Hukuk devletinin savunucusuyum

Güncelleme Tarihi:

Hukuk devletinin savunucusuyum
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2016 09:40

Alman Federal Mahkemesi’ni ziyaret eden Almanya Cumhurbaşkanı Gauck, bağımsız yargının önemine dikkat çekerek Türkiye’de yargının durumundan endişe duyduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

ALMANYA Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Almanya’nın Karlsruhe kentindeki yüksek yargı organı Federal Mahkeme ve Federal Başavcılığa bir ziyaret gerçekleştirdi. Yüksek mahkeme yargıçları ve Federal Başsavcı Peter Frank ile de bir araya gelen Gauck’un görüşmelerinde aşırı sağcı ve radikal İslamcı terörle mücadele ve aynı zamanda hukuk devleti ilkelerinin korunması öne çıktı.

Federal Mahkeme’yi ziyareti kapsamında yaptığı konuşmada bağımsız yargının değerini vurgulayan Gauck, Türkiye’deki yargının durumundan duyduğu endişeyi de dile getirdi. Gauck, “Türkiye’de binlerce hâkim ve savcının bir gün içerisinde görevden uzaklaştırıldığını, görevden el çektirildiğini ya da hatta tutuklandığını görünce dehşete düşüyorum” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gauck, bağımsız yargının değerine özellikle dikkati çekmek istemesinin bir diğer nedeninin de Avrupa Birliği üye ülkelerinde de “hukuk devleti ilkelerine yönelik kısıtlama eğilimleri” olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

50 YIL MAHRUM KALDIM

Almanya Cumhurbaşkanı, “Batı medeniyetinin temel değerlerinden biri” olan hukuk devleti gibi elde edilmiş başarılar, vazgeçilebilir değerler gibi görülmeye başlanırsa hukukun üstünlüğünün sorgulanmaya başlanabileceği” yönünde uyardı. Hayatının büyük bir kısmını Doğu Almanya’da geçirmesine dikkati çeken Gauck, “Ben hukuk devletinin çok ateşli bir savunucusuyum, çünkü hayatımın ilk 50 yılını bundan mahrum olarak geçirmek zorunda kaldım” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!