‘Hoşgeldiniz’ diye bağırın!

Dünyada bir benzerine rastlanır mutlaka ama Türkiye’de çok olduğu söylenemez. Bu kadar çok insan figüründen oluşan ve bu kadar geniş alana yayılan bir heykel grubunu başka yerde görmek gerçekten pek de kolay değil.

Haberin Devamı

‘Hoşgeldiniz’ diye bağırın

Ayrıca at, öküz veya otomobil gibi ulaşım veya taşıma araç ve hayvanlarını da sayarsak anıtın ne derece zengin olduğu ortaya çıkıveriyor. Aslında her heykel için bir kişi var ama bazı figürler Mustafa Kemal gibi tarihe adını yazdırmış kişiler. Gelin heykellerin arasına girdiğinizde hemen tanıyabileceğiniz birkaç kişiyi konuşalım: 

KARŞI ÇIKIŞIN SEMBOLÜ

27 Aralık günü Mustafa Kemal’i karşılayanlar arasında, ön sırada, sadece bir kişi fesli ve kravatlıdır. Mustafa Kemal ve arkadaşlarının başındakinin kalpak olduğunu hemen belirtelim. O, Ankara’nın Vali Vekili Yahya Galip Bey’dir. Neden vekildir sorusunun açıklamasında Ankara’nın Milli Mücadele’de öne çıkışının işaretleri görülür. Yahya Galip, Ankara’nın İstanbul Hükümetine karşı çıkışının sembolüdür adeta. İstanbul Hükümeti bir vali atar Ankara’ya. Ankaralılar istemez. Onun yerine Yahya Galip’i oturturlar koltuğa! Bu pek örneği görülen bir durum değildir.

KARŞI FERMANI İMZALAYAN MEHMET RIFAT EFENDİ

Haberin Devamı

Kalabalık içinde Yahya Galip’in yanındaki bir kişiyi konuşalım şimdi. Onu da kolayca bulacaksınız. Karşılayanlar arasında sadece bir kişinin kafasında sarık üzerinde cübbe vardır. O, Müftü Mehmet Rıfat Efendi’dir. Anadolu’daki aydın din adamlarının bir örneğidir kendisi. Şeyhülislam tarafından Mustafa Kemal ve arkadaşları için çıkarılan idam fermanına karşı Anadolu din adamlarınca hazırlanan karşı fermanın altına imza koyanlardandır. Cumhuriyetin ilk Diyanet İşleri başkanıdır. Vefatına dek bu görevini sürdürmüştür.
Anıtta Ali Fuat Paşa, Hüsrev Bey ve Mazhar Müfit Bey gibi önemli kişilerin de canlandırıldığını meraklılarına hatırlatalım.

KENTİ SEYRETMEYİ İHMAL ETMEYİN

Havanın açık olduğu bir gün Dikmen sırtlarından Mustafa Kemal ve Seymenler Anıtı’nın olduğu yerden, Ankaralı anaların, Seymen heykellerinin arasından, Ankara’yı seyretmeyi de ihmal etmeyin. Zorlu Milli Mücadele günlerinin gurur dolu son seyridir bu. Mustafa Kemal Paşa’nın yanındakilerle 9 Eylül 1922 günü Belkahve’den İzmir’i kurtuluşunun seyretmesini hatırlayın. İlk umut dolu seyrinin günümüzdeki hali de bu gezide “hoş geldiniz” derken gözlerinizin önünde olacak. Şimdi kendinize, o 44 kişinin, atların, kağnının arasında bir yer bulun! Burada olduğunuza göre siz de (değilseniz bile) artık Ankaralısınız - o halde Ankaralıların Mustafa Kemal ve arkadaşlarını karşılamasına eşlik etme fırsatını kaçırmayın. Mustafa Kemal’e “hoş geldiniz!” diye bağırın!

Yazarın Tüm Yazıları