Hurdadan üretim patladı külçe altın ihracatı 4 milyar dolara çıktı

GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, önceki gün Rize Ticaret Borsası’nda Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) ihracat verilerini açıklamasının ardından, gümrük kayıtlarını paylaştı:

Haberin Devamı

- TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, kendi kayıtlarına göre haziran ayı ihracatının 11 milyar 840 milyon dolar olduğunu açıkladı. Onların kayıtlarına göre, 2012’nin ilk 6 aylık ihracatı 72 milyar 986 milyon dolar, son 12 aylık ihracat da 142 milyar 305 milyon dolar düzeyinde. Bizim kayıtlarımıza göre, haziran ayı ihracatı 13 milyar 516 milyon dolar, ilk 6 aylık ihracat 74.6 milyar dolar ve son 12 aylık ihracat da 143.9 milyar dolar düzeyinde.
Aradaki farkın nedenini şöyle açıkladı:
- Bu fark, altın ve değerli taşların ihracatı ile yabancı bandıralı gemilere denizde yapılan akaryakıt satışının TİM kayıtlarına girmemesinden kaynaklanıyor.
Hayati Yazıcı, altın ve kıymetli taş ihracatının TİM kayıtlarına yansımadığını belirtince sorduk:
- TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin açıklamalarına göre, 2012 Haziran ayında 167.4 milyon dolarlık mücevher ihracatı gerçekleşmiş, ilk 6 aylık mücevher ihracatı da 1 milyar 22 milyon doları bulmuş. Bunu nasıl açıklamak gerekiyor?
Yanıtı Mehmet Büyükekşi verdi:
- İşlenmiş altın ve mücevher ihracatı TİM’in kayıtlarında yer alıyor, külçe altın ihracatı girmiyor. 2011’de Türkiye 6.1 milyar dolarlık külçe altın ithal etti. Külçe altın ihracatı ise geçen yıl 1.4 milyar dolar düzeyindeydi. Külçe altından kaynaklanan dış açık 4.7 milyar dolardı. Bu yıl ilk 5 aydaki külçe altın ithalatımız 2.3 milyar dolar düzeyindeyken, ihracatımız 3.9 milyar dolar oldu. İlk 5 ayda külçe altın ticaretinde 1.6 milyar dolar artıya geçtik. Bu da, İran’ın Türkiye’den külçe altın alımını artırmasından kaynaklanıyor.
Bu ticaretin nasıl yürüdüğünü Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner’e sordum:
- Başka ülkelerden aldığınız külçe altını reeksport şeklinde doğrudan İran’a mı satıyorsunuz? Yoksa Türkiye’deki madenlerden çıkan altın külçe şeklinde tümüyle ihracata mı gidiyor?
Ayhan Güner, artışın nedenini hurda girişindeki kolaylaşmaya bağladı:
- Hurda altın ithalatındaki verginin düşürülmesi konusunda epey çaba harcadık. Sonunda hurda altın ithalatı bu yılın başından itibaren kolaylaştı. Şimdi daha çok hurda altın getirip, eriterek külçe altına dönüştürüyoruz. İhraç edilen külçe altınların çoğu, hurdadan elde edilendir.
Güner, bu gelişmeye
dikkat çekmeye çalıştıklarını vurguladı:
- Sektörümüzdeki arkadaşlarımızdan külçe altın ihracatını bir bölümünü TİM kayıtlarına girecek şekilde yapmalarını istedik. Aslında son dönemlerde az da olsa külçe altın ihracatı TİM kayıtlarına girdi.
Madem hurda altın girişinin kolaylaşması külçe ihracatını artıya geçirdiyse, yılın kalan bölümünde de aynı trend sürer mi?
Türkiye, bundan sonraki dönemde net altın ihracatçısı konumuna geçer mi?


 

Yazarın Tüm Yazıları