Hükümetten umut ışığı

Güncelleme Tarihi:

Hükümetten umut ışığı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 1998 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Mesut Yılmaz, ‘Türkiye’nin Hizmetinde Yüzakıyla 9 Ay' başlığıyla düzenlediği basın toplantısında, Refahyol dönemine göndermeler yaptı, hükümetin icraatlarını ve yapacaklarını anlattı. Ekonomideki hedeflerin tutturulduğunu anlatan Yılmaz, enflasyon konusunda devletin üzerine düşeni yaptığını, iyileşmelerin devam edeceğini bildirdi.

DEMOKRASİYİ TAHKİM ETTİK

Hükümetin kurulması başlı başına Türk demokrasisinin bir zaferidir. Cumhuriyet ve demokrasiyi restore etmekle kalmadık, tahkim de ettik. Bugün Türk demokrasisi yöneten bir demokrasidir.

ÜLKEDE EHLİYET HAKİM

Devlette ehliyetli kadroları göreve getirdik, siyasal kadrolaşmaları tasfiye ettik. Bugün ülkemizde hem siyasi, hem idari bakımdan ehliyet hakimdir.

SORUNLARI ÇÖZERİZ

Devlette bu uyum ve birliği, bu diyalogla müştereklere ulaşma tavrını muhafaza edebildiğimiz sürece aşamayacağımız engel yok. Güçlü bir icraat hükümeti olarak ortaya çıktık. 9 ayda milletin yıllardır el sürülmemiş sorunlarını çözmek için büyük adımlar attık.

TARTIŞMALAR

Bizim dönemimizde tartışma olmamış mıdır? Olmuştur, hem de ciddi tartışmalar olmuştur. Lakin, bu tartışmalar devletin tahribi ile değil, bütünleşmesiyle neticelenmiştir.

BİNLERCE KARARNAME

Önceki dönemde 44 gün süreyle toplanamayan Bakanlar Kurulu, hükümetin kurulduğu 37 haftadan beri 37 kez toplandı. Yarın da (bugün) 38. kez toplanacağız. Bin 369 kararnameyi sonuçlandırdık, Bakanlar Kurulu'ndan toplam bin 600'ün üzerinde karar çıktı. Türkiye uzun zamandır böyle yoğun ve verimli bir Bakanlar Kurulu'na sahip olmadı.

YASALARA HIZ

Meclis'te de yasalara hız verdik. Önümüzdeki günlerde yasalaşacak vergi reformu, adalet reformu kapsamında Türk Ceza Kanunu'nun yenilenmesi, Avukatlık Kanunu, Haller Kanunu, Örgütlü Suçlarla Mücadele Kanunu, Mahalli İdareler Reformu da var.

İRTİCA İLE MÜCADELE

İrtica ile etkili mücadele kapsamında Medeni Kanun ve Devlet Memurları Kanunu başta olmak üzere çok sayıda kanunda değişiklik yapılması ve RTÜK Kanunu'nun da değiştirilmesi hükümetin gündemindedir. İrticayla mücadele, kesinlikle demokrasi ve hukuk devleti sınırları içinde yapılacaktır.

EĞİTİME YÜKSEK PAY

Öğretmenlerin özlük haklarında iyileştirmeler yaptık. Güneydoğu'da öğretmenlerin tazminatlarını yüzde 160 artırdık. Tüm öğretmenlerin ücretlerine ek yüzde 18 artış getirdik. 42 bin 729 yeni öğretmen atadık. Bütçeden milli eğitim yatırımlarına ayrılan payı yüzde 12'den 33'e yükselttik. Eğitime katkı payı olarak yeni vergiler ihdas ettik. Eğitim sektörüne, 1998 yılı için 515 trilyon lira yatırım öngördük.

PROGRAM GERÇEKLEŞTİ

3'er aylık hedeflerimizi kamuoyuna ilan ettik. İhracat ilk üç ayda yüzde 10 arttı. Ocak-Mart dönemini kapsayan ilk 3 aylık göstergeler, programımızın yüzde 100 gerçekleştiğinin en somut ispatıdır.

BÜTÇEYİ DİSİPLİNE ETTİK

Bütçeyi disiplin altına aldık, piyasaların güvenini yeniden tesis ettik, Merkez Bankası-Hazine ilişkilerini yeniden düzenleyerek, sağlam ve ilkeli bir para politikası uygulamaya başladık.

30.3 MİLYAR DOLAR REZERV

Güven ortamı sayesinde Güneydoğu Asya ve Körfez Krizi gibi bunalımlara rağmen, mali piyasalarda istikrarın sağlandı. Merkez Bankası'nın uluslararası rezervleri 30.3 milyar dolara yükseldi.

VERGİ BORÇLARI

Tahsil edilemeyen vergi borçlarını taksitlendirdik, vergiden öngördüğümüzün de üzerinde, 227 trilyon lira daha fazla gelir sağladık. İlk 3 ayda bütçe açığı öngörüldüğü gibi 1.1 katrilyon lira olarak gerçekleşti.

