Hukuksuz kararlar aldıkları için istifa ettiler

Güncelleme Tarihi:

Hukuksuz kararlar aldıkları için istifa ettiler
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2005 19:14

Haberin Devamı


Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım,  Fenerbahçe Faruk Ilgaz Tesisleri'nde düzenlediği basın toplantısında, mevcut Futbol Federasyonu'nun kuruluşu sırasında çalışmalarda yer aldığını belirterek, “Ancak Fenerbahçe Kulübü'nün 6 üyesi vardı. Bu üyelerin gücüyle kongrede yer aldık” dedi.

"SADECE ADALET İSTEDİK"

Seçimden bu yana kamuoyunda “Aziz Yıldırım bu federasyonu kurdu, kurulları kurdu” şeklinde spekülasyonlar yapıldığını ifade eden Yıldırım, “Ne olsa Aziz Yıldırım ve Fenerbahçe Kulübü yaptı, her olumsuz hadisede biz suçlanıyoruz. Kampanya yapılmaya çalışılıyor. İsterdim ki Futbol Federasyonu çıkıp, bunları doğru olarak anlatsın. Seçim sırasında konuşmalar yaptım. Fenerbahçe Kulübü'nün bir önceki federasyondan isteği, adaletli olması, hukuki işlemler yapmasıydı. Bu yapılmadığı için bunu her mercide dile getirdik. Sonunda da bu yönetimin yanlış olduğunu karar verildi, yeni bir federasyon yönetimi seçildi. Bu seçim sırasında Fenerbahçe yönetiminin ve benim hiçbir kurulda bir tane adayı olmamıştır. O zaman bizlerin koymadığı kurullarda Fenerbahçe hakimiyetinden söz etmek aptallık olur. Ama maalesef medyada bazı program yapanlar bu aptallığı yapıyorlar. Bizi karalamak için yorumlar yapıyorlar. Futbol Federasyonu'nun susması beni üzüyor. Geldiği günden beri bu futbol federasyonu ve kurullarıyla hiçbir konuşma yapmadık. Başkan ve başkan vekilleri hariç” dedi.
  
"BAZILARININ TAHKİM KURULU"

Haberin Devamı

Deniz Barış ile Gençberbirliği Kulübü arasındaki bu problemde Fenerbahçe'nin bir taraf olmadığını ifade eden Yıldırım, “Ribery, Ortega ve Murat Yakın örnekleri var. Bu oyuncular oynuyor. UEFA ve FIFA'da önemli olan futbolcunun oynamasını sağlamak, ceza varsa değerlendirilir. Maalesef Tahkim Kurulu kulüplerin değil, bazı kulüplerin Tahkim Kurulu gibi davranmaya başladı. Tahkim Kurulu bir tane davasında Fenerbahçe lehine karar vermiş mi, araştırın” dedi.  Her Tahkim Kurulu'ndan Fenerbahçe'nin ret cevabı aldığını öne süren Yıldırım, "Çünkü Tahkim Kurulu kişilere bağlıdır. Bir önceki federasyonun gitmesini istediğimiz şartlar bugün devam etmektedir. Bunları dile getirdiğimiz zaman da (Tahkim Kurulu'nu tehdit ediyorlar) diyorlar. Biz Fenerbahçe'nin hukuki haklarını korumak için bunları gündeme getiriyoruz. Bu Tahkim Kurulu üyeleri neden istifa ettiler? Kim tehdit etmiş? Çıkıp açıklasınlar. Bunlar her konuda, hukuki olmayan işler yaptıkları için istifa etmişlerdir. Hukuksal olmayan karalar almışlar ve bu kararları dışardan onaylatmışlar” iddiasında bulundu.
  
