14 yaşındaki kızın evlenmesi sakıncalı. Ben de eşimi kaçırdım. Ben 17 yaşındaydım, eşim 16 yaşındaydı ama çok sıkıntı çektim. Erken yaşta baba oldum, bir evladım vefat etti. Ben yaptım gençler yapmasın, düğün dernekle her şey daha güzel olur" dedi.

NE OLMUŞTU?

Kiraz İlçesi'ndeki olayı ilk kez Hürriyet gündeme taşımış ve büyük ses getirmişti. Kiraz'a giden Hürrriyet muhabiri Gülden Aydın, ilçenin iki dağ köyü Sırımlı ve Olgunlar’daki erkeklerin kız çocuklarını kaçırarak evlenme geleneğinin yıllardan beri devam ettiğini yazmıştı.

Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar’ın (33) verdiği bilgiye göre, iki köyde her yıl yaşları 12-21 arasında değişen ortalama 20 kız kaçırılıyor. Mağdur kızların çoğu 14 yaşında. Özçınar, “Sırımlı-Olgunlar hattında kız kaçırmanın sık olduğunu gördük. Diğer köylerde bu duruma çok ender” diyor. Özçınar, bu gelenek nedeniyle her iki köyde düğün yapılmadığını söylüyor.

Haberin Devamı

Kaçırılan kız çocuklarının ailelerine ‘sus payı’ ödeniyor. Kızın yaşı ne kadar küçükse, erkek tarafının aileye verdiği ‘sus payı’ da o kadar artırıyor. ‘Tarife’ şöyle: 12 yaş: 40 bin TL, 13 yaş: 30 bin TL, 14 yaş: 25 bin TL, 15 yaş: 20 bin TL. Kızların aileleri, “Olan oldu, kız murdar oldu” zihniyetiyle parayı alıp susuyor. Reşit olmayan kızlar, 17’sine gelip evlilik resmileştirilinceye kadar iki-üç çocuk annesi oluyor. Kız kaçırmalar daima cuma günleri yapılıyor. Bunun nedeni, resmi makamların hafta sonu tatili nedeniyle hiçbir işlem yapmayacağı inancı. Bu iki günde izlerini kaybettirmeye çalışıyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!