ENFLASYON 8'İ GEÇMEYECEK

3 aylık hedefleri kesinleştirdik. Bütçe açığı 1.4 katrilyon lira olacaktır. Toplam iç borçlanma ihtiyacı 3.6 katrilyonu geçmeyecektir. Rezerv para artışı yüzde 14-16 bandında gerçekleşecektir. En önemlisi, önümüzdeki 3 ayda enflasyon yüzde 8'i geçmeyecektir. Enflasyon, uyguladığımız istikrar tedbirleri ile bu yıl sonunda yüzde 50'ye, 99 sonunda da yüzde 20'ye düşürmeye kararlıyız. Yüzde 50 hedefin altına bile inebiliriz. Enflasyonu yeneceğiz. Enflasyon kader değildir.

BÜROKRASİ AZALACAK

Gelir, kurumlar, veraset ve emlak vergisi oranlarını düşüreceğiz. Az kazananların vergi yükünü hafifleteceğiz. Kurumlar vergisini basitleştirerek bürokrasiyi azaltacağız.

TAŞIT PULU KALKACAK

Mükellefe zamanında ödenmeyen vergi iadesi alacaklarına faiz uygulayacağız. Taşıt pulu uygulamasını kaldıracağız, ekonomik suça ekonomik ceza ilkesini hayata geçireceğiz.

SOSYAL GÜVENLİK REFORMU

1998 bütçesinde sosyal güvenlik açığına harcayacağımız para, 1 katrilyon 400 trilyondur. Getireceğimiz yeni sistemle, bütçeyi bu yükten kurtaracağımız gibi insanlarımıza da kimseye muhtaç olmadan, ihtiyaçlarını sistem içinde karşılayacakları onurlu bir emeklilik hayatı sağlayacağız.

SAĞLIK SİGORTASI

Sağlık hizmetlerinin finansmanını kurumdan kişiye dönüştüren kişisel sağlık sigortası sistemiyle, sağlık güvencesi olmayan 21.4 milyon kişiyi sağlık güvencesine kavuşturacağız.

37 BİN 500 PERSONEL

Doğu ve Güneydoğu Anadolumuzdaki sağlık personeli yetersizliğini gidermek amacıyla, bu bölgeye 5 bin 607 sağlık personeli ile bin 320 genel ve yardımcı idari hizmet personeli atadık. Ayrıca Sağlık Bakanlığımıza yeni açılan ve kapasitesi artırılan birimlerde kullanılmak üzere 37 bin 500 yeni personel alıyoruz.

EN BÜYÜK 2. PROJE

Havalimanlarının kapasitesini artırıyoruz, havaalanı yapımı için bir dizi proje başlattık. İstanbul-Kurtköy'de 10 milyon yolcu kapasiteli bir havaalanını içeren ve Cumhuriyet tarihinin GAP'tan sonraki en büyük projesi olan 10 milyar dolarlık dev teknopark inşa edilecek.

DEMİRYOLLARI ATAĞI

Hükümetimiz, önemli bir demiryolu hattı inşası başlatmaktadır. 124 kilometre uzunluğundaki Kars-Tiflis Demiryolu'nun ihalesi, önümüzdeki günlerde yapılacaktır.

HABERLEŞMEDE BÜYÜK ADIM

62 trilyon lira harcayıp 2 milyon hatlık otomatik telefon santralı kuracağız. Telefon bekleme sıralarını artık ortadan kaldıracağız.

ADALET REFORMU

Geniş bir adalet reformu başlattık. Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana çıkan hatta Osmanlı döneminden kalmış bütün yasaları, çağdaş gelişmeleri dikkate alarak gözden geçirdik.

İNSAN HAKLARI

Hazırlık soruşturmaları başta olmak üzere uluslararası anlaşmalarla girdiğimiz taahhütlere uygun düzenlemeleri yapıyoruz. Bu amaçla Başbakanlık'ta kurduğumuz İnsan Hakları Üst Kurulu çalışmalarını sürdürmektedir.

HAYSİYETLİ DIŞ POLİTİKA

Hükümet ulusal ve haysiyetli bir dış politika izlemektedir. AB'nin Türkiye'nin tam üyeliğine sorun yaratan kararları üzerine, ilişkilerde yükümlülüğün iki taraflı olduğunu hatırlatarak tavrımızı gösterdik. Türk toplumu dışlanarak Rumlarla üyelik müzakerelerine başlanması üzerine AB ile Kıbrıs konusundaki siyasi diyaloğu kestik.

TÜRK CUMHURİYETLER

Bulgaristan ve Gürcistan ile ilişkilere yeni bir ivme kazandırdık. Türk cumhuriyetleri ile ilişkilere büyük önem verdik. Kazakistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Özbekistan ve Kırgızistan'a yaptığımız ziyaretlerle ihmal edilen ilişkileri yeniden yükselttik.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!