Hrant Dink ölümünün 11'inci yılında anıldı

Güncelleme Tarihi:

Hrant Dink ölümünün 11inci yılında anıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2018 13:32

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, ölümünün 11’inci yılında vurulduğu yerde, vurulduğu saat olan 15.05'te saygı duruşuyla anıldı. “Sarı Gelin” türküsünün Türkçe ve Ermenice olarak çalındığı anmada, “Buradayız Ahparig”, “Hrant için adalet için”, “Öldür diyenler yargılansın” sloganları atıldı.

Haberin Devamı

19 Ocak 2007 yılında Agos gazetesi önünde öldürülen Hrant Dink için vurulduğu yerde anma töreni yapıldı. Dink’in vurulduğu yer karanfillerle süslenirken, üzerinde “Hrant için adalet için” yazılı dövizler ve Dink’in fotoğrafları, eski gazete binasına asıldı.

Tören öncesi Dink’in vurulduğu Şişli Halaskargazi caddesi ve caddeye çıkan sokaklar polis tarafından kapatıldı. Ara sokaklar TOMA’lar bekletildi. Anmaya katılmak üzere gelenler ile polisin kapattığı bölgeden geçmek isteyenler üzerleri aranarak içeri alındı. 

İNSAN ZİNCİRİ OLUŞTURULDU

Dink’i anmasına gelenler, Agos gazetesinin önünde saat 12.00’den itibaren toplanmaya başladı. Anmaya, Hrant Dink’in ailesi, arkadaşları ve meslektaşlarının yanı sıra HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, CHP Milletvekilleri Barış Yarkadaş, Selina Doğan, Mahmut Tanal, oyuncu Nur Sürer ve Menderes Samancılar’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

Haberin Devamı

Üzerinde “Su çatlağını bulur Hrant 11. yıl” yazan pankartın asıldığı gazete binasının girişinde, Hrant’ın arkadaşları insan zinciri oluşturdu. Dink’in öldürüldüğü noktaya kırmızı karanfiller bırakıldı. “Sarı Gelin” türküsünün Türkçe ve Ermenice olarak çalındığı anmaya katılanlar, “Buradayız Ahparig”, “Hrant için adalet için”, “Öldür diyenler yargılansın” şeklinde sloganlar attı.

SAAT 15.05'TE SAYGI DURUŞU

Hrant Dink’in öldürüldüğü saat 15.05’te saygı duruşunda bulunuldu. Bu sırasında her yıl olduğu gibi Dink’in kendi sesinden “Su çatlağını buldu” hikayesi dinletildi.

Hrant Dink ölümünün 11inci yılında anıldı

AVUKAT ÇETİN: BU 'MIŞ GİBİ YAPMA' HALİ HİÇ BİTMEDİ

Dink ailesinin avukatlarından Fethiye Çetin, yaptığı konuşmada, bundan 11 yıl önce, Hrant Dink’in, bu kaldırımda, ensesinden vurularak katledildiğini söyledi. Çetin şöyle konuştu: “Aylar öncesinden Hrant’ın evi ve Agos çevresinde keşif yapıp kroki çizen, tetikçi timi koordine eden jandarma, polis ve istihbarat görevlileri o gün burada, bu kaldırımlarda, kafelerde, simitçi dükkanlarında uzun süreden beri planladıkları cinayetin işlenmesini bekliyorlardı. Cinayetin, plana uygun bir şekilde işlendiğinden ve tetikçilerin kaçtığından emin olduktan sonra bu defa, cinayet soruşturması yapıyormuş gibi aslında cinayetin izlerini ortadan kaldırmaya, delilleri karartmaya, sonradan silecekleri kamera görüntülerini toplamaya giriştiler. Cinayeti başından sonuna kaydetmiş olmalarına rağmen, delil topluyormuş gibi soruşturma yapıyormuş gibi yaptılar. Ve bu ‘mış gibi yapma’ hali hiç bitmedi.”

