Gündem Haberleri

GÜNDEM

    Hitit ve Frig pazarlarından dünya sofralarına

    Hürriyet Haber
    12.10.2008 - 11:58 | Son Güncelleme:

    Anadolu'nun belli yerleriyle Filistin ve Irak'ta yetişen endemik bir tür olan Siyez Buğdayı, yerli ve yabancı araştırmacıların ilgisini çekiyor.

    İngiltere'deki Oxford Üniversitesinden Dr. Amy Bogaard, doktora öğrencisi Dragana Filipovic, Sheffield Üniversitesinden Prof. Dr. Glynis Jones, Dr. Michael Charles, Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Osman Tugay, Dr. Füsun Ertuğ, İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümünden Müge Ergun, Kastamonu İl Özel İdaresinde görevli arkeolog Murat Karasalihoğlu ile bir süre önce, Kastamonu'nun İhsangazi ilçesine gelerek Siyez Buğdayının yetiştirildiği yerlerde incelemede bulundu.

    Arkeolog Karasalihoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, konuk bilim adamlarının gen yapısını inceledikleri Siyez Buğdayının, farklı şartlara verdiği
    tepkiyi belirlediklerini anlattı. Karasalihoğlu, bu yöntemle buğdayın değişik  iklimlerde yetiştirilip yetiştirilemeyeceğini tespit edileceğini söyledi.

    İhsangazi'de yaklaşık 4 bin 500 dekar alanda Siyez Buğdayı yetiştirildiğini belirten Karasalihoğlu, bu buğdayın yörede, kuraklığa, hastalık ve zararlılara dayanıklı olmasıyla bilindiğini ifade etti.

    İHSANGAZİ'YE TESİS KURULACAK

    Bu ürünün organik yollarla üretildiğini söyleyen Murat Karasalihoğlu, şöyle dedi:

    “İhsangazi'de kuracağımız tesisle Siyez Buğdayından üreteceğimiz bulguru, kısa süre sonra paketleyerek, satışa sunacağız. Bulguru yeni yeni tanıyan ülkelerde bile tüketim son yıllarda oldukça artmış durumda. Binlerce yıllık bulgur geleneğine sahip Anadolu'da kişi başına yıllık bulgur tüketimi ise yaklaşık 12 kilogram. Organik ürünlere ve bulgura talebin inanılmaz hızla arttığı bir dönemde, Siyez Bulgurunun en kısa sürede pazardaki yerini almasını hedefliyoruz.
    Öncelikle “Coğrafi İşaret Tescili” çalışmalarını tamamlayarak Siyez Buğdayından yapılan bulguru 'İhsangazi Siyez Bulguru' adıyla satışa sunacağız.”

    “GENETİK YAPISI BOZULMAMIŞ”

    Yrd. Doç. Dr. Osman Tugay ise günümüzde kültüre edilmiş buğdayın atası kabul edilen Siyez Buğdayının genetik yapısı itibarı ile binlerce yıl önceki formunu muhafaza eden nadir bitkilerden biri olduğunu bildirdi.

    Siyez Buğdayının Hititler ve Friglerin en önemli besin maddelerinden olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Tugay, şöyle konuştu:

    “Hititliler bu buğdaya 'Zız' demiş. Zamanla adı 'Siyez'e dönüşmüş. Anadoluda 'Kaplıca Buğdayı' ve 'Verimli Hilal' olarak adlandırılan Siyez Buğdayı, Anadolu'nun yanı sıra Filistin ve Irak'ı da içine alan bölgede yetişen endemik bir tür. Siyez Buğdayı genetik yapısı itibarı ile binlerce yıl önceki formunu muhafaza eden nadir ürünlerden biri. Antik dönemden kalan bir tarım kültürü mirası.

    Genetiği değiştirilmiş ya da ıslaha alınmış ürünlerden apayrı, doğal, besleyici, nadide bir gıda kaynağı. Siyez Buğdayı, genetik yapısıyla Avrupalıların 'Emmer' ya da 'Speltatoides' dedikleri buğdaydan ve Anadolu'da yetişen 'Gernik' buğdayından farklı bir tür.”

    Yrd. Doç. Dr. Tugay, Anadolu'da çok eskiden beri tüketildiğini belirledikleri Siyez Buğdayının vitamin yönünden zengin bir bitki olduğunu kaydetti.
    Tugay, bu ürünün beslenmede önemli yer tutan ve sindirim açısından önemli olan diyet lif açısından zengin olduğunu da belirtti.

    Etiketler:
    

    EN ÇOK OKUNANLAR

      Sayfa Başı