HÜRDANIŞ

Güncelleme Tarihi:

HÜRDANIŞ
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2016 11:50

HÜRDANIŞ sorularınızı yanıtlıyor...

Haberin Devamı

BİR ÇİFT SÖZÜMÜZ VAR: Sıla Yolu çile yolu!

Her yıl Sıla Yolu’nda yaşanan sorunlara çözüm bulmalıyız. Neden bunu devletimiz yapmasın?

Yurt dışındaki vatandaşlarımızın, ülkemize gelirken veya ülkemizden ayrılırken yol boyunca geçtikleri ülkelerde karşılaştıkları sorunlar, rüşvet, can ve mal güvenliği, haksız muamele, hırsızlık vesaire gibi konularla ilgilenmek üzere, Dışişleri Bakanlığı’na veya doğrudan Başbakanlığa bağlı olmak kaydıyla, Yurt dışı Seyahat ve İkamet Güvenliği Başkanlığı veya Müdürlüğü kurulmalı.
Amaç, Avrupalı Türklerin, anavatana geçiş güzergahındaki tehlikeleri önceden tespit edip hem halkımızı hem de ilgili ülkelerin yetkili organlarını uyarmak ve alınacak önlemler konusunda halkımızı bilgilendirmek, hareketliliğin yoğun olduğu zamanlarda söz konusu ülkelerle anlaşmalı olarak güzergahta şikayet ve danışma ofisleri açmak olmalı.
Bu bağlamda Alman otomobil kulübü ADAC ile işbirliği yapılabilir, yolda kalan araçlar veya bozulan araçlarla ilgili ortak kurtarma çalışmaları başlatılabilir. Şikayet ve başvuru masası kurup bu birim aracılığı ile özellikle yaz aylarında 7/24 hizmet vermek suretiyle haksızlığa uğramış yolcularımızın haklarını kollamak ve onlara hukuki ve siyasi destek verilebilir. Bu konudaki taleplerimizi yetkilileri iletmenizi rica ediyorum. 
Saygılarımla
Şaban Turhal - Türk Danışmanlık Merkezi / Almanya

Haberin Devamı


HÜRDANIŞ


EŞİMİN ÜZERİNDEN SİGORTALI OLABİLİR MİYİM

Abdullah Eser – Almanya

TÜRKİYE’den emekli olduktan sonra Almanya’da eşinizin üzerinden aidatsız aile sigortasına kayıt yaptıramazsınız. Çünkü aile sigortasına (familienversicherung) üye olmanın başlıca koşulları arasında, sigortalanacak aile ferdinin 2016 yılı için tespit edilen 415 Euro’luk (mini-job işte çalışanlarda bu sınır 450 Euro) aylık gelir sınırını aşmaması ve/veya kendine ait sağlık sigortasının/sosyal güvencesinin olmaması bulunuyor. Türkiye’den bağlanan emekli aylığı 415 Euro veya üzerindeyse, o zaman hem gelir sınırını aştığınız için hem zaten SGK üzerinden sağlık sigortanız yürüdüğü için, Alman sağlık sigortası sizi eşinizin üzerinden aile sigortasına üyelik talebinizi reddedecektir.
TEDAVİLER NASIL OLACAK?
Ama aile sigortasına üye olmamanız, sigortasız kalacağınız anlamına gelmiyor. İkili Sosyal Güvenlik Sözleşmesi kapsamında, SGK’dan alacağınız T/A 21 formüleri ile Almanya’daki sağlık tedavilerinizi yaptırabilirsiniz. Tüm tedavi masraflarınızı SGK üstlenecektir.
Diğer seçeneğiniz ise Almanya’da isteğe bağlı sağlık sigortası (freiwillige Versicherung) yaptırmanız. Bundan dolayı Türkiye’deki emekli aylığınıza herhangi bir zarar gelmez. Almanya’da sigortaya tabi bir işte çalışıp adınıza emeklilik primi yatmadığı, işsizlik ve hastalık parası veya sosyal yardım almadığınız sürece Türkiye’deki emekli aylığınız etkilenmez. Aksi takdirde aylığınız kesilir. Bu durum eşiniz için de geçerlidir.

Haberin Devamı

ALMANYA’DAN PARASIZ İZİN Mİ ALMALIYDIM

Yasemin Bozkur – Almanya

Yurt dışı borçlanma yoluyla 4/a sigorta kolundan (eski adı SSK) emekli olmak için geçen yılın yaz aylarında Türkiye’ye gittiğinizde iki hafta bir işyerinde çalıştığınızı belirtip, ancak bu süre içinde Almanya’da parasız izin almadığınız için telaşa kapıldığınızı yazmışsınız.
Sizi bu konuda rahatlatabilirim. Zira, artık yurtdışında sigortalı bir işte çalıştığınız dönemde de Türkiye’de sigortalı bir işte çalışabilirsiniz. Bu durum, Almanya’da minijob olarak adlandırılan 450 Euro’ya kadar olan cüzi kazançlı işlerin yanı sıra serbest çalışanlar için de geçerli. Ancak Türkiye’deki sigortalı çalışma süresinin geçerli sayılması için sizin aynı dönemde fiilen Türkiye’den bulunmanız koşulu aranır. Aksi takdirde, süreniz iptal edileceği gibi, sizi çalışıyor gösteren işletme sahibi hakkında soruşturma başlatılır.
İPTAL ETMENİZ GEREKMİYOR
28.04.2014 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren 2014/11 sayılı genelge uyarınca, Almanya’da sigortalı iken SGK’ya tabi geçen sigortalı sürenizin geçerli olması için sizin aynı süre içinde fiilen Türkiye’de bulunmanız gerekiyor. Özetle siz doğrusunu yapmışsınız. Dolayısıyla Türkiye’deki sürenizi iptal etmenize gerek yok. Bundan sonra yapacağınız yurtdışı borçlanmalarında, Almanya’daki sigortalı veya serbest çalışma süreleri 4/a sigorta kolundan değerlendirileceği için, bu sigorta kolunun şartlarına göre emeklilik hakkını elde edebilirsiniz.

Haberin Devamı

SGK, 100 GÜN FAZLA HESAP ÇIKARMIŞ

Rumuz: Nuuman

Yurt dışı borçlanma başvurunuza istinaden SGK tarafından gönderilen borç tahakkuk cetvelinde, sizin talebeniz olan 5.300 gün yerine 5.400 gün üzerinden hesap çıkarıldığını yazmışsınız. Ödemeyi yaparken, 5.300 gün karşılığındaki 7.1996 TL ödemeniz halinde sorun çıkıp çıkmayacağını merak ediyorsunuz. 

Avukatınızın da size söylediği gibi, 5.300 gün üzerinden ödeme yapmanız, yani 71.996 TL yatırmanız halinde hiçbir sorun çıkmaz. Nihayetinde, yatırdığınız paranın karşılığındaki gün sayısı ne ise hizmet cetvelinize de süre sigortalı gün sayısı olarak işlenir.
Burada önemli olan nokta, sizin için 5.300 günün emekli olmak için yetip yetmemesidir. Türkiye veya Almanya’daki sigorta başlangıcınıza göre 5.300 gün şartına tabiyseniz, o zaman size tavsiye ettiğim şekilde borcunuzu ödemeniz halinde, sorunsuz bir şekilde emekli olabilirsiniz. 5.400 gün üzerinden ödeme yaparsanız, aylığınız bir kaç kuruş artar, o kadar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!