"TAHKİM ÖN YARGILI HAREKET ETTİ"
  
G.Birliği ile yaşanan ön protokol olayında Fenerbahçe Kulübü'nün değil, Deniz'in mahkemeye gittiğine vurgu yapan Yıldırım, “Deniz Barış ve Gençlerbirliği mahkemeliktir, Fenerbahçe mahkemeye gitmemiştir. Federasyon'a verdiğimiz bir yazı var, bundan dolayı mahkemeye gitmedik. Tahkim Kurulu'ndan Selçuk Öztek ve Samim Ünan oyuncunun oynaması, diğer üyeler Erkan Vardar, Gürol Kaymak ve Ali Turan'ın lisansının iptal edilmesi yönünde oy kullanmıştır. Deniz, Türk çocuğudur. Tahkim Kurulu, Türk çocuğuna Federasyon'un verdiği lisansı iptal ediyor. Bu kadar saçma karar olabilir mi? Bu oyuncu oynamazsa siz bu oyuncudan bedelini nasıl alacaksınız. Deniz ile Fenerbahçe arasında bir anlaşma yapılmıştır. Orada Deniz'in Fenerbahçe Kulübü'den alacağı tüm alacaklar resmi olarak gösterilmiştir. Biz o bedellerin de vergisini yatırıyoruz. Federasyon'a da gönderdik. Yılda 900 bin Avro maç başıyla birlikte eline geçecektir. 400 bin dolar peşinatı var, biz bunu ödediğimizi beyan ettik. Ondan sonra alacağı 250 bin dolar. 2006-07 yılında alacağı bugün kendisinden istemiş oldukları paranın çok üstünde bir bedel Fenerbahçe Kulübü'nden alacaktır. Tahkim Kurulu, art niyet olmasa, o mukaveleyi alır denir ki, (Fenerbahçe bu oyuncunun alacaklarını federasyondaki şu hesaba yatırır.) Bu işin sonucunda karara göre de bu parasal operasyon gerçekleştirilir. Ama bu ellerindeki belgeyi okuyamayacak hale gelen ve kasıt yapmaya çalışanlardan bunu beklemek yanlış olur. Tahkim Kurulu tahsilat merkezi değildir. Ortega davasında CAS'a gittim. Haklı olduğumuz halde oyuncunun oynamasına karar verildi” dedi.

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu'nun, daha önceki benzer iki olayda “Deniz olayı”nın tam tersi karar verdiğini ileri sürdü.

Yıldırım, Faruk Ilgaz Tesisleri'nde düzenlediği basın toplantısında, Fenerbahçe'nin, Abdullah Ercan ile yaptığı özel anlaşmada, “Fenerbahçe'den ayrıldığı zaman iki büyük kulübe giderse Fenerbahçe'ye 500 bin dolar bedel ödeyecektir” maddesi bulunduğunu hatırlattı. Abdullah'ın Galatasaray ile mukavele yapması üzerine bu bedeli istediklerini ve federasyona başvurduklarını ifade eden Yıldırım, “Federasyon, (Özel anlaşmalar federasyona ibraz edilmediği için geçerli değildir) diye karar alınca, Tahkim Kurulu'na gittik. Tahkim Kurulu reddetti. 500 bin doları ödemeden oyuncunun futbol hayatı devam etti” diye konuştu.

Önceki Tahkim Kurulu döneminde Ersun Yanal'ın, Ankaragücü'nden, İlhan Cavcav'ın başkanlık yaptığı Gençlerbirliği'ne transfer olduğunu anlatan Aziz Yıldırım, şöyle devam etti.

“Yanal'ın, Ankaragücü ile arasında bir protokol vardı. Federasyon, Ersun hocayı para ödemeye mahkum etti. Gençlerbirliği, Ersun hocanın bu parayı ödememesi için Tahkim'e gitti. O zaman tahkimde Türker Aslan, Erkan Vardar, Sabri Ersavaş, Gürol Kaymak ve Yılmaz Savaşer vardı. Bugünkü kurulda Vardar ve Kaymak var, Savaşer ise Gençlerbirliği'nin Deniz olayındaki avukatıdır. Yani Ersun Yanal'ın antrenörlük yapmasını savunanlar Deniz davasındalar. Vardar ve Kaymak, geçmişteki kararlarının tersi bir karar vererek, Deniz'in lisansını iptal ediyor. Bunlar dışardan emir alıyor.”

