HATAY HABERLERİ

"Hoşgörü kenti"nin yöresel hediyelikleri

AA / İsmihan Özgüven
07.12.2014 - 11:07Son Güncelleme : 07.12.2014 - 11:07

- Tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra mezeleri, yemekleri ve kendine özgü lezzetleriyle bilinen Hatay'da, kenti ziyaret edenlerin almadan gitmediği yöresel ürün bulunuyor

AA / İsmihan Özgüven

HATAY (AA) - İSMİHAN ÖZGÜVEN - "Hoşgörü kenti" olarak adlandırılan Hatay, bölgeye özgü lezzetleriyle de adından söz ettiriyor.

Tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra mezeleri, yemekleri ve kendine özgü lezzetleriyle adından söz ettiren Hatay'da, kenti ziyaret edenlerin almadan gitmediği sayısız ürün bulunuyor.

Yemeklerin vazgeçilmez baharatı zahter, tescilli Antakya künefesi, çeşitli baharatların hazırlanmasıyla oluşan sürk, katıklı ekmeği, defne sabunu, kente gelenlerin tercih ettiği ürünler arasında yer alıyor.

Büyük saçların üzerinde pişirilen kadayıfın, yöreye özgü tuzsuz peynir ve tereyağ kullanılarak hazırlanan künefe, ziyaretçilerin damak tadına hitap ediyor. Şoklanarak paketlenen künefe, hediyelik olarak da tercih ediliyor.

- Sürk peyniri

Kahvaltı sofralarını süsleyen, çökelek ve bazı baharatların karıştırılıp güneşte kurutulmasıyla elde edilen "Sürk" peyniri de kente özgü lezzetlerin başında geliyor.

Caradan örgüye, testiden çörek otluya farklı peynir çeşidinin yer aldığı Hatay'da sürk, farklı damak tadına hitap eden lezzetiyle ziyaretçilerin alışveriş listesinde yer alıyor.

Zeytinyağı ve pul biberle kahvaltıda tüketilmesinin yanı sıra ıspanak ve kabak gibi yemeklerin içerisine de koyulan, keçi ve inek sütünden hazırlanan tuzlu yoğurt da tercih edilen lezzetler arasında bulunuyor.

- Yaşı da kurusu da değerli

Hatay'daki dağlardan zahmetle toplanan, mevsiminde salatası yapılarak tüketilen, kışın kurutularak yemeklerde baharat olarak kullanılan zahter de ziyaretçilerin beğendiği ürünlerin başında geliyor. Zehter, tarihi Uzun Çarşı'da yöresel ürünlerin satıldığı dükkanlarda, kavanozda zeytinyağıyla karıştırılıp da satışa sunuluyor.

Soğan, tuzlu yoğurt, çökelek, yöreye özgü acı salça ve zeytinyağıyla hazırlanan karışımın kentteki taş fırınlarda lezzete dönüşmesiyle elde edilen katıklı ekmek de Hatay'a özgü lezzetlerin başında yer alıyor.

- Defne sabunu

Hatay'daki defne ağaçlarından toplanan meyvenin kazanlarda kaynatılıp doğal hazırlanmasıyla elde edilen, hoş kokulu defne sabunu da hediyelik olarak tercih ediliyor. Kentteki sabunhanelerde hazırlanan ve her aşaması uğraş gerektiren sabun, kokusu, doğallığıyla alınmadan dönülmeyecek ürünler arasında geliyor.

Hoşgörü kentinde, ev yapımı salça, zeytinyağı, farklı çeşitlerdeki zeytin, ceviz ve turunç reçeli de ziyaretçilerin listesinde yer buluyor.

Etiketler:

Yasal Bilgilendirme

Hurriyet.com.tr’nin Hatay haberleri bölümünde, DHA’nın abonelerine gönderdiği Hatay haberleri otomatik olarak derlenmektedir. hurriyet.com.tr editörleri otomatik akış içinde "Hoşgörü kenti"nin yöresel hediyelikleri haberine editoryal müdahalede bulunmamıştır. Haber içeriklerinden hukuken ilgili ajanslar sorumludur.

    HATAY NAMAZ VAKİTLERİ
    26 Eylül 2017, Salı
    • İmsak
      04:45
    • Guneş
      06:19
    • Öğle
      12:37
    • İkindi
      16:01
    • Akşam
      18:35
    • Yatsı
      19:57
    Diğer iller için Namaz Vakitleri »
    Sayfa Başı