Hollywood’un işi şov yapmak!

Güncelleme Tarihi:

Hollywood’un işi şov yapmak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2016 23:35

Daha önceki yıllarda pek fazla yeni model olmadığı için panayır yeri gibi olan ve tanıtımlarında Hollywood yıldızlarını kullanan ‘Los Angeles Auto Show’ bu yıl önemli küresel bir geri dönüş yapmış. 100’e yakın yeni modelin ve 21 gerçek dünya prömiyerinin yapıldığı fuar, ABD’nin en büyük dünyanın ise sayılı fuarlarından biri olmayı hedefliyor. 

Haberin Devamı

İLK kez 1907 yılında düzenlenen ve bu yıl 109’uncu yaşını kutlayan ‘Uluslararası Los Angeles Otomobil Fuarı’, bu yıl otomotivin anavatanı olan

Hollywood’un işi şov yapmak

Amerika’nın en iyi, dünyanın ise en önemli fuarlarından biri olacağının sinyallerini verdi. Hollywood’un merkezinde 109 yıl önce 250 bin ziyaretçi sayısıyla ilk kez kapılarını açan fuar, dışarıya karşı uzun süren sessizliğini bu yıl bozuyor.

Otomotiv şehri Detroit’in ‘ABD’nin en büyük fuarı’ ünvanına göz diken Los Angeles ile ilgili yapılan yorumlarda, “Fuarın durumu adeta Hollywood filmlerin sevdiği ‘geri dönüş’ hikâyelerine benziyor. Geçmişte sadece yerel tanıtımların ağırlıkta olduğu panayır yeri gibi olan fuar bu yıl küresel sıçrama yapmış” deniliyor. Tabi bu önemli geri dönüşte daha önce aynı tarihlere denk gelen Tokyo fuarının bu yıl olmamasının da etkisinin olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

YILDIZA GEREK KALMADI

Bu yıl 16-17 Kasım’da önce dünya basınına kapılarını açılan Los Angeles fuarı, 18-27 Kasım’da ise tüm otomobilseverler tarafından ziyaret edebilecek. Detroit’le birlikte ABD’nin en büyük iki fuarından biri olan Los Angeles ile ilgili yapılan olumlu yorumların sebebi ise sergilenen 100 yakın yeni modelin 21’nin gerçek dünya prömiyeri olması ve fuar alanın geçmişteki panayır görünümünden uzaklaşıp Avrupa’daki fuarlarla yarışacak düzeye gelmesi. Fuarda 21 yepyeni modelin dışında bir o kadar da ilk ABD tanıtımının yapıldığını hatırlatmakta fayda var.

Fuar öncesi kentin farklı noktalarında gerçekleşen özel tanıtımlar ise geçmişte olduğu gibi yine Hollywood yıldızlarının akınına uğradı. Ancak geçmişte pek bir yenilik olmadığı için Hollywood yıldızlarıyla dikkatleri çekmek isteyen markalar bu kez tam tersine ellerindeki yıldız otomobillerle beğeni topladı. Yani Hollywood yıldızlarına bu yıl pek gerek kalmadı diyebiliriz.

Hollywood’un işi şov yapmak

 VOLVO KARARINI BOZDU

Haberin Devamı

Bu yıl Los Angeles fuarının öneminin hem Amerika hem de global otomotiv sektörü tarafından nasıl hızla yukarı yönlü değiştiği de ortaya çıktı. Dünyanın en önemli lüks otomobil pazarlarından biri olan Los Angeles, bu özelliği ile özellikle otomotiv markalarının prestij merkezi olma yolunda ilerliyor. 2 yıl önce dünyada sadece Detroit, Cenevre ve Çin olmak üzere 3 fuara katılacağını açıklayan İsveçli Volvo bu kararını Los Angeles fuarına katılarak bozarken, fuarda ayrı bir salon açan Porsche ise Detroit fuarı yerine Los Angeles’ı tercih ettiğini açıkladı.

KOMPAKT SUV SAVAŞI

Fuarın bu yıl Türkiye için de ayrı bir önemi var. Adapazarı’nda üretilen C-HR  fuarda Toyota standının yıldızı olmuş. Fuarda bu yıl Mazda, Toyota, Alfa Romeo, MINI, Mercedes, Audi, Lamborghini gibi Avrupa ve Japon markalar dikkat çekerken, Amerikan markaları da evsahibi olma avantajlarını kullanıyorlar. Fuarda lüks modellerin yanı sıra bu yıl Avrupa’da olduğu gibi kompakt SUV sınıfındaki büyük yarışın da ABD’ye sıçradığı gözüküyor. Audi’nin yeni Q5 ile bu kulvarda öne çıkarken, Mazda yeni CX-5 ve Alfa Romeo’nun ilk SUV modeli Stelvio da en dikkat çeken modeller oldu. Bu modellerin ardından Adapazarlı Toyota C-HR ve MINI’nin yeni Countryman’ı da öne çıkanlar arasında. İşte fuardan sizin için seçtiğimiz yenilikler

Haberin Devamı

İŞTE FUARIN YILDIZLARI
Hollywood’da bir Adapazarlı
Japon Toyota, 350 milyon Euro yatırımla Adapazarı’nda ürettiği Türkiye’nin ilk hibrit ve SUV modeli C-HR’yi Amerikalılara ilk kez Hollywood’un merkezi Los Angeles fuarında gösterdi. Toyota’nın Los Angeles yıldızı olan C-HR geçtiğimiz hafta Türkiye ve Avrupa’nın bazı ülkelerinde satışa sunulmuş ve büyük beğeni toplamıştı. Araç 2017 yılından itibaren Türkiye’den ABD’ye ihraç edilecek.

