Hissedarlardan Volkswagen'e milyar Euro'luk dava

Güncelleme Tarihi:

Hissedarlardan Volkswagene milyar Euroluk dava
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2016 10:35

Emisyon skandalının patlak vermesiyle yaklaşık yüzde 20 oranında hisse değerini kaybeden Volkswagen'e (VW) karşı, aralarında ABD'nin en büyük emeklilik fonu Calpers, Sparkasse ve Deka gibi şirketlerin bulunduğu 278 büyük kurumsal hissedar tarafından 3 milyar 255 milyon Euro değerinde toplu tazminat davası açıldı.

Haberin Devamı

Almanya'da Braunschweig Eyalet Mahkemesi'nde görülmesi beklenen davada, 2008 yılında VW hisseleri satın alan yatırımcılar, egzoz emisyon skandalı nedeniyle meydana gelen yüksek kayıplara karşı tazminat talep ediyor.

VW'nin hissedarları, ortaya çıkan skandal hakkında geç bilgilendirip bilgilendirmediklerinin araştırılmasını istiyor.

Avukat Andreas Tilp, buna benzer bir birçok davanın hazırda beklediğini belirtti. Farklı hissedarların da davaya dahil olmak istediğini ifade eden Tilp, bunun bir başlangıç olduğunu sözlerine ekledi.

VW'de yüzde 0,06 hissesine sahip Allianz Global Investor Sözcüsü, kendi yatırımcılarının skandaldan zarar görüp görmediğinin ortaya çıkmasından sonra bir adım atacaklarını bildirdi. Alman basını 20 büyük şirketin de bir milyar Euro'dan fazla tazminat talebiyle dava açacağını iddia etmişti.

Hissedarlardan Volkswagene milyar Euroluk dava


Amerikan Çevre Koruma Ajansı (EPA) 18 Eylül 2015'te VW'yi egzoz emisyon değerini düşük göstermek için özel yazılım kullanmakla suçlamıştı. Bunun akabinde, VW, yapılan suçlamayı kabul ederek, aynı yazılımı dünya genelinde 11 milyon VW marka otomobil ve onun yan markalarında kullandığını itiraf etmişti.

Açıklamalar sonrası VW, ilk üç gün içerisinde yaklaşık 12 milyar Euro değer kaybetmişti. VW'nin başta ABD olmak üzere Avrupa ve Almanya'da milyarlarca Euro'luk tazminat davalarıyla karşı karşıya kalacağı tahmin ediliyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!