“CAVCAV, KULÜPLER BİRLİĞİ ŞAPKASINI ÇIKARSIN”

Aziz Yıldırım, Gençlerbirliği Kulübü Başkanı İlhan Cavcav'ın, ”Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı” şapkası altında, kendi kulübünün menfaatlerini koruduğunu ileri sürerek, “Önce şapkayı çıkarmalı. Kulüpler kendine yeni bir başkan seçmeli. Cavcav sayesinde kulüpler birliği parçalandı. Tehdit ve küfür edenleri açıklamalı” dedi.

İlhan Cavcav'ın, bir toplantıda Futbol Federasyonu yöneticilerine ”Tahkim Kurulu'nu değiştirelim” dediğini ileri süren Yıldırım, şöyle devam etti:

“Bunu değiştirmezseniz hep birlikte yönetim seçimi yapacağını söylüyor. Tehdit eden ben mi, o mu? Tehdit ederken de Anadolu kulüplerini arkasına alarak, federasyona korku vermek istiyor. Federasyon doğruları yapıyorsa korkmayacak. Ben Levent Bıçakcı ve Hasan Doğan'a gittim, şikayet ettim. Böyle bir karar olup olmadığını sordum. Lisans iptal edilebilir mi? Burada sadece Deniz değil, Fenerbahçe cezalandırılıyor. Çocuk cezalı, milli takım cezalı, Fenerbahçe cezalı. Cezalı olmayan, Tahkim'deki UEFA ve FIFA'yı bilmeyen 3 kişi. Deniz'in, Tahkim'e nasıl gittiğini de iyi araştırın. Hukuksal bir cinayet işlenmiştir.”

Elinde tuttuğu belgeyi gösteren ve bunun, İlhan Cavcav ile ilgili Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu'nun bir belgesi olduğunu ifade eden Yıldırım, “Deniz, savunma için Tahkim Kurulu'na gidiyor. Erkan Vardar, Deniz'e soruyor. Deniz (Sözleşmeyi yaptıktan sonra Gençlerbirliği Kulübü'ne kalmak istemediğimi söyledim, tehdit edildim) diyor. Kimler tehdit ediyormuş, bakın belge burada” diye konuştu.

“İSTİFA NEDENLERİNİ AÇIKLASINLAR”

Tahkim Kurulu'ndan istifa eden Erkan Vardar ve Gürol Kaymak ile diğer üyelerin istifa nedenlerini açıklamaları gerektiğini dile getiren Yıldırım, “Bunlar görevlerini tamamladılar, ondan mı istifa ettiler? Yeni kurulan Tahkim Kurulu'nun uzun zaman gideceğine inanıyor musunuz? Bakın kimlere yakın, nasıl bir kurul kuruldu...

Dün bir gazetede yazıyor, bir yönetici araya girmiş, Tahkim'in dönmesi için. Ben hiçbir çalışma yapmıyorum” şeklinde konuştu.

Aziz Yıldırım, Futbol Federasyonu'nun, Deniz'in milli takımda ve Şampiyonlar Ligi'nde oynayabileceği yönünde kendilerine yazı gönderdiğini de kaydederek, “Genel Sekreter Lütfi Arıboğan imzasıyla böyle bir yazı geldi.

Oynatsaydık ne olacaktı?” diye sordu. “İlhan Cavcav, (paraları yoksa vereyim) diyormuş” diyerek gülen Yıldırım, “Cavcav insanları güldürüyor. Fenerbahçe Kulübü'nün öyle bir gücü var ki... Herkesin bir değeri vardır, o değeri verip, alırız” şeklinde konuştu.

