Zümrüt sahillere yelken açtım

Geçtiğimiz günlerde dünyanın en prestijli yat yarışlarından biri kabul edilen ‘Loro Piana Regatta’sına gittim.

Haberin Devamı

Bu heyecanı yaşayanlardan biri olmak muhteşem bir deneyimdi. İtalya’nın Sardinya Adası’nın  Porto Smeralda denilen kısmında yapılan yarışlar bana apayrı bir dünyanın kapılarını açtı…

 

SARDİNYA ADASI

 

Akdeniz’deki en büyük ikinci ada Sardinya, ilki ise Sicilya. Turkuvazın ve zümrüt yeşilinin harmanlandığı koyları tam bir doğa harikası. Tekneyle koyları dolaşmak, dalış yapmak bölgeyi tercih edenlerin vazgeçilmez aktiviteleri arasında. Sörf ve doğa yürüyüşü gibi sporlar da çok popüler. Ada, tarih meraklılarının ilgisini çeken arkeolojik kalıntıların yanı sıra üzüm bağları ve zeytinlikleriyle de ünlü. Güneydeki Cagliari ve civarı pek ilgimi çekmemişti ama kuzeydeki Porto Smeralda adeta cennet. Adını son yıllarda sıkça duyduğumuz ve zümrüt sahiller anlamına gelen bu yer Hollywood yıldızlarının, dünyaca ünlü futbolcuların ve jet sosyetenin tatil tercihi. Bölgenin coğrafi yapısı, küçük adalardan oluşan bir takımada görünümünde. Bu da yat yarışları için doğal bir parkur sağlıyor. Her sabah yarış öncesi hava koşulları etkinlik komitesi tarafından kontrol edilerek rota belirleniyor.

 

Haberin Devamı

Amatörlerin profesyonellerle imtihanıDünyaca ünlü lüks tüketim markalarından Loro Piana’nın adını taşıyan ve firmanın düzenleyicisi olduğu yat yarışları, denizcilik tutkunlarının heyecanla takip ettiği bir etkinlik. Yarış, süper yat sahiplerini, profesyonel yatçıları, yelken sporcularını ve benim gibi amatörleri aynı organizasyonda buluşturan yelpazeye sahip. Loro Piana’nın yatçılık sektöründeki tüketicilerle kurduğu bağları güçlendirmek adına gerçekleştirdiği bu prestijli organizasyon, 2009’dan bu yana yılda iki kez düzenleniyor. Diğeri de kışın Karayipler’deki İngiliz Virgin Adaları’nda yapılıyor. Dört gün süren regatta’da, dört farklı yarış yapıldı. 

Zümrüt sahillere yelken açtım

 

Haberin Devamı

21 süper yatın giderek daha da heyecan verici hale gelen yarışlarına tanıklık ettim ve Loro Piana’nın sahibinin yatı My Song’da yarıştım. Porto Cervo, bu zümrüt sahillerde lüks markaların deyim yerindeyse çıkartma yaptığı bir yer. Adaya gelen turistlerin dünyanın en zengin isimlerinden oluşması, açılan mağazaların profiline de yansımış. Ünlü markaların birbiri ardına sıralandığı dükkânlar, alışveriş yaparken etiketine bakmayı sevmeyenlerin tercihi. Zaten alışverişlerin çoğu da ihtiyaçtan değil keyiften yapılıyor.

 

AĞA HAN VE PORTO CERVO

 

Ağa Han, tek kişiye ait bir isim değil; İsmailiye mezhebinin liderine verilen bir unvan. 19. yüzyılda kullanılmaya başlanarak günümüze dek ulaşmış. Mezhebin 46. imamı olan Hasan Ali Şah, 1887’de Ağa Han unvanını kullanan ilk isim olmuş. Şu anda Kerim Ağa Han bu unvanı taşıyor. Dünyanın en zengin isimlerinden biri olmasını sağlayacak muazzam bir servetin sahibi. Bu varlığın kaynağı ise imamı olduğu İsmailiye Cemaati. Cemaat kurallarına göre mezhebin üyeleri gelirlerinin sekizde birini liderleri olan Ağa Han ailesinin banka hesabına gönderiyor. Cemaatin dünya genelinde 20 milyon üyeye sahip olduğunu düşünmek, bağışlarla yaratılan servetin büyüklüğünü tahmin etmek için bir fikir verebilir! Sardinya Adası’nın ve Costa Smeralda’nın  jet sosyetenin tercihi haline gelişinin ardındaki isim de Kerim Ağa Han. Adaya ayak basması ve yatırımlarıyla bölgenin popülerliği zirve yapmış. Gençliğinde dünyanın sayılı playboylarından olan Kerim Ağa Han Porto Cervo’da milyonluk villalar, şık restoranlar ile lüksün sıradanlaştığı yepyeni bir yer yaratmış. Meşhur Ağa Han Mimarlık Ödülleri ise 1977 yılından bu yana veriliyor. Yarışmada İslam kültürünü çağdaş formlarla yorumlayan mimari tasarım ya da yenileme projeleri değerlendiriliyor. Bu ödülü Türkiye’de yaptıkları projelerle alan Sedad Hakkı Eldem, Turgut Cansever, Çelik Gülersoy, Emre Arolat, Behruz Çinici, Han Tümertekin, Cengiz Bektaş ve Nail Çakırhan gibi isimler var.

 

Haberin Devamı

NEREDE KALINIR VE NE YAPILIR?

 

Porto Smeralda kaliteli çok sayıda konaklama alternatifini bulabileceğiniz bir yer. Ben Cervo Hotel’de kaldım. Merkezi konumuyla adadaki dinamik havayı soluyabildiğim bir yerde olmak keyifliydi. Lüks markaların mağazalarının birçoğu otelin çevresinde bulunuyor. Cala di Volpe, Pitrizza ve Romazzino da beğendiğim oteller arasında yer alıyor. Pitrizza’nın yemek fiyatları sabit. Bir salata bile yeseniz 200 Euro ödüyorsunuz! Aklınızda olsun barda yemek fiyatları daha ucuz. Harika bir manzaraya sahip olan Lu Stazzu’da yerel lezzetleri deneyebilirsiniz. San Giovanni Sardinya mutfağının iyi bir temsilcisi. En iyi sushi mekânları ise You ve Finger’s.İtalyan mutfağı için Fratti Rossi ile güzel bir manzarası olan bir koyda yer alan Tanit’e gidebilirsiniz.Gianni Pedrinelli ise elit bir kesimin gittiği ama fiyatların yüksek olduğu bir alternatif. Benim en sevdiğim yerlerden biri ise günbatımı içkisi ya da yemek sonrası eğlence için gidilen Phi Plajı oldu. La Maddalena Takım Adaları çok güzel. Porto Cervo veya Poltu Quatu’dan kiralayacağınız bir tekneyle gidebilirsiniz. Porto Rotondo’da yürümek, Porto Smeralda’nın atmosferini hissetmek için en doğru yerlerden biri. Piccolo Pevero, Grande Pevero, Spiaggia del Principe ve Liscia Ruja benim bu bölgede en sevdiğim plajlar oldu. Bir de YCCS dedikleri Costa Smeralda Yat Kulübü’ne bayıldım. Bana rafine ve sofistike bir tatilin tanımı gibi geldi.

Yazarın Tüm Yazıları