Hollanda’ya göç etmek isteyenlere iyi haber

Güncelleme Tarihi:

Hollanda’ya göç etmek isteyenlere iyi haber
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2011 11:21

Hollanda İçişleri Bakanı Donner dün parlamentoya gönderdiği mektupta, Yurtdışı Uyum Yasasının Türklere uygulanmayacağını bildirdi.

Haberin Devamı

 Bakan mektubunda Yüksek İdari Mahkemesi’nin geçen 16 Ağustos tarihinde aldığı, Türklerin Ortaklık Hukuku Hükümleri uyarınca Uyum Yasasına dahil edilemeyeceği yönündeki kararının, Yurtdışı Uyum Yasasını da kapsadığını bildirdi. Yurtdışı Uyum Yasasına göre, Türkiye’den, Hollanda’da geçici oturum başvurusu (MVV) yapabilmek için temel sınavı (basisexamen) başarıyla tamamlamak gerekiyordu.

 

Hollanda’ya yerleşmek için gelecek yabancıların toplumsal yaşama etkin biçimde katılabilmeleri için Hollandaca öğrenmelerinin hayati önem taşıdığını belirten İçişleri Bakanı, arasında Türk örgütlerinin de bulunduğu ilgili kurumlarla, Hollandaca ve uyum süreciyle ilgili konuları görüşeceğini belirtti. Karar hakkında ilgili büyükelçiliğin bilgilendirildiğini belirten bakan mektubunda ayrıca, yaş sınırlaması olmadan herkese belli bir eğitim zorunluluğu getirilmesi konusunu araştıracağını kaydetti.

Haberin Devamı

 

Entegrasyondan Sorumlu İçişleri Bakan Donner’ın bu konuda hukuki itiraz sürecini işletmeyerek, kısa sürede Türk vatandaşları için yurtdışı sınav zorunluluğunu kaldırmasını “memnuniyet verici bir gelişme” olarak değerlendiren İOT (Türkler için Danışma Kurulu) başkanı Aydın Akkaya, “Bu kararla birlikte Türkler açısından Uyum Yasası artık tamamen gündemden kalkmış oldu ve Bakan Verdonk döneminden beri devam eden zorlayıcı politikalar dönemi de sona ermiştir” dedi.

 

HOLLANDACA ÖĞRENMEK ÖNEMLİ

Hollandaca öğrenmenin önemli olduğuna vurgu yapan Akkaya, “Hollanda’da yaşayan ve buraya gelecek vatandaşların Hollandaca öğrenmeleri, iyi bir eğitim ve iş olanağına sahip olmaları açısından büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle vatandaşların Hollanda’ya gelir gelmez Hollandaca öğrenmeleri kendi çıkarlarına olacaktır. Mevcut dil öğrenme olanaklarının geliştirilmesi ve vatandaşların teşvik edilmesi amacıyla düzenlenecek faaliyetler konusunda önümüzdeki günlerde İçişleri Bakanlığı ile görüşmeler yapacağız” diyerek diğer taraftan devam eden davalar nedeniyle, Türkiye’den geçici oturum (MVV) başvurusu yaparken istenen yüksek harç bedelini ödemeyi ve daha sonra bu miktara itiraz ederek geri talep edilmesini önerdi.

Haberin Devamı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!