Hukuk devleti bu kadar hata kaldırmaz

AVUKAT Alp Selek ile görüştüğümde, Ağca’nın serbest kalacağını biz henüz öğrenmemiştik.

Avukat Selek, Mısır Çarşısı olayı sanıklarından Pınar Selek’in babası ve avukatı. Patlama ile ilgili olarak tutuklandıktan sonra, bilirkişi raporunda patlamanın bombadan kaynaklanmadığının belirtilmesi üzerine serbest kalan Pınar Selek için ömür boyu hapis isteniyor. Sekiz yıllık dava için hazırlanan sekiz sayfalık esas hakkında mütalaada böyle deniyor.

Henüz Ağca’nın serbest bırakılacağını bizim bilmediğimiz ama İtalyanların öğrendiği günlerde, Avukat Selek’in hazırladığı dosya, Mısır Çarşısı davasına nasıl müdahale edildiğini kanıtlayan belgeleri gösteriyordu.

Avukat Selek, "Dosyaya, dışarıdan bakanlıklar dahil devamlı müdahaleler yapılmış, Mahkeme baskı altına alınmaya çalışılmıştır. Uzman olmayan kişilerden bilirkişi raporu alınma yoluna gidilmeye çalışılmış, fakat neticede dosyaya giren birçok bilimsel rapor Mısır Çarşısı’ndaki patlamanın gaz kaçağından olduğunu belirlemiştir" diyordu.

Türkiye’nin terör yıllarıyla ilgili önemli ve kritik araştırmalar yapan sosyolog Pınar Selek’e ömür boyu hapis cezasının uygun görüldüğü günlerde, terörist Ağca elini kolunu sallayarak ve Türkiye’ye çok ağır bedeller ödeten karanlık yılların payına düşen hesabını vermeden dışarı çıkıyordu.

Artık bu durumda, ne hukuki hesap hataları, ne geç kalmış talimatlar, ne geçmiş aflara suç atmalar bir şey değiştirmiyor.

Türkiye hukuk devleti sürecinde tekliyor.

***

HUKUK
devleti bu kadar hata kaldırmaz. Vicdanların rahat olmadığı bir yerde yasalar hayata dokunamaz.

Çok sayıda mesaj alıyorum. Bir kısmı Ağca’nın serbest kalmasını eleştiriyor. Savunanlar ise "bölücülüğe yanıt" diyor. "O bu vatanı bölmeye kalkmadı. Bölücüler dışarıdayken o neden içeride olsun?"

Ve tehditler takip ediyor: "Artık sizlere rahat uyku yok!"

Ağca
’nın Türkiye’ye iyilik yaptığına inanlar hálá var. Mafya, terör ve devlet ilişkisini mübah gören zihniyet capcanlı aramızda yaşıyor.

Reyting şampiyonu Kurtlar Vadisi dizisi de öyle bitmedi mi zaten? Devlet adına kanunsuz işler yapan Polat ve arkadaşları serbest kaldığında fondaki ses, "Türk halkı kendisi için yapılan en küçük iyiliği bile unutmaz" demiyor muydu?

Alkışladık. Yadırgamadık.

***

AĞCA,
"milliyetçi mukaddesatçı"ların kahramanı haline yeniden getirilmeye çalışılıyor. Herkese bir terörist, Kürt milliyetçilerinin Apo’su varsa, Türk milliyetçilerinin Ağca’sı var denklemleri kurdurtuluyor. Bu gelişmenin varabileceği noktayı hiç düşündünüz mü? Sizinki serbest kalıyorsa, öteki neden kalmasın?

Yoksa denklem böyle mi kuruldu? Komplo teorilerinden nefret ederim, ama bu iş baştan sona komplo değil mi?

Ağca ne milliyetçi ne mukaddesatçı. Rusya Meclis Başkan Yardımcısı Jirinovski, iki gün önce ilginç bir açıklama yaptı. "Papa suikastı KGB komplosuydu" dedi. Kanıtlanmadı ama kim olursa olsun bu olayda her şey vardı da bir tek şey hiç yoktu, Türkiye’nin milli menfaati. Türkiye’nin ulusal çıkarlarını hiç ilgilendirmiyordu Papa suikastı. Nerede Ağca’nın milliyetçiliği?

Ya İslamcılığı? 28 Mayıs 1985’te Roma’daki duruşmasında "Ben İsa Mesih’im. Günleriniz artık sayılı. Ne Amerika ne de Sovyetler bizi kurtarabilir. Topyekün imha yakındır. Ben İsa Mesih’im, her şeye kadirim" diyen o değil miydi?

Ağca 19 Şubat’ta Portekiz’de ortaya çıkarsa şaşmayın. Neden mi?

Bugün yerim kalmadı nedenini yarın anlatırım.
Yazarın Tüm Yazıları