HÜRDANIŞ

Güncelleme Tarihi:

HÜRDANIŞ
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2015 12:48

HÜRDANIŞ sorularınızı yanıtlıyor...

Haberin Devamı

Bir aylık oturma iznimle Sıla Yolu'na çıkabilir miyim
Mehmet Zeynel – Almanya

ALMANYA’da sahip olduğunuz oturma izninizin bir ay geçerli olması, arabayla yola çıkmanız ve sorunsuz bir şekilde Almanya’ya giriş yapmanız açısından sorun değil. Bağlı olduğunuz yabancılar dairesinin size yaptığı açıklama da zaten bu yönde.
Ancak arabayla geçeceğiniz sıla yolundaki diğer ülkelerden birçoğu en az üç ay geçerli oturma izni şartı aramaktadır. Bu açıdan bakılırsa, belki bir aylık tatilden sonra Türkiye dönüşünde elinizdeki pasaportta geçerlilik süresi bitmiş olan oturma izni, bazı ülkelerden transit geçiş yapmanıza engel olabilir. Almanya sizi, oturma izni geçmiş olan pasaportla ülkeye giriş yapmanıza izin verse de, diğer ülkelerin gümrük mevzuatı farklı olduğundan sınırlarda başınıza ağrır.
Siz siz olun, işi garantiye alın ve seyahate çıkmadan önce oturma izninizi uzatın, hem giderken hem gelirken rahat ve tasasız yolculuk yapın.

HÜRDANIŞ


Prim iadesinin şartları neler
Ali Özel – Almanya

ERKEK sigortalı olarak 3.600 günden emekli olabilirsiniz, ancak yaş şartına tabisiniz. 23.5.2002 itibariyle doldurmanız gereken 55 yaş şartını 24.05.2014’te tamamladığınız için en erken 60 yaşında emekli olabilirsiniz. Dolayısıyla 3.600 gün karşılığında 48.888 TL yatırmanız halinde en erken 5.10.2020 tarihinde aylık talebinde buluna
HÜRDANIŞ
bilirsiniz.
Kesin dönüş yapmadan önce, emeklilik açısından dikkat etmeniz gereken ve kendinize sormanız gereken hususlar şunlar: Alman Emeklilik Sigortası’ndan, yaşınızı doldurunca emekli aylığı talebinde bulunacak mısınız, yoksa kesin dönüşle birlikte sizden kesilen emeklilik primlerinin iadesini almayı düşünüyor musunuz? Almanya’dan emekli olmak istiyorsanız 66 yaş ve 4 ayı tamamlayınca, SGK üzerinden Alman Emeklilik Sigortası nezdinde aylık talebinde bulunabilirsiniz. Yok, ben emeklilik primlerini önceden çekmek istiyorum diyorsanız, Almanya’dan emekli aylığı alma hakkını kaybedersiniz. Prim iadesi için için, Almanya’da sigortalı işten ayrıldıktan sonra üzerinden iki yıllık süre geçmesi ve bu bu sürenin en geç sonunda Türkiye’ye kesin dönüş yapmış olmanız gerekiyor. Ancak bu şartlar altında prim iadesi hakkından yararlanabilirsiniz.
ÖZEL SEKTÖRDEN KOLAYLIK
Bu süreyi beklemeden, prim iadesini Alman Emeklilik Sigortası’ndan alamazsınız. Ancak özel bazı sigorta kuruluşları, prim iadesi konusunda geliştirdikleri finans ürünleriyle, hak sahiplerine kolaylık sağlıyorlar. Geçmiş dönemlerde gerek Almanya gerekse Türkiye’de faaliyet gösteren bazı sigorta kuruluşları, prim iadesi tutarının bir kısmını hak sahibine kredi şeklinde verip, prim hakkını devralıyor ve iki yıllık bekleme süresi şartının tamamlanmasıyla birlikte, söz konusu parayı Alman Emeklilik Sigortasından tahsil ediyordu. Bu uygulamanın halen geçerli olup olmadığını, Türkiye’de ve Almanya’da faaliyet gösteren belli başlı büyük banka ve sigorta kuruluşlarından öğrenebilirsiniz.

HÜRDANIŞ


Aylık ödemeleri doğru mu
Sevinç Sert – Almanya


AYLIK miktarını belirleyen bazı faktörler var. Bu faktörleri bilmeden, bağlanan aylığın doğru olup olmadığı konusunda bilgi vermek yanlış olur. 2009 yılında 7.200 gün karşılığında yurtdışı borçlanması yaptığınızı, buna mukabil size Temmuz 2015 itibariyle 818.75 L aylık ve ek ödeme yapılacağı bildirilmiş tarafınıza. Bu tutar, 26.7.2015’ten itibaren müracaat edilmesi halinde, 982.52 TL tutarında aylık ödemesi yapılacağı belirtilmiş. Bunun kesin olarak doğru olup olmadığını bilmem mümkün değil. Çünkü, hangi dönemlere ait sigortalı sürelerinizi borçlandığınız belirtmemişsiniz. Ancak şu kadarını söyleyebilirim: Yurtdışı borçlanmasını 4/b sigorta koluna, yani eski adıyla Bağ-Kur’a yaptıysanız, bu kurumun aylık bağlama oranı daha düşük olduğundan, 7.200 gün karşılığında 800-900 TL arasında aylık vaat edilmesi normal gözüküyor. Yok ama yurtdışı borçlanmasını 4/a sigorta koluna, yani eski adıyla SSK’ya yaptıysanız, o zaman bağlanacağı bildirilen aylığın düşük olduğunu söyleyebilirim. Aylığınızın yeniden hesaplanması için, bağlı olduğunuz SGK İl Müdürlüğü’nün tahsis ve tahakkuk servisine başvurabilirsiniz.

HÜRDANIŞ


Günlük 16 Euro’dan borç ödemesi yaptım
Rumuz: Turan52


AYLIĞINIZIN doğru hesaplanıp hesaplanmadığını söyleyebilmek için, borçlandığınız yurtdışı sürelerinin 2000 yılından önce mi sonra mı olduğu büyük önem kazanıyor. 2000 yılından önce 3.286 gün, 2000-2008 arası ise 2238 gün borçlanmışsınız. Yani toplam borçlandığınız 5.525 günün yarısından fazlası, aylık bağlama oranı yüksek olan 2000 yılından öncesi döneme ait, yarısından daha az bir süre ise 2000 sonrasına denk düşüyor. Üstelik asgari miktar yerine bunun en az üç katı üzerinden ödeme yapmışsınız. Normal şartlar altında size bağlanacak aylık, bu verilere bakıldığından, 1.100 TL’nin üzerinde olmalıydı. 2000 yılından önce asgari düzeyden borçlanma yapanlara 1.100-1.300 TL arasında aylık bağlanıyor. Gerçi sizin, aylık bağlama oranının düşük olduğu 2000 ile 2008 yılları arasında 2 binin üzerinde gününüzü, günlüğü 45 TL’den borçlanmışsınız, ancak günlük borçlanma miktarını yüksek tercih ettiğinizden, aylık bağlama oranının düşük olmasına rağmen, bir şekilde dengelenmesi gerekirdi. Üstelik 2000 öncesi süreyi de günlük 64 TL’den borçlanmış olmanız, aylığınızı artırıcı bir etki yaratması gerekirdi.
Size tavsiyem, bağlı olduğunuz SGK İl Müdürlüğü’ne başvurup aylığınızın yeniden hesaplanmasını talep edebilirsiniz.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!