ATAY AKTUĞ'A CEVAP

Aziz Yıldırım, kendisi hakkında açıklamalar yapan Trabzonspor Kulübü Başkanı Atay Aktuğ'a da cevap verdi.
Aktuğ'un, her sıkıştığında medyada Aziz Yıldırım ve Fenerbahçe ile ilgili konuştuğunu ileri süren Yıldırım, şunları söyledi:

“Gökdeniz ile geçmişte anlaşmıştık, ama gelmedi. Biz de o defteri kapattık. Gökdeniz'i harcayacağıma Deniz'i oynatırım, kulübe faydası olsun. Böyle saçma şey olur mu? Aktuğ, Trabzon'u nereden aldı, nereye getirdi, onun hesabını versin. Gökdeniz eğer bu olayları yapmışsa, çok ucuz ceza almıştır. Aziz Yıldırım'a diyeceğine, gitsin mücadelesini federasyonda yapsın. Trabzon'daki durumunu gözden geçirsin, Trabzonspor'a zarar veriyor. Havuz sistemiyle ilgili bir toplantıda Aktuğ bana (Bu havuzu sen düzeltirsin) demişti. İşlerine gelmediği zaman çıkıp bize saldırıyor. Ayıp şey... Kendi ayıbını örtmek için başkalarına saldırmasın.”

“ÜST SEVİYELİ BİR BAŞKANLA İLGİLİ KONUŞACAĞIM”

Galatasaray Kulübü Başkanı Özhan Canaydın'ın dün yaptığı açıklamalara cevap verirken de Aziz Yıldırım, “Şimdi üst seviyeli bir başkanla ilgili konuşacağım. O öyle yapmış, biz de öyle yapmalıyız” dedi.

Federasyon Başkanı Levent Bıçakcı, Genel Sekreter Lütfi Arıboğan, MHK Başkanı Ufuk Özerten, Kürek Federasyonu Başkanı Remzi Tan ve Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel'in Galatasaraylı olduğunu vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti:

“Bunların hepsi Galatasaraylı, ama Fenerbahçe Kulübü, seçimlerde bunları destekledi. Biz doğru yapacak olanları her zaman destekleyeceğiz. Hangi kulüpten olursa olsun, önemli değil. Üst düzey yönetici güzel söylemiş. Hep söylediklerimi söylemiş. Hep, (Adalet olsun, herkes haddini bilsin) diyorum, o da öyle söylemiş. Yalnız bir şey söylememiş. (Hayır) derse, ben bir toplantı daha yapar, açıklarım. Beşiktaş-Fenerbahçe maçı öncesi Beşiktaş'ın sahası kapatılmıştı. Tahkim Kurulu saha kapatma cezasını iptal etti. Bu olaylar olurken bu üst yönetici, acaba kurullardan birini aradı mı? Beşiktaş'ın sahasının kapatılmaması yönünde bir ricası oldu mu? Açıklasınlar bakalım. Fenerbahçe Kulübü'nden yönetici veya herhangi bir kongre üyesi bu kurulları arayıp da herhangi bir istekte bulundu mu?”

“FENERBAHÇE'Yİ AŞAĞIYA ÇEKMEK İÇİN YAPILMIŞ İTTİFAK”

Aziz Yıldırım, tüm bunların, “Yükselen değer olan Fenerbahçe'yi aşağıya çekmek için yapılmış bir ittifak olduğu” görüşünü savunarak, ”Biz bunların altından rahat kalkarız, çünkü biz doğruları yaptık. Biz de kötü günler yaşadık. Bunların yaşadıklarının bir kısmını biz de yaşadık, ama hiçbir zaman taraftar bağırmadı, divanda bu tip eleştiriler olmadı” dedi.

Fenerbahçe'nin kimseyle ittifak yapmayacağını vurgulayan Yıldırım, ”Fenerbahçe doğruların yanında. Kim doğruları söylüyorsa, onunla beraber hareket ederiz. Karalamak için veya birilerini aşağı çekmek için hiçbir ortamda yer almayız” diye konuştu.

Fransa'nın eski ünlü futbolcusu Platini'nin, Fransa'da bir televizyonda Fenerbahçe'den övgüyle söz ettiğini dile getiren Aziz Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Platini, (Önümüzdeki 10 yıla Fenerbahçe Kulübü damga vuracaktır) demiş. Bu bizi mutlu etmiştir. Maalesef Türkiye'de önümüzü kesmek için herkes bir şeyler yapmaya çalışıyor. Herkese, her türlü konuda gereken cevabı üslubuyla gerektiği şekilde veririz. Biz kimseyi tehdit etmedik, etmeyiz de. Küfür de etmedik.”

