"Hukuk fakülteleri beş yıla çıkarılmalı"

Güncelleme Tarihi:

Hukuk fakülteleri beş yıla çıkarılmalı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2016 12:30

İstanbul’da bir vakıf üniversitesinin kongresinde konuşan Yargıtay Birinci Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Türkiye’de hukuk fakültelerinin durumuna dikkat çekti. Başkan Cirit, “Hukuk eğitimi konusunda ciddi sıkıntılarımız var. Bunun için hukuk fakültelerinin gözden geçirilmesi gerekiyor” dedi. Başkan Cirit ayrıca, hukuk fakültesindeki eğitimin beş yıla çıkarılması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Son yıllarda gündeme gelen ve YÖK’ün de başarı sırası barajı getirdiği hukuk fakülteleri ile ilgili Yargıtay Birinci Başkanı İsmail Rüştü Cirit, önemli açıklamalarda bulundu. İstanbul Kültür Üniversitesi’nde alanda çalışmalar yürüten akademisyen, dernek başkanları ve uzmanların da katıldığı ‘Prof. Dr. Turhan Esener İkinci İş Hukuku Uluslararası Kongresi’ düzenlendi. Kongre katılımcıları arasında bulunan Yargıtay Birinci Başkanı İsmail Rüştü Cirit konuşmasında, Türkiye’de iyi hukukçu yetiştirilmesi konusunda sıkıntılar yaşandığını hatırlattı. Hukuk eğitiminin gözden geçirilmesi gerektiğini dile getiren Cirit, “İyi bir hukukçu için iyi bir hukuk eğitimi gerekir. Şu an ülkemizde hukuk fakültesi sayısı 85. 20’ye yakın hukuk fakültesi faaliyete girmek üzere bekliyor. Hukuk eğitimi konusunda ciddi sıkıntılarımız var. İyi hukukçu yetiştirmek karşılaştığımız zorluklar arasında yer alıyor. Bu nedenle hukuk fakültelerinin tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

HUKUK FELSEFESİ, PSİKOLOJİSİ VE TARİHİ OKUTULMALI

Türkiye’de bu alandaki eğitimin geliştirilmesi için önerilerde bulunan Yargıtay Birinci Başkanı, hukuk fakültelerinin beş yıla çıkarılması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“Hukuk fakülteleri beş yıla çıkarılmalı. Birinci sınıfta iyi bir gramer bilgisi ve Türkçe eğitimi, analitik zekâyı geliştirmek için ise analitik matematik dersleri verilmeli. Ayrıca hukuk felsefesi, psikolojisi ve tarihi okutulması gerekiyor. Böylece kendisine daha çok güvenen ve daha özgür hukukçular yetiştirilmesi noktasında yararlı olabileceğini düşünüyorum.”

‘ÖĞRENCİLER İÇİN MERKEZ OLUŞTURULMALI’

Yargıtay Birinci Başkanı İsmail Rüştü Cirit, hukuk fakültelerinde eğitim alan öğrencilerin staj dönemlerine, yargıdaki yoğun iş yükü nedeniyle yeteri kadar önem verilmediğini de belirtti. Hukuk fakültelerinin dört ve beşinci sınıflarında mühendislik ve mimarlık programlarında olduğu gibi stajların getirilmesi önerisinde bulunan Cirit, “Tabii, stajlara yoğun iş yükü nedeniyle yeteri kadar önem verilemiyor. Fakat bunun sağlanması için de teori ve pratiği kaynaştıracak bir merkez oluşturabilir. Bu merkezde ulusal başkan ve üyelerimiz görev yapabilir. Öğrenciler de bu sayede pratik ve teoriyi kaynaştırma noktasında daha çok verim alabilir” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!