Hoşgeldin Edirne

Banvit - Olin Edirne maçını, Olin kazandı. Ama daha önemlisi Türk basketbolu da Edirne’yi kazandı. Edirne artık bir basketbol şehri. Üstelik Edirne basketbolumuza bir çok yenilik getirdi.

Haberin Devamı

Tribünler dolu ama işin ilginç yanı neredeyse seyircinin yarısından fazlası genç kızlardan ve genç bayanlardan oluşuyor.

 

Türkiye’de Efes kızlarına tek rakip yine Olin Edirne’nin dansçı kızları sahadalar.

 

Olin Edirne’nin başarısının en önemli yanı Olin’in daha bu yıl 2. ligden Beko Basketbol Ligi’ne çıkmış olması. Bu yüzden koç Gökhan Taştimur kolay erişilmez bir başarı kazandı.

 

Üstelik Taştimur, sene başındaki negatif enerji yayan eski Taştimur değil. Giderek sakinleşiyor ve sevgi - saygıyı hak ediyor.

 

Takıma gelince Can Akın sadece oyun kurucu değil. Takımın aynı zamanda lideri. Güçlü kuvvetli.

 

Haberin Devamı

Banvit’in, genç oyun kurucuları ile onu yıpratma taktiğini boşa çıkardı. Litvanyalı oyuncuları Seibutis ve Ginevicius’tan genç takım koçlarımızın öğrenecekleri çok şeyler var.

 

Litvanya, Amerika’dan gelen papazlarla basketbolla tanışan ilk Avrupa ülkesidir. Aynı zamanda gelen papazlar Amerika’nın hareketli serbest oyun (free play) oynanan bir bölgesinden geldikleri için Avrupa’nın motion offence uygulayan tek ülkesi Litvanya.

 

Serbest oyunda koçların oyuna karışması sınırlıdır. Oyuncular savunmanın ne yaptığını görüp ona göre kendi kararlarını kendileri verirler.

 

Özellikle oyunu okuyup gerekeni yaparlar.

 

Biz de böyle değil.

 

Türk basketbolunun kurucusu Samim Göreç, Amerika’da set play (önceden çizili oyun) bölgesinde basketbol doktorası yapmıştı. Set oyunu Türkiye’ye böyle geldi. Ve o günden beri genç oyuncularımız hep koçların taktık tabelasına çizdikleri oyunları yapmak zorundalar. Bu yüzden de basketbol zekalarını geliştirerek yeteneklerinin tümünü kullanmakta zorlanıyorlar.

 

Haberin Devamı

Özetle ne kadar çok tebeşir kullanılırsa iyi oyuncu sayısı o kadar azalıyor.

 

Litvanyalı oyunculara bu yüzden çok yönlü oyuncu olmanın yolu daha genç takımdayken açılıyor.

 

Basketbolda fandimental okulunu biz bitirdik. Elimizde diplomamız var. Artık taktik öğrenmeliyiz anlayışına karşı fandimental tekniği giderek gelişiyor.

 

Artık boş adama pas vermek yetmiyor. Pası doğru yere atmamız gerekiyor. Jason Kidd son oynadığı olimpiyatlarda takımdaki genç oyunculara “Topu sağ omzunuza mı sol omzunuza mı istiyorsunuz” diye sorunca gençler “Bu ne diyor” diye birbirlerine bakmışlardı. Bu anlayış gelişti.

 

Sağ elini kullananlar sahanın sol tarafında oynarken sağ omuzlarına gelen pasları daha yüksek yüzde ile şuta çeviriyorlar. Tersi de doğru.

 

Haberin Devamı

Solak olanların şut isabetleri sahanın sağ tarafından attıkları şutlar ile artıyor. Bu teknik detayların ne kadar geçerli olduğunun ispatı Olin Edirne'de oynayan Reha Öz, Reha Solak bu yüzden oyunun içinde sahanın sağ köşesindeyken sol omuzu yönünde gelen pasların hepsini şut atıyor ve sokuyor. Sol köşeden atışları ise top sağ omzuna geldiği için isabet yüzdesi düşüyor.

 

Avrupa’da oyunu iyi okuyan oyun kurucuların başında Litvanyalı Jasikevicius geliyor. O, Reha Öz ile aynı takımda oynasa ona sol köşedeyken pas verir miydi bilemiyorum.

 

Son olarak Olinli Caner Ercan’ın çok yönlü uzun oyuncu olma şansı çok yüksek. 

Yazarın Tüm Yazıları