Haberin Devamı

'11 YILDIR HAKİKATİ VE ADALETİ TALEPTEN VAZGEÇMEDİNİZ'

Hrant Dink cinayetinin, siyasi cinayetler ve suikastlar geleneğinin ilki olmadığını ve maalesef sonuncusu da olmadığını belirten Çetin, “Ama Hrant Dink cinayeti, toplumda hesap edemedikleri bir tepkiye yol açtı. ‘Artık yeter’ dedirtti. Cenaze töreninde yüz binleri buluşturdu ve birkaç tetikçiyle kapatmak istedikleri dosyayı bir türlü kapatamıyorlar. Çünkü sizler ve bugün burada bulunamayan ama yürekleri burada olanlar, bu ülkenin yiğit ve iyi insanları, 11 yıldır soğuğa, kara, kışa, yağmura, baskıya rağmen hakikati ve adaleti talep etmekten vazgeçmediniz” dedi.

Törenin ardından katılımcılar Agos gazetesinin önünden ayrıldı. Tören nedeniyle kapatılan yollar da tekrar araç trafiğine açıldı.

Haberin Devamı

Hrant Dink ölümünün 11inci yılında anıldı

 

DİNK SUİKASTI 11’İNCİ YILINDA

Agos gazetesi genel yayın yönetmeniyken 19 Ocak 2007’de uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden gazeteci Hrant Dink’in ölümünün ardından 11 yıl geçti. FETÖ bağlantısı olduğu gerekçesiyle aralarında kamu görevlisi polis ve askerlerin de bulunduğu toplam 85 sanığın yargılandı.

6 KİŞİ 21 MART’TA YAKALANDI

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesince görülen dava geçen yıl hız kazandı. Mahkeme, duruşmaları sıralı yapılmak üzere 15 gün arayla gerçekleştirdi. Hrant Dink cinayetine ilişkin yeni soruşturmalar ise 35 sanıklı yargılama devam ederken sürdürüldü. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Gökalp Kökçü, yürüttüğü soruşturmanın boyutunu genişletti.

Dink cinayeti hükümlüsü Ogün Samast’ın Samsun Otogarı’nda yakalanması, kentin jandarma komutanlığı ve emniyet müdürlüğüne bağlı birimlerinde gözaltında tutulması, “Vatan toprağı kutsaldır, kaderine terk edilemez” sözünün yer aldığı Türk bayrağı önünde fotoğraflarla videolarının çektirilmesi ile görüntülerin 2007 ve 2016 yılının eylül ayında bazı medya kuruluşlarında yayınlanması iddialarıyla ilgili gözaltı kararı verilen 6 kişi 21 Mart’ta yakalandı.

Haberin Devamı

TUTUKLAMAYA YÖNELİK YAKALAMA KARARLARI

Savcı Kökçü aynı gün, firari terör örgütü lideri Fetullah Gülen, eski savcı Zekeriya Öz, gazeteciler Faruk Mercan, Ekrem Dumanlı ve Adem Yavuz Arslan ile avukat Halil İbrahim Koca hakkında da tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılması talebinde bulundu.

Talebi 22 Mart’ta kabul eden İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği, elebaşı Gülen, eski savcı Öz, gazeteciler Mercan, Dumanlı ve Arslan ile avukat Koca hakkında “kasten öldürme” ve “silahlı terör örgütüne üye olma” suçlarından tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkardı.

Soruşturması kapsamında gözaltına alınan gazeteci Muammer Ay ile Samsun Jandarma Komutanlığında görevli Asayiş Müdürü Atilla Güçoğlu, eski KOM şube müdürü Murat Bayrak, istihbarat şube müdürü Birol Ustaoğlu, astsubay Yüksel Avan, eski Samsun Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürü Yakup Kurtaran, TEM Şube nöbetçi amiri Ahmet Çetiner ve emniyet amiri Metin Balta, “silahlı terör örgütüne üye olma” ve “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlarından 28 Mart’ta tutuklandı.

Savcılığın sevk yazısında, bu kişilerin bir kısım şüphelilerin Samast’ın kimlik bilgileri, nerede olduğu veya nereye gittiğine ilişkin bilgileri, yakalanmadan 2 saat önce bildikleri, buna FETÖ irtibatları sayesinde ulaştıkları, şüphelilerden dördünün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından meslekten ihraç edildiği ve FETÖ mensubu asker ve polislerle irtibatlı oldukları belirtildi.

