Avusturya'da seçimin sonucu belli oldu... Türkiye karşıtı lider Hofer'e büyük darbe!

Güncelleme Tarihi:

Avusturyada seçimin sonucu belli oldu... Türkiye karşıtı lider Hofere büyük darbe
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2016 19:36

Avusturya'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aşırı sağcı lider Norbert Hofer yenilgiye uğradı. Yeşiller'in desteklediği aday Alexander Van der Bellen, Avusturya'nın yeni cumhurbaşkanı oldu. Türkiye karşıtı lider Hofer kazansaydı, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana, Avrupa'da seçilen ilk aşırı sağcı devlet başkanı olacaktı. Hofer, Türkiye'nin AB'ye katılması ya da Brüksel'in daha merkeziyetçi bir politika izlemesi halinde, Avusturya'nın AB'den çıkıp çıkmamasını referandum ile halka soracağını söylemişti.

Haberin Devamı

Avusturya'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerini sol görüşlü Van der Bellen kazandı. AFP'nin haberine göre, yapılan projeksiyonlar, seçimlerin ikinci turunu Yeşiller Partisi'nin desteklediği bağımsız aday Van der Bellen'in kazandığını ortaya koydu. Yüzde 53.3 oy alan Van der Bellen'in, yüzde 46.7 oy alan aşırı sağcı rakibi Norbert Hofer'i geçtiği belirtildi.

Avusturyada seçimin sonucu belli oldu... Türkiye karşıtı lider Hofere büyük darbe

Avusturya'nın yeni cumhurbaşkanı Van der Bellen

HOFER YENİLGİYİ KABUL ETTİ

Kesin sonuçlar henüz açıklanmadı. Ancak aşırı sağcı Özgürlük Partisi'nin 45 yaşındaki adayı Hofer yenilgiyi kabul ettiğini açıkladı. Anketlerde az farkla önde gitmesine rağmen seçimi kaybeden Hofer, rakibini Facebook'ta yayımladığı mesaj ile tebrik etti ve sonuçtan ötürü "inanılmaz üzgün" olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

"6 YIL SONRA YENİDEN DENEYECEĞİM"

Hofer, gazetecilere yaptığı açıklamada ise gelecekte yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi için mücadele edeceğini belirtti ve "Altı yıl sonra çok daha fazla enerji yüklü olarak yeniden deneyeceğim" dedi. Seçimle ilgili şüphelerinin olup olmadığı sorusuna Hofer, "Neler olduğunu önümüzdeki günlerde göreceğiz" yanıtını verdi.

"TÜRKİYE AB'YE KATILIRSA..." 

Göçmen karşıtı açıklamalarıyla bilinen Hofer, geçen hafta yaptığı açıklamada, Türkiye'nin AB'ye katılması ya da Brüksel'in daha merkeziyetçi bir politika izlemesi halinde, Avusturya'nın AB'den çıkıp çıkmamasını referandum ile halka soracağını belirtmişti.

"HERKESİ KUCAKLAYACAĞIM"

Van Der Bellen, seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra Hofburg Sarayı'nda düzenlediği basın toplantısında, seçim kampanyası boyunca kendisini destekleyenlere teşekkür etti.

Seçim sonuçları ile Avrupa’ya pozitif bir sinyal verildiğini belirten Van Der Bellen, görev süresince Avrupa yanlısı bir tutum içerisinde olacağını ifade etti. Herkesi kucaklayacağını vurgulayan Van Der Bellen, "Dünyaya açık hareket edeceğim, beni seçen, seçmeyen, çok ya da az isteyerek seçen herkesin cumhurbaşkanı olacağım, partiler üstü bir pozisyonda hareket edeceğim, kimseyi ayırmadan herkesi kucaklayacağım" diye konuştu.

Haberin Devamı

VAN DER BELLEN "ÖZGÜR BİR AVUSTURYA İSTİYORUM" DEMİŞTİ

Yaş: 72

Meslek: Ekonomi profesörü

Parti: Yeşiller Partisi eski lideri

Trump hakkında: "Kampanya tarzı ve cinsiyetçi saldırıları kabul edilemez. Söylem içeriği açısından bazı kaygılarını dile getirdi. Kendisine birkaç ay zaman tanımak lazım."

