Hisarcıklıoğlu’ndan fıkralı konferans

RİFAT Hisarcıklıoğlu Türkiye’nin en büyük meslek örgütü TOBB’un başkanı. Üyeler tarafından çok sevilen başarılı bir başkan. Birçok insan onu geleceğin siyasi lideri olarak görüyor.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz hafta salı günü Marmara Vakfı’nın düzenlediği yemekli toplantıda onur konuğuydu.

Türkiye Ekonomisinin Dünü, Bugünü ve Yarını adlı çarpıcı bir sunum yaptı.


Sunuma 10 dakika geç kalmasının gerekçesini şöyle açıkladı:


“Bir arkadaşın ilkokuldaki oğluna öğretmen bir gün
‘Baban ne iş yapıyor?’ diye sormuş. O da ‘Babam toplantıcı’ demiş. Ben de öyleyim. Ömrümüz toplantılarda geçiyor. Onun için de 10 dakika geciktim. Özür dilerim.”


Sonra da şöyle devam etti:


“Bizim Kayseri’de çocuklara ‘
İşin ününü bırak, ununa bak’ derler. İş dünyasına atıldığımda bu nasihatı tutmayıp işin hep ününe baktım.”

Hisarcıklıoğlu daha sonra başında bulunduğu TOBB’u gururla tanıttı.


Türkiye Odalar Borsalar Birliği 81 il ve 160 ilçede örgütlü. 56 sektörü temsil ediyor. TOBB üyeleri birçok uluslararası kurumda başkanlık, başkan yardımcılığı, yönetim kurulu üyelikleri gibi önemli görevler üstlenmiş.

* * *

Haberin Devamı


Başkan önce Almanya’daki Türk girişimcileriyle ilgili şaşırtıcı bilgiler verdi:


“Almanya’da 72 bin Türk girişimci var. Ciroları 33 milyar Euro. 337 bin Türk ve Alman çalıştırıyorlar. Yaptıkları yatırım 8 milyar Euro. Bu insanlar bu ülkeye işçi olarak gitmişler, sonra işadamı olmuşlar. Bunlar işe sıfır sermaye ile başlamışlar ve bugünlere gelmişler.”

Hisarcıklıoğlu daha sonra perdeye yansıyan istatistiği anlattı.


Türkiye 2002-2003-2004’te dikkat çekici bir şekilde büyümüş, 2005-2006’da ekonomik gelişim yatay bir seyir izlemiş, 2007’den itibaren düşüş başlamış ve büyüme hızla eksiye dönüşmüş. O zaman henüz küresel kriz başlamamış. Sonra da şu acı ve düşündürücü gerçeklere değindi: “Türkiye ekonomide
girişimcileri sayesinde büyük yol aldı. Ancak bugün işsizlik çok büyük problem. Bugün 6.3 milyon insan işsiz.


Yani her 6 kişiden birinin yüzü gülmüyor. Her yıl 700 bin gence iş bulmamız gerekiyor. Onun için Türkiye hızlı büyümek zorunda.”


Yeniden büyümeye geçebilirsek Hisarcıklıoğlu’na göre AB’yi yakalarız:


“Her yıl yüzde 7 büyürsek 2020’de AB ülkelerindeki refahın yarısını yakalarız. 2038’de ise onlarla eşit hale geliriz. Kişi başına milli gelir 20 bin dolar olur.”

* * *

Haberin Devamı


Ancak bunun gerçekleşmesi bir koşula bağlı:


“Türkiye kavgaları bırakıp birlik içinde çalışmalı. Yapısal reformları yapmalı.

Bir ülkede ekonominin yarısı kayıt dışı olursa o ülkenin kalkınması olanaksızlaşır. Türkiye’nin hedefi 2023’te ekonomik açıdan dünyanın ilk 10 ülkesinden biri olmaktır. Ama kayıt dışını kaldırmadan bu başarılamaz.

Ben vergi ödülleri törenlerinde işadamlarına ‘Sarı zarf geldiği zaman kaç kişi defterini eli titremeden maliyeye götürür?’ diye soruyorum. En fazla iki veya 3 kişi parmağını kaldırıyor.”


TOBB Başkanı’nın en büyük derdi de iktidarların girişimcilerin önündeki engelleri bir türlü kaldırmaması... Türkiye’deki bu garabeti de bir fıkra ile anlatıyor.

Haberin Devamı

Adamın biri kasabasına dönerken alacakaranlıkta bataklığa düşmüş ve boğazına kadar batmış. İmdat diye bağırmış, bakmış bir adam geliyor. Ona “Aman, bana bir ip at veya bir sopa uzat” demiş.


Adam:


“Atamam, sen hazine arazisine düşmüşsün. Seni çıkarırsam başım derde girer. Ben şimdi kaymakama gidip durumu bildireceğim. O memurları toplayıp durumu görüşecek. Eğer olumlu karar alırlarsa itfaiyeye seni kurtarmaları için talimat verecek. Onlar da gelip seni bataklıktan çıkaracak.”


“Yahu ben o zamana kadar dayanamam ölürüm.”


Adam gayet sakin: “Ben sana ölmezsin demedim ki.”


Hisarcıklıoğlu
noktayı şöyle koydu: “İşte girişimcimizin hali budur.”

Yazarın Tüm Yazıları