Aziz Yıldırım, Futbol Federasyonu Başkan Vekili Şekip Mosturoğlu'na herkesin saldırmaya çalıştığını ifade ederek, ”Mosturoğlu, Haluk Ulusoy zamanında, ben yanlış yaptığımda, telefon edip (Başkan bu konuda haksızsın) diyebilen bir insandır. Türk futboluna çok emeği geçmiştir, geçecektir de. O, yanlışı, doğruyu söyleyebiliyor, ama diğerleri söyleyemiyor. Federasyon başkanı ve asbaşkanı (Bu tahkim gitmeli) diyor. Ellerinde kanunen hakları var, ama yapmıyorlar. (Aziz Yıldırım söyledi, diye yaptık) şeyine düşeriz diye korkuyorlar. Doğruları yaparsanız kimseden korkmazsınız” diye konuştu.

SORULAR

Aziz Yıldırım, toplantı sonunda basın mensuplarının sorularına da cevap verdi.

Deniz Barış olayıyla ilgili Hasan Doğan ve Celal Doğan'ın devreye girdiğini, İlhan Cavcav ile de görüşebileceklerini, ama bedeli kulübün ödemeyeceğini söyleyen Yıldırım, bir gazetecinin, “Seçim olsa Levent Bıçakcı'yı destekler misiniz?” şeklindeki sorusuna, “Desteklerim. Önemli olan yapılacaklardır. Bizim Bıçakcı ve Hasan Doğan ile bir sorunumuz yok” yanıtını verdi.

Anelka'nın Konya'ya elle attığı iddia edilen golle ilgili bir soru üzerine Aziz Yıldırım, “Bu konuda yorum yapmadık, size bıraktık. Rakiplerin olaylarında da hakemlerle ilgili yorum yapmıyoruz. Orada hakem hata mı yapmış, MHK çözsün. Ben çıkıp (Bu fauldü) desem, çözülecek mi ? Çözüleceğini bilsem, neyin ne olduğunu söylerim.

Daha önce Galatasaray-Beşiktaş maçından sonra Ali Aydın hakemliği bıraktı. Ne oldu? Beşiktaş yendi devam etti, ama sonunda biz şampiyon olduk. Yani Konya'da Fenerbahçe kazandı diye Fenerbahçe şampiyon mu oldu? Daha kaç maç var. Rakiplerde böyle olaylar hiç mi olmadı?” dedi.

Bir gazetecinin “Başkan Özhan Canaydın, dünkü toplantısında (Legal olmayan başarılar kalıcı değildir) dedi. Bu konuda ne diyorsunuz?” şeklindeki sorusuna Yıldırım, “Geçmişe de bakmak lazım. Her başarı legaldir. Öyle bir şey söylenemez. Üst seviyeli yönetici, zor durumda olduğu için böyle konuşmuştur. Biz onu hem seviyor, hem sayıyoruz. Dünkü açıklaması talihsizliktir” karşılığını verdi.

Aziz Yıldırım, heykelinin yapılacağı şeklindeki haberin doğru olmadığını, Fenerbahçe'ye borcunu öderken bir şey beklemediğini söyledi.

Türkiye Kupası'na galibiyetle başlayan futbol takımını kutlayan Yıldırım, futbolda, mücadele ettikleri tüm kulvarlarda hedeflerine ulaşacakları iddiasında bulundu.

Başkan Aziz Yıldırım, bir saat süren basın toplantısına dosyayla geldi. Bazı yönetim kurulu üyeleri ve Yüksek Divan Kurulu Başkanı Yüksel Günay da basın toplantısını izledi.

Çok sayıda basın mensubunun bulunduğu basın toplantısından sonra Yıldırım, belgeleri tek tek gösterip, fotokopilerini dağıttırdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!