HIRVATİSTAN'DA ACELE ETMEYİN, ÇEK CUMHURİYETİ'NDE PARA BOZDURUN

Güncelleme Tarihi:

HIRVATİSTANDA ACELE ETMEYİN, ÇEK CUMHURİYETİNDE PARA BOZDURUN
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2016 13:20

Hırvatistan AB üyesi ancak Schengen’e dahil değil. Bu yüzden kontroller sıkı. Çek Cumhuriyeti'nde ise benzin alacak veya alışveriş yapacaksanız, kesinlikle para bozdurmanızı tavsiye ederiz.

Haberin Devamı

HIRVATİSTANDA ACELE ETMEYİN, ÇEK CUMHURİYETİNDE PARA BOZDURUN

HIRVATİSTAN, sınır kapısı Bregana’dan Sırbistan sınır kapısı Bajokova’ya kadar 306 km. dümdüz bir otoyol. Hırvatistan otoyollarında, aksine bir uyarı levhası olmadığı sürece hız limiti 130 km. Acele etmeyin, hız sınırlamalarına uyun. Kendinizi ve sevdiklerinizi tehlikeye atmayın. Polis sabit ve seyyar radarların yanı sıra sivil plakalı araçlarla da sizi seyir halindeyken takip ederek hız kontrolü yapabiliyor. Hız sınırlamalarını aşmanın cezası ise oldukça ağır. Alt sınır 70, üst sınır ise bin Euro. Seyir halinde 24 saat farlarınız açık olmak zorunda. 150 santimden kısa çocukların, aracın arka kısmında ve özel çocuk koltuğuyla seyahat etmesi gerekiyor. Araçtaki herkes emniyet kemerini takmak zorunda. 

Haberin Devamı

OTOYOLLAR ÜCRETLİ
Hırvatistan’da otoyollar ücretli. Bütün gişelerde ülke para birimi Kuna’nın yanı sıra Euro olarak da ödeyeceğiniz miktar yazıyor. Slovenya yönünden Bregana sınır kapısının hemen ilerisinde Zagreb otoyol ücreti olarak 6 Kuna karşılığı 0.90 Euro ödeniyor. Zagreb’i geçtikten sonra Lipovac’da gişelerden tekrar fiş alıyorsunuz. Sırbistan sınır kapısı Bajokova’da ise tekrar 122 Kuna karşılığı 16.50 Euro ödüyorsunuz.
Hırvatistan AB üyesi, fakat Schengen’e dahil değil. Sınırlarda araçlar ve içindekiler sıkı bir kontrolden geçiriliyor. Öncelikle pasaportunuzun geçerlilik süresinin en az altı ay olması gerekiyor. Yaşadığınız ülkeye ait oturma izniniz veya Schengen vizeleri itina ile kontrol ediliyor. Ülkeye giriş ve çıkışlarda 10 bin Euro üstü nakit paranın beyan edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde görevliler paraya el koyuyor. Kişi başına en fazla 1 karton sigara hakkınız var. On sekiz yaşından küçük çocukların sigara hakkı ise yok. Hırvatistan aynı zamanda bir tatil ülkesi olması nedeniyle yaz aylarında Bregana, Macelj ve Bajakova, sınır kapılarında yoğunluk yaşanabiliyor. Sınırlarda kontroller sıkı. Yetkililer, mülteci krizine bağlı olarak yaz aylarında bu yoğunluğun artabileceğine dikkati çekiyor.

Haberin Devamı

HIRVATİSTANDA ACELE ETMEYİN, ÇEK CUMHURİYETİNDE PARA BOZDURUN

İKİ GÜZERGAH VAR
Avrupalı izincilerin Hırvatistan içinde kullanabilecekleri iki ana güzergah bulunuyor. 
KLASİK GÜZARGAH: Güney Avrupa, Fransa, Villach ve Slovenya istikâmetinden gelen vatandaşlarımızın Ljubljana’dan sonra Bregana sınır kapısından Hırvatistan’a giriş yapmaları gerekiyor. Otoyoldan hiç çıkılmadan Zagreb, Slavonski-Brod ve Bajokovo (Sırbistan sınırı) yolu takip edilmeli.
MARİBOR ÜSTÜNDEN KUZEY AVRUPA’YA GİDECEKLER: Maribor’dan sonra Hırvatistan’a Macelj sınır kapısından giriş yapmaları ve Macelj-Krapina-Zagreb-Slavonski Brod-Bajakovo (Sırbistan sınırı) güzergâhını izlemeleri gerekir. Krapina’dan sonra Zagreb, Slavonski-Brod, Bajokovo yolu izlenmeli.