Göçmenler hakkında: "Ben özgür ve kozmopolit bir Avusturya istiyorum. Eski sınırların yeniden çekilmesine karşı çıkıyorum."

DAHA ÖNCE İPTAL EDİLMİŞTİ

Avusturya'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 24 Nisan’da yapılan birinci turunda Van der Bellen ve Hofer, altı aday arasından en fazla oyu alarak ikinci tura kalmıştı. Van der Bellen, 22 Mayıs’ta yapılan ikinci tur seçimini, mektuplu oyların sayımından sonra rakibi Hofer’e yaklaşık 30 bin oy fark atarak kazandı ancak Özgürlük Partisi (FPÖ), seçimin kaderini değiştiren mektuplu oyların sayımında hile yapıldığı iddiasıyla dava açtı.

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi, mektuplu oyların sayımında usulsüzlük yapıldığını tespit ederek seçimin ikinci turunu iptal etti. Hükümet, cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunun 2 Ekim'de tekrarlanacağını açıkladı ancak mektuplu oylarda tutkal probleminin yaşanması nedeniyle ikinci turu 4 Aralık’a erteledi.

HOFER KAZANSA BİR İLK OLACAKTI

Adaylardan Hofer seçimi kazansaydı, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana, Avrupa'da seçilen ilk aşırı sağcı devlet başkanı olacaktı.

Avusturyada seçimin sonucu belli oldu... Türkiye karşıtı lider Hofere büyük darbe

Van der Bellen ve Hofer

GENEL OLARAK SEMBOLİK BİR MAKAM AMA...

Avusturya'da cumhurbaşkanlığı genel anlamda sembolik bir makam. Ancak cumhurbaşkanının parlamentonun alt kanadı Ulusal Konseyi lağvetme ve seçimleri yenileme yetkisi var.

Haberin Devamı

AB VE AP'DEN TEBRİK

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, seçimleri kazanan Alexander Van Der Bellen'i tebrik etti. Tusk, Hofer'in seçimi kaybettiğinin belli olmasının ardından Van Der Bellen'e tebrik mektubu gönderdi. Yeni cumhurbaşkanına "candan tebriklerini" ileten Tusk, hem AB Konseyi hem de kendi adına başarılar diledi.

Tusk, mektubunda, "Birçok zorlu sınamalarla karşı karşıya olduğumuz bir dönemde, Avusturya'nın ortak Avrupa çözümleri bulma ve Avrupa'daki birliği korumaya yönelik yapıcı katkı yapmaya devam etmesi esastır" ifadelerini kullandı.      

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz da Van der Bellen'in zaferinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bu başarının "milliyetçilik, gericilik ve Avrupa karşıtı popülistlik anlamında ağır bir yenilgi" olarak tanımlayarak, Van der Bellen'in açık bir Avrupa yanlısı mesajıyla bu zaferi elde ettiğini vurguladı.

Haberin Devamı

AB BAKANI ÇELİK: ÇOK İYİ OKUNMASI GEREKEN BİR SONUÇ

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Avusturya'da dün yapılan cumhurbaşkanı seçiminin soncuyla ilgili, "Aşırı sağcı adayın yüzde 47 oranında oy alması Avrupa siyaseti için iyi okunması gereken bir sonuç" ifadesini kullandı.

Çelik, resmi Twitter hesabında yaptığı açıklamada, Türkiye karşıtı kampanya yürütenlerin tüm Avrupa'da siyasi hezimetle karşılaştığını hatırlattı. Bu durumun, ırkçılığın siyasi söyleme giderek hakim olduğu Avusturya'da da yaşandığını ve Türkiye karşıtlığı yapan adayın kaybettiğini belirten Çelik, aşırı sağ aday kaybetmiş olsa da özellikle Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz'un ırkçı mesajları yüzünden aşırı sağcıların çok güçlendiğini vurguladı. Bakan Çelik, "Bu nedenle aşırı sağcı adayın yüzde 47 oranında oy alması Avrupa siyaseti için iyi okunması gereken bir sonuç" ifadesine yer verdi. AB Bakanı Çelik, "Avusturya'da aşırı sağ 'sayısal' olarak kaybetse de 'siyasal' olarak yükselmiştir" değerlendirmesinde bulundu. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!