Hızlı Egeliler

GEÇEN hafta, Türkiye’nin en yenilikçi ve en hızlı firmalarını bulmak amacıyla, Referans Gazetesi’nin bu yıl üçüncüsünü düzenlediği, "Hızlı Balık Ödülleri"nde iki Egeli firma, Keskinoğlu ve Polinas, "Sektörlerinin en hızlıları" seçildi. Bu, öylesine bir ödül değil.

PricewaterhouseCoopers’ın ön değerlendirmesini yaptığı, Türk ekonomisinde söz sahibi isimlerin yer aldığı jürinin değerlendirmesi sonucunda hak edilen bir ödül. Seçilme kriteri üç ana başlıkta toplanıyor: Büyüme hızı, karlılık ve etkin varlık kullanımı. Gıda sanayisinde Keskinoğlu, kimya-petrokimya-plastik sektöründe ise Polinas, kendi sektörlerinde 251 firmayı geride bıraktı. Geçen yılın en hızlı balığı da bir Egeli, İnci Akü’ydü. Umarım Egeli sayısı artar.

Keskinoğlu

"Oturarak başarıya ulaşan tek şey tavuktur." 46 yıl önce bu gerçeğin farkına varan merhum İsmail Keskinoğlu, oğulları ve tabii torunları, o gün bugündür oturmamış, o zamanın tavuk çiftliğini bugünün entegre tesisine çevirmiş. 46 yıllık çaba bir cümleye sığdırınca çok kolay görünüyor değil mi? Bununla da kalmamış, sektöründe sayılı firmalardan biri olmuş. 2008’de yüzde 25 büyüme, 368 milyon TL ciro sağlamış. Kuş gribi döneminde yakından izlediğim Keskinoğlu Grubu, kimlik kart uygulamasıyla krizi başarıyla atlatmıştı.

Gelelim Keskinoğlu’nu "Hızlı Balık" seçtiren nedenlere: Kriz döneminde farklı projeleri iyi yönetmek; sektörde pek çok konuda çekinmeden ilk yatırımı yapmak; değişen şartlar karşısında hızlı karar almak; aile bireylerinin uzman olduğu alanlarda göre alması; kaliteyi artıracak pek çok yenilik yapmak; global pazara yönelik yatırım yapmak. Aile şirketlerine çok sıcak bakmasam da, Keskinoğlu, bu türlere çok iyi bir örnek. Zeytinyağı işine hobi olarak girdiler, şimdi 30 ülkeye ihracat yapan 14 milyon TL cirolu bir Ravika markasına sahipler. Grubun zorlu geçecek olan 2009 hedefi ise yüzde 25 büyüme ve 10 milyon Euro yatırım.

Polinas

Manisa Organize’de kurulu olan Polinas’ın yüzde 51’lik hissesi Ülker Grubu’na bağlı Yıldız Holding’e, yüzde 25’i Anadolu Grubu’na, geri kalanı ise Lüksemburg merkezli Agro Industry’ye ait. Son dört yılda yüzde 40 büyüyen Polinas, polipropilen, yani ambalajda kullanılan film üretiminde Avrupa beşincisi, dünyada ise 16. sırada. 2008’de 276 milyon TL ciroyu yakalayan Polinas, 2009’da haklı olarak ihtiyatlı.

65 ülkeye ihracat yapan Polinas’ı "Hızlı Balık" yapan nedenlere gelince: Yetkiyi tabana yayarak karar alma sürecini hızlandırmak; üretimi daha esnek hale getirirken ürün çeşitliliğini artırmak; tüm çalışanları karar alma sürecine dahil etmek; AR-GE yatırımlarına önem vermek; ölçme ve raporlama sistemi geliştirmek.
Yazarın Tüm Yazıları