Haberin Devamı

ÖNEMLİ TELEFONLAR
T.C. Zagreb Büyükelçiliği Masarykova 3, Kat 2, Zagreb Tel: 00 385 1 486 46 60e-mail: turkishemb@zig.t-com.hr
Polis: 192
İtfaiye: 193
İlk yardım: 112
Karayolu yardım
(SOS): 987

 

HIRVATİSTANDA ACELE ETMEYİN, ÇEK CUMHURİYETİNDE PARA BOZDURUN

ORTA AVRUPA İÇİN ÖNEMLİ ALTERNATİF ÇEK CUMHURİYETİ 

SILA Yolu’na Kuzey ve orta Avrupa’dan başlayanlar için Çek Cumhuriyeti önemli bir alternatif. Bu güzergâhı kullananlar, sırasıyla Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Macaristan’ı geçerek Sırbistan’a giriyorlar. Bu da Avrupalı Türklere kayda değer bir kolaylık sağlıyor. Çek Cumhuriyeti üstünden Türkiye’ye gitmek isteyenlerin kullanacağı güzergâh, Dresden, Prag, Brno, Bratislava, Budapeşte, Szeged, Subotica, Novi Sad ve Belgrad olarak takip edilmeli.

Haberin Devamı

HIRVATİSTANDA ACELE ETMEYİN, ÇEK CUMHURİYETİNDE PARA BOZDURUN


ÜLKEDE KRON GEÇERLİ
Çek Cumhuriyeti, AB üyesi ve Schengen bölgesi içinde. Bu nedenle sınırlarda kontroller yok. Ülkede otoyolları kullanmak için vinyet satın almanız gerekiyor. On günlük vinyetin ücreti 12 Euro. Ülkede para birimi Kron. Bir Euro yaklaşık 27 Çek Kronu’na denk geliyor. Bu ülkeden benzin alacak veya alışveriş yapacaksanız, para bozdurmanızı tavsiye ederiz. Euro ile ödeme yaparsanız zararınız olabilir. Benzin istasyonları ve diğer yerler Euro’yu en düşük kurdan bozarak sizi zarara uğratıyor.
Çek Cumhuriyeti’nde yolculuk boyunca hız sınırlamalarına dikkat edin ve trafik kurallarına uyun. Otoyollarda hız sınırı saatte 130 km. Otoyol ve yerleşim dışı yollarda 90 km. Yerleşim yerlerinde ise 50 km. Çek polisleri bu konuda oldukça hassas. Özellikle tatil dönemlerinde radar kontrolleri artıyor. Sabit ve seyyar radarlarla ölçüm yapılıyor. Hız sınırını aşmanın ve trafik kurallarına riayet etmemenin cezası oldukça ağır. Cezalar 90 Euro’dan başlıyor.
Çek Cumhuriyeti’nde aracınızın farları 24 saat açık olmalı. Araçta yedek ampul seti ve yolcu sayısı kadar reflektörlü yelek bulundurmak da mecburi. Polis kontrollerinde bunlardan birinin olmaması halinde sizi ağır para cezalarının yanında puan cezası da bekleyebilir.

Haberin Devamı

ARAÇTAN AYRILMAYIN
Çek Cumhuriyeti, AB ülkesi olmasına rağmen hırsızlık olayları görülebiliyor. Özellikle yabancı plakalı arabalar hedef alınıyor. Bu nedenle güvenli olduğuna inandığınız kalabalık yerlerde mola verin. Aracınızın başından fazla uzaklaşmayın. Görünür yerlerde değerli eşya, çanta veya
cüzdan bırakmayın. Uzun süreli park edecekseniz, güvenlikli ve kapalı otoparkları tercih edin.

HIRVATİSTANDA ACELE ETMEYİN, ÇEK CUMHURİYETİNDE PARA BOZDURUN

PRAG'I GÖRÜN
ÇEK CUMHURİYETİ’nin Başkenti Prag, tarihi güzellikleriyle Avrupa’nın en önemli ve turistik kentlerinden biri. Prag, her yıl milyonlarca turisti ağırlıyor. Bunlardan yaklaşık yüz binini Türk turistler oluşturuyor. Karl Köprüsü, Prag Kalesi, Aziz Vitus Katedrali, eski şehir meydanı ve astronomik saat en çok ziyaretçi çeken yerler. Özellikle geceleri, Karl Köprüsü ve Prag Kalesi mükemmel bir ışıklandırmayla ziyaretçilerini büyülüyor. Yarım gün de olsa vakit ayırarak Prag’ı gezmenizi özellikle tavsiye ediyoruz.

ÖNEMLİ TELEFONLAR
Prag Büyükelçiliği:
+ 420 224311402 veya 224311403
Polis imdat: 158
Ambulans: 155
Acil yardım (SOS): 112
Yol yardım: 154
İtfaiye: 150
Çek Otomobil Klübü UAMK: 1230

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!