Hoca’yı bitiren anket

Güncelleme Tarihi:

Hoca’yı bitiren anket
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 1999 00:00

Haberin Devamı

Tayyip 1'inci, Erbakan 9'uncu, Kutan’ın adı bile yok

Fazilet Partisi'nin yaptırdığı anketin sonuçları, yasaklı lider Erbakan'ı çok üzdü. FP'liler yüzde 78.9'la yasaklı Tayyip Erdoğan'ı lider istedi. Erbakan’ı lider olarak görmek isteyenlerin oranı ise yalnızca yüzde 6.4 oldu.

Siyasete ve partisinin başına dönmek için gün sayan yasaklı lider Necmettin Erbakan, FP'nin yaptırdığı anket sonuçlarını görünce şoka uğradı.

Bu ankete göre, FP'lilerin yüzde 78.9'u, partilerinin başında yasaklı olmasına rağmen Recep Tayyip Erdoğan'ı görmek isterken, Erbakan'ı yeniden partilerinin başında görmek isteyenlerin oranı yüzde 6.4'te kaldı. FP'nin anketinde, Genel Başkan Recai Kutan'ın, ne FP'li, ne de genel seçmenin tercihlerinde sıralamaya hiç girememesi dikkat çekti.

HOCA'YI İSTEMEDİLER

FP'nin anketinde Erbakan bir başka şoku da genel seçmenin lider tercihinde yaşadı. FP'lilerle birlikte diğer partililer ve kararsızlar da dikkate alındığında Erdoğan en fazla tercih edilen isim olurken, Erbakan 1.7'lik tercihle, MHP Lideri Devlet Bahçeli, Başbakan Bülent Ecevit, DYP Lideri Tansu Çiller, BBP Lideri Muhsin Yazıcıoğlu, ANAP Lideri Mesut Yılmaz, Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve Bağımsız Elazığ Milletvekili Mehmet Ağar'ın arkasından 9'uncu sırada yer aldı.

FP'li seçmenin lider tercihinde büyük bir şok yaşayan Erbakan, diğer partilerin seçmenlerinden ise hiç tercih oyu alamadı. Erdoğan'ın ise CHP'li seçmenin dışında, DSP de dahil olmak üzere diğer parti seçmenlerinden tercih oyu alması dikkat çekti.

BAHÇELİ SÜRPRİZİ...

FP'nin anketinde bir başka sürprizi ise MHP Lideri ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli yaptı. ‘‘Partinizin başında lider olarak kimi görmek istersiniz?’’ sorusu yöneltilen MHP'lilerin yüzde 81.8'inin oyunu alan Bahçeli, diğer partililer ve kararsızların oyları da gözönüne alındığında, mevcut parti liderleri arasında en çok tercih edilen isim oldu. Başbakan Ecevit ise Bahçeli'nin ardından en çok tercih edilen ikinci parti lideri oldu.

ÖYMEN AZ FARKLA ÖNDE

FP'nin anketine katılan CHP'liler ise yeni liderleri Altan Öymen'e en az eski liderleri Deniz Baykal kadar güven duyduklarını gösterdiler. CHP'lilerin 22.6'sı Öymen'i, yüzde 24.2'si ise Baykal'ı partilerinin başında görmek istediklerini söylediler. Ankete katılan diğer partililer ve kararsızların da tercihleri dikkate alındığında ise Öymen, burun farkıyla Baykal'ı geride bıraktı. Genel seçmenin tercihinde Öymen 1.7, Baykal ise 1.6 oy aldı.

FP VE DYP'DE LİDER SORUNU

FP'nin anketi, seçmenlerine göre FP ve DYP'de lider sorunu olduğunu da ortaya koydu. ‘‘Partinizin gelecekte başarılı olabilmesi için en önemli faktörler nelerdir?’’ şeklindeki soruya, FP seçmeninin yüzde 34.7'si, DYP seçmeninin de yüzde 35.4'ü ‘‘lideri’’ yanıtını verdi. FP seçmeninin yüzde 37.7'sinin de ‘‘programı’’ yanıtını vermesi dikkat çekti. Diğer partilerde ise ‘‘liderlik’’ seçeneği yüzde 20'lerde kaldı.

