HÜRDANIŞ

Güncelleme Tarihi:

HÜRDANIŞ
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2016 16:14

HÜRDANIŞ sorularınızı yanıtlıyor...

Haberin Devamı

 

Erken çıkış yapılan araçlar 730 günü tamamlayabilir

TÜRKİYE’de yabancı plakalı araçların yurtta kalma süresi altı aydan, iki yıla çıkarıldı. Bu düzenlemeye ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, 13 Ekim 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Eski yasaya göre yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları, kendilerine ait araçlarını Türkiye’de altı ay, yurtdışında yaşayan emekliler de bir yıl süreyle kullanabiliyordu. Yeni düzenlemeyle ister emekli olsun veya ister olmasın, yurtdışında ikamet şartlarını yerine getiren tüm vatandaşlar, yabancı plakalı araçları Türkiye’de iki yıl bulundurma/kullanma hakkından eşit şekilde yararlanabilecek.

Peki ya, Türkiye’deki kalma süresinden önce yurtdışına çıkarılan araçla, ne kadar süre sonra tekrar yurda giriş yapılabilir? Bu araçlar, 730 günü tamamlayacak şekilde Türkiye’de kalabilir ve araç sahipleri tarafından kullanılabilir mi? Hürriyet okurlarından bu yönde gelen soruları Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na ilettim. Bakanlıktan gelen yanıtları aynen yayınlıyorum...

Haberin Devamı

Türkiye’de kalma süresi bitmeden otomobiliyle ülkeden ayrılan bir kişi, kısa bir süre sonra tekrar giriş yapıp 730 günlük süreyi tamamlayacak şekilde otomobilini Türkiye’de kullanabilir mi?

- 730 günlük süreyi doldurmadan kişinin Türkiye’den çıkış yapması ve belli bir süre sonra tekrar taşıtıyla Türkiye’ye girmek istemesi halinde kullanılmayan süre kadar taşıta süre verilir. Ancak bu hakkın kullanılabilmesi için kişinin giriş yapmak istediği tarih itibariyle yurtdışında yerleşik olma şartını sağlaması gerekir.

Aracıyla Türkiye’ye giriş yapıp, kalma süresi bitmeden otomobilini Türkiye’de bırakıp uçakla yurtdışına çıkan bir izincinin yurtdışında bulunduğu dönemde, aracının Türkiye’de kalma süresi işlemeye devam mı ediyor? Hangi şartlar altında bu sürenin işlemesi dondurulabilir?

- Türkiye’ye turistik kolaylıklar kapsamında taşıt getirerek taşıtsız olarak yurtdışına çıkış yapılmak istenilmesi halinde en yakın gümrük idaresine başvurularak taahhütname vermek suretiyle taşıtsız olarak yurtdışına çıkış izninin alınması ya da taşıtı gümrük idaresine teslim ederek yurtdışına taşıtsız çıkış yapılabilmesi mümkün bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Gümrük idaresi denetimine bırakılmadan (taahhütname ile) taşıtsız olarak yurtdışına çıkış yapılması halinde Türkiye’de kalan taşıtın süresi işlemeye devam edecektir. Taşıtın gümrük idaresine bırakılması halinde ise söz konusu süre duracaktır. Ambara bırakılan taşıtlar, geçici bırakma dilekçesinde belirtildiği şekilde taşıtın teslim edildiği tarihten itibaren üç ay kalabilir. Bu sürenin uzatılması için ilgili gümrük idaresine başvuru yapılabilmekte.

Türkiye’de kullanılacak yabancı plakalı otomobil için mecburi trafik sigortası yaptırma zorunluluğu var mı?

- Türkiye’de kullanılacak yabancı plakalı otomobil için mecburi trafik sigortası yaptırmak zorunludur. Bu sigorta taşıtın geldiği ülkede yapılabileceği gibi Türk veya yabancı reasürans kuruluşlarınca Türkiye’de de düzenlenebilir.

Haberin Devamı

Aracıyla Türkiye’ye giriş yaparken, araç sahiplerinin hangi evrakları/belgeleri ibraz etmeleri gerekiyor?

- Taşıtın mülkiyet belgesi (taşıt, giriş yapacak kişiye ait değil ise geçerli bir vekâletname veya kiralama sözleşmesi), taşıta ait Türkiye’de geçerli sigorta poliçesi, kişinin pasaportunun (ülkeye göre resmi hüviyet) ibrazı gerekir.

Aracıyla Türkiye’de kalma süresini aşan araç sahipleri hakkında yapılan cezai işlemler nedir?

- Kişisel kullanıma mahsus kara taşıtları için kanuni yurtta kalma süresinin bitimini takip eden

- Üç ayı aşmayan sürede yurtdışı edildiğinde veya gümrükçe onaylanan bir işlem veya kullanıma tabi tutulduğunda; 4458 sayılı Gümrük Kanunun 241/5-b maddesi uyarınca altı kat usulsüzlük cezası,

Haberin Devamı

- Kişisel kullanıma mahsus kara taşıtları için kanuni yurtta kalma süresinin bitimini takip eden üç (üç) ayı geçen sürede yurtdışı edildiğinde veya gümrükçe onaylanan bir işlem veya kullanıma tabi tutulduğunda; 4458 sayılı Gümrük Kanunun 238. maddesi uyarınca aracın gümrük vergileri tutarının ¼ (dörtte biri) oranında para cezası, tahsil edilir.



Borçlanmayı vatandaşlıktan çıkmadan önce mi başlatayım


Musicamente – Antil Adaları/Hollanda

Hayır böyle bir şart yok. Borçlanma işlemini şimdiden başlatabileceğiniz gibi Türk vatandaşlığından çıkıp Mavi Kart sahibi olduktan sonra da başlatabilirsiniz. Önemli olan Türk vatandaşı olarak yurtdışında sigortalı olarak çalıştığınız sürenin borçlanarak emekli olmaya yetecek düzeyde olmasıdır. Eğer Türkiye’de 4-a sigorta koluna tabi bir işyerinde çalışarak sigorta girişi yapmadan önce borçlanma işleminizi başlatırsanız, yurtdışı süreleriniz otomatikman 4-b sigorta koluna yani, eski adıyla Bağ-Kur’a gider. Bu durumda Bağ-Kur’un şartlarına göre, ki bunlar SSK’ nınkileriyle kıyaslandığında daha ağır olduğu bilinmektedir, emekli olursunuz. 

Haberin Devamı

Şayet yurtdışı borçlanmadan önce Türkiye’ye bizzat gidip bahsettiğim gibi 4-a sigorta koluna tabi bir işyerinde çalışırsanız, yurtdışı süreleriniz SSK’ya gider ve daha az parayla, daha erken yaşta emekli olma imkanına sahip olabilirsiniz.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!