Kırmızı sana çok yakışıyor
Japon Mazda, yeni CX-5’in örtüsünü ilk kez Los Angeles fuarında kaldırdı. Tamamen yenilenmiş CX-5 ilk olarak Şubat ayında Japonya’da satışa sunulacak daha sonra diğer pazarlarda yerini alacak. Cesur ve premium görünüşlü dış tasarım ve tüm yolculara memnun edici bir his veren bir iç mekanın yer aldığı yeni CX-5’in en dikkat çeken noktası ise yeni gövde rengi oldu. ‘Kristal Ateş Kırmızısı’ isimli yeni renk  açık, yarı saydam ve yansıtıcı boya katmanlarının bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş. Gölgeli alanlarda daha iyi renk derinliği elde etmek için daha parlak ve ışık emici bileşenli alüminyum tanecikler kullanılarak görsel açıdan farklı bir görünüm kazandırılmış.

Hollywood’un işi şov yapmak

 ABD’YE DİZEL SATACAK

Haberin Devamı

Motora gelecek olursak, 2.0 litrelik ve 2.5 litrelik Skyactiv-G dört silindirli benzinli motor kullanılmaya devam ediyor. Ancak bazı pazarlar için araç 2.2 litrelik Skyactiv-D dört silindirli dizel motor seçeneğine de sahip olacak. Mazda CEO’su  Masamichi Kogai,  bu motoru 2017 yılından itibaren ABD pazarında da satacaklarını belirterek, “2010 yılında bu motoru 2012 yılında ABD’ye getireceğimiz açıklamıştık. Bunu 4 yılda 3 rötar sonrası yapıyoruz” dedi. Volkswagen’in skandalı sonrası ABD’ye dizel satan ilk marka Mazda olacak. 

Alfa’dan ilk SUV
İtalyan Alfa Romeo’nun ilk SUV modeli Stelvio sahneye Los Angeles’ta çıktı. İtalya’da Giorgio platformunda Giulia ile birlikte üretilen Stelvio’nun 2017 yılıyla birlikte satışa sunulması bekleniyor. Türkiye’ye ise 2017 yılı sonu veya 2018’in başında gelecek. Porsche, Jaguar, Bentley ve Maserati’den sonra lüks  sınıfta SUV modasına uyan Alfa Romeo, fuarda tanıttığı Stelvio’nın kaputunun altına 510 beygir güç ve  600 Nm torka sahip, çift turbolu, 2.9 litrelik V6 motor koymuş. Fiat Chrysler Grubu Alfa Romeo Stelvio ile ABD’de dibe vuran satışlarını yükseltmeyi hedeflerken, Stelvio ile özellikle Alman markaları kendine rakip olarak görüyor. 

Haberin Devamı

İşte yeni Q5
Alman lüks otomobil devi Audi, Los Angeles fuarında yeni Q5’in dünya prömiyerini yaparken ayrıca yenilenen A5 ve S5’i de sergiliyor. Alman marka ayrıca sadece 25 adet üretilecek R8 V10’u da Hollywood’un merkezine getirmiş.

Artık pek MINI değil
Yeni MINI Countryman, Los Angeles Otomobil Fuarı’nda ilk kez canlı olarak görücüye çıktı. Yeni model, hâlihazırda piyasada olan Countryman modeline göre yaklaşık 20 cm daha uzun ve aks mesafesi bakımından selefine göre 74 mm uzatılmış. Bunun sonucunda hemen ayırt edilebilen crossover modeli 5 koltuklu iç mekanında daha geniş bir alan sunuyor. Ayrıca arka koltukları yatırdığınızda yaklaşık 1.350 litrelik bir depolama alanına sahip olabiliyorsunuz. MINI yeni modelde jenerasyon değişimiyle birlikte çok yönlülük, sportif yetenekler ve lüks kalitesinde açık iyileştirmeler yapmış. Firma aynı zamanda yükseltilmiş oturma pozisyonuyla görüşü geliştirirken klasik SUV hissiyatını da arttırmış.

Hollywood’un işi şov yapmak

Elektrikli ilk Jaguar 

JAGUAR Los Angeles’da ilk elektrikli modeli i-Pace konseptini sergiledi. İngiliz marka, i-Pace modelini 2018’de satışa sunmayı planlıyor.  i-Pace’in seri üretim hali markanın SUV modeli F-Pace’den 5 cm daha kısa olacak. Yüzde 100 elektrikli i-Pace modelinin menzili ise yaklaşık 350 km. Araçta bulunan iki elektrikli motor 400 beygir güç üretiyor. Araç, 100 km’ye 4 sn’de çıkıyor. 20 dakikalık hızlı şarjla 160 km yol alınabiliyor.

Üstsüz Maybach
Mercedes-Maybach markasının ilk cabriolet modeli hayatına kumaş tavanlı bir S65 olarak başladı ve otomobil Los Angeles Fuarı’nda resmi olarak tanıtıldı. Mercedes-Maybach S650 Cabriolet olarak adlandırılan otomobil 300 adet gibi sınırlı sayıda üretilecek. Standart S65 Cabriolet’den farklı olarak Maybach’da markaya özel krom detaylar ve yeni ön tampon gibi tasarım özellikleri bulunuyor. Maybach amblemi çamurluklara entegre edilmişken, 20 inçlik jantlarda standart modelde yer almıyor. Modelin kaçıncı üretim olduğu ise kabine yerleştirilen özel bir plakada yazılacak.
eozpeynirci@hurriyet.com.tr

 

BAKMADAN GEÇME!