Haberin Devamı

Cinayet tarihinde Samast ve Dink’i izledikleri, cinayetin işlenmesine nezaret ettiklerine dair teşhis ve görüntülerinin olduğu iddiasıyla gözaltına alınan dönemin İstanbul Jandarma İstihbarat görevlileri astsubaylar Hacı Şefik Şimşek ve Bekir Yokuş, “kasten öldürme”, “silahlı terör örgütüne üye olma” ve “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlarından 12 Nisan’da tutuklandı.

İDDİANAMELER BİRLEŞTİ SANIK SAYISI 85 OLDU

Dink cinayetine ilişkin ana davayla birleştirilmesi talebiyle İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen 50 şüpheli hakkında hazırlanan üçüncü iddianame, iki kez iadeden sonra 29 Mayıs’ta kabul edildi. Mahkeme heyeti, 2 Haziran’da 50 sanıklı yeni iddianameyle 35 sanıklı ana dava dosyasının birleştirilmesine hükmetti.

Birleşmeyle 85 sanığa çıkan Dink cinayeti davası kapsamında, Fetullah Gülen’in yurt dışında bulunması ve kendisine ulaşılamaması nedeniyle 2 Haziran’da gıyaben tutuklanmasına, aralarında Ekrem Dumanlı, Zekeriya Öz’ün de bulunduğu 6 sanık hakkında da yakalama emri düzenlenmesine karar verildi.
Eski tuğgeneral Hamza Celepoğlu, dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Ali Öz, gazeteci Ercan Gün, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında çatışarak yakalanan ve meslekten ihraç edilen Yüzbaşı Muharrem Demirkale’nin de aralarında bulunduğu 28 sanığın tutukluluk hallerinin devamı ise oy çokluğuyla kararlaştırdı.

4’ÜNCÜ DURUŞMADA 5 TAHLİYE

Mahkeme heyeti, 7 Temmuz tarihli 4. duruşmada, jandarma görevlisi tutuklu sanıklar Abdullah Dinç, Yusuf Bozca, Ali Barış Sevindik ve Volkan Şahin ile yayınevi sahibi Adem Sarıgül’ün tahliyesine karar verdi.

7’NCİ DURUŞMADAKİ TAHLİYELER

Mahkeme heyeti, 3 Ağustos’taki 7. duruşmada, tutuklu sanıklardan dönemin Samsun İl Jandarma Komutanlığı Asayiş Şube Müdürü emekli Yarbay Atilla Güçlüoğlu, yine suç tarihinde Samsun Jandarma Komutanlığında görevli Yüzbaşı Murat Bayrak, Astsubay Birol Ustaoğlu ve Astsubay Yüksel Avan’ın tahliyesine karar verdi.

Aynı duruşmada beyanı alınan Hükümlü Ogün Samast da “Hayatımda unutamadığım şeylerden biri Samsun Otogarında alınmamdır. 16 yaşındaydım. Onu (Bayrağı açmama izin verirseniz her şeyi anlatırım) söyleyecek kapasiteye sahip değildim” diye konuştu.

11’İNCİ DURUŞMADA 5 TAHLİYE

6 Ekim’deki 11. duruşmada, tutuklu sanıklardan dönemin Samsun Emniyet Müdürlüğü görevlileri Metin Balta ve Ahmet Çetiner ile Trabzon jandarma görevlileri Gazi Günay, Ergün Yorulmaz ve Hüseyin Yılmaz’ın tahliyesi, tutuklu 16 sanığın bu hallerinin devamı kararlaştırıldı.

15’İNCİ DURUŞMADA TUTUKLU SAYISI 11’E DÜŞTÜ

Davanın 8 Aralık’taki 15. duruşmasında dönemin İstanbul Jandarma Komutanlığı görevlileri Bekir Yokuş, Ecevit Emir, Emre Cingöz, Hacı Şerif Şimşek ve Şeref Ateş’in tahliye edilmesine karar verildi.

Tutuklu sanık sayısı 11’e düşen davanın bir sonraki duruşması 29 ve 30 Ocak ile 1 ve 2 Şubat 2018 tarihlerinde gerçekleşecek. (AA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!