Hüma Hatun Konağı’na İlk Harç Atıldı

Güncelleme Tarihi:

Hüma Hatun Konağı’na İlk Harç Atıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2015 18:12

VALİ ŞEHMUS GÜNAYDIN İLE KASTAMONU BELEDİYE BAŞKANI TAHSİN BABAŞ, KASTAMONU BELEDİYESİ TARAFINDAN SATIN ALINAN HÜMA HATUN KONAĞININ İLK HARCINI BİRLİKTE ATTILAR.

Vali Şehmus Günaydın ile Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Kastamonu Belediyesi tarafından satın alınan Hüma Hatun Konağının ilk harcını birlikte attılar.
Kastamonu Belediyesi tarafından satın alınan Hüma Hatun ve Aktekke Konaklarının Restorasyon ve Bağdadi Çıtası Çakma Töreni, Vali Şehmus Günaydın, Belediye Başkanı Tahsin Babaş ve kamu kurum müdürlerinin katılımıyla yapıldı.
Kastamonu’nun tarihi dokusunun canlandırılması amacıyla yapılan çalışmaların meyvesi kısa vadede olmasa bile uzun vadede mutlaka alınacağını kaydeden Vali Şehmus Günaydın, yapılan çalışmaların amacına ulaşması için daha fazla gayret gösterilmesi gerektiğini belirtti.
Kastamonu’nun il genelinde kurumların tamamında çok ciddi çalışmaların gerçekleştirildiğini ifade eden Vali Şehmus Günaydın, “Projeler yapılıyor. Bir yandan çalışmalar devam ederken bir yandan da biten çalışmaların açılışlarını yapmaya da başladık. Ancak proje oluşturulma aşamaları çok uzun sürüyor. Proje çalışmaları 2 yıl gibi uzun süre içerisinde oluşturulursa biz hızlı bir şekilde yol alamayız. Projeleri hayata geçirmemiz için mühendisinden mimarına, işçisinden diğer elemanlarına kadar herkesin daha fazla gayret sarf etmesi gerekiyor. Bu çalışmaların tamamlanması Kastamonu’ya olduğu kadar ülkemize de çok ciddi katkılar sağlayacaktır. Ben geldiğim günden beri söylüyorum. Kastamonu turizm şehri olmalı. Kastamonu hammadde bakımından zengin olduğu ahşapta ihracat yapar hale gelmeli. Bizim aynı anda birden fazla alanda başarılı işler yapmamız söz konusu olamaz. Enerjimizi, gücümüzü avantajlı olduğumuz sektörlerde kullanırsak daha kolay hedefe varırız ve burada yaşayan hemşerilerimiz daha fazla kazanç elde eder. Konakları restore etmek önemli yalnız restore etmekten daha önemlisi restore edilen konakları korumaktır. Konağı restore ettikten sonra kapısına kilit vurup kaderine terk ettiğimiz zaman yaptığımız hiçbir işin kıymeti kalmaz. Mutlaka restore ettiğimiz konaklara fonksiyon eklememiz gerekiyor. Benim gönlümden geçen konakları otel olarak değerlendirilmesi. Ancak bu noktada iş özel sektöre düşüyor. Özel sektörün daha istekli olması gerekiyor. Sadece valiliğin, belediyenin ve diğer kurumların bu işe kafa yorması işe yaramaz. Bunu yapabilirsek başarı zaten gelir. Kısacası takım oyununu genele yaymayız” dedi.
“BELEDİYE OLARAK ÇALIŞMALARDA GEÇ KALDIK”
Kastamonu’nun tarihi ve dokusu itibariyle başka illerle kıyaslanamayacak kadar önemli bir il olduğuna dikkat çeken Kastamonu Belediyesi Başkanı Tahsin Babaş, Kastamonu Belediyesi olarak senelerdir tarihi eserlerin korunması ve restore edilmesi konusunda yeterli bir çalışma yapamadıklarına dikkat çekerek, “Ama şimdi belediye olarak planlamamızı tarihi eserlerin ortaya çıkarılması olarak planladık. Bu durumu sadece konak bazında düşünmememiz gerekiyor. Han, hamam, sokak sağlıklaştırması, bedesten ve diğer kültürel varlıkları da ortaya çıkarmamız gerekiyor. Bu noktada tek başımıza yeterli olamayız. İlgili kurumlarla beraber koordineli bir çalışma yapıyoruz. Bizim en büyük arzumuz bu çalışmaları bölge bazında yapmak istiyoruz. Bu çalışmaları bölge bazında yaptığımız zaman yaptığımız çalışmaları daha güzel ortaya koymuş oluruz. Kastamonu Kalesi, Kaya Mezarları, İnci Tepesi, Aşağı İmaret, Şeyh Şaban-ı Veli Caddesi üzerinde çalışmaların bir kısmı devam ediyor bir kısmında ise çalışmalara başlayacağız. Bu çalışmalar birlik ve beraberlik sonucu ortaya çıkıyor. Çalışmaların hepsi tamamlandığını görmek inşallah bize nasip olur. Belki dünya kültür mirası listesine aday oluruz. Bunda esnafından vatandaşına herkese fayda var” ifadelerini kullandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!