CSIS: Kutan ABD'den eli boş döndü

ABD'nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS), Fazilet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan ve emekli Orgeneral Çevik Bir'in ABD temaslarını da içeren, son dönem Türk-Amerikan ilişkilerinin değerlendirildiği bir rapor yayınladı. Kutan ve Bir'in farklı vizyonlarına işaret eden raporda, Fazilet Partisi liderinin ABD'den sadece sözel güvenceler alabildiği belirtildi.

Rapora göre, Amerika'ya gelen FP heyeti, partinin kapatılması olasılığına karşı Amerikan desteği garantisi almaya çalıştı. ABD'nin, Refah Partisi döneminde İslamcı koalisyon hükümetiyle iyi ilişkileri koruma arzusuna yönelik göstergeler bulunduğu belirtilen raporda, ABD yönetiminin İslamcıların hükümetten dışlanmasına reaksiyon göstermekte isteksiz davrandığı ve bu çerçevede de Kutan'ın ABD'den, Türk demokrasisiyle ilgili güvencelerden fazla birşey alamadan döndüğü vurgulandı.

Raporda, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kıvrıkoğlu'nun radikal İslam'a karşı bin yıl savaşılacağı yolundaki sözleri, Prof.Ahmet Taner Kışlalı'nın cenazesine askerlerin toplu olarak katılmaları ve sivillerden ayrı durmaları da hatırlatıldı.

FP'de kongre skandalı Kazanan Yarbay'a istifa baskısı

FP yönetimi, Ankara kongresini kazanan yenilikçilerin adayı eski milletvekili Ersönmez Yarbay'a, ‘‘İstifa et, etmetsen seni biz görevden alacağız’’ dedi. Ankara'daki kongre mücadelesinde yenilikçilerin karşısında yenilgiye uğrayan FP yönetiminin bu tavrı, FP'yi karıştırdı.

Hürriyet'e ulaşan bilgilere göre, FP yönetiminin Ankara İl Başkanlığı'yla ilgili bu kararı, Ersönmez Yarbay'a, partinin ağır topu Malatya Milletvekili Oğuzhan Asiltürk tarafından iletildi.

Asiltürk'ün dışında gelenekçi kanattan bazı genel merkez yöneticilerinin de Yarbay'ı arayarak, istifa etmesi yönünde baskı uyguladıkları kaydedildi.

YENİLİKÇİLER DİRENİYOR

Olay dün FP kulislerine bomba gibi düştü. FP'nin yenilikçi kanadı dün Meclis'te gizlice bir araya gelerek, Yarbay'ın görevden alınmasına sonuna kadar direnme kararı aldı. Yenilikçiler, bu kararlarını Yarbay'a iletince, Yarbay da Asiltürk'e kesinlikle istifa etmeyeceğini bildirdi.

FP kulislerinde, genel merkezin, daha önce Şişli'de gelenekçi adayın karşısında kongreyi kazanan yenilikçi adayın görevden alınması yöntemine benzer bir biçimde Yarbay'ın da görevden alınabileceği söylentisi yayılırken yenilikçiler, ‘‘Bir il başkanını görevden alabilmek için 50 kişilik GİK'te gizli oylama sonucunda 34 oyun bulunması lazım, kesinlikle bunu sağlayıp görevden alamazlar’’ dediler.

İstanbul Şişli'de gelenekçi kanadın adayı Fuat Uğur'u yenilgiye uğratıp kongreyi kazanan yenilikçilerin adayı avukat Turgut Aktaş, Genel Başkan Recai Kutan tarafından görevden alınmış, yerine de kongrede kaybeden Uğur, ilçe başkanı olarak atanmıştı. Aktaş ise bu işlemin iptali için dava açmıştı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!