Hırsızlara karşı hayvanlara elektronik çipli küpe

Güncelleme Tarihi:

Hırsızlara karşı hayvanlara elektronik çipli küpe
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2017 13:09

Hırsızlara karşı hayvanlara elektronik çipli küpe

Haberin Devamı

Canan ALTINTAŞ- Serdar SUNAR/DİYARBAKIR, (DHA) -  GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Diyarbakır'da başlatılan, 'Koyun ve Keçilerin Elektronik olarak Kimliklendirilmesi ve Kaydı' projesi kapsamında Diyarbakır'da 520 bin küçük baş hayvana elektronik çipli küpe takıldı. Takılan elektronik çipler ile, hırsızlığa karşı korunan hayvanların kimlik ve sağlık bilgilerine anında ulaşılabiliyor. 
Bakanlık tarafından başlatılan proje kapsamında Diyarbakır'da da sürülerdeki hayvanlara elektronik çipli küpeler takıldı. Talaytepe Mahallesi'nde küçükbaş hayvan besiciliği yapan Mehmet  Kavut'un başvurusu üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık il müdürü Mustafa Ertan Atalar'ın başkınlığındaki ekip mahallede daha önce sağlık kontrolleri yapılan ve bilgileri elektronik çiplere yüklenen 110 oğlağa küpelerini taktıı. 2016 yılında kentte başlayan uygulama sayesinde elektronik küpe takılan hayvanların hastalıklarının kontrolü, elektronik ortamda sağlıklı bir kayıt sistemi oluşturulması sağlanacak. Kimliklendirme yapılan hayvanların nerede olduğu, sağlık durumları takılan çipli küpeler sbayesinde tespit edilmesi sağlanırken, küpelerin hayvan hırsızlarına karşıda önlem görevi gördüğü belirtildi.
Gıda Tarım Hayvancılık İl müdürü Mustafa Ertan Atalar, elektronik küpeleme projesinin Diyarbakır'da 2016 yılında uygulanmaya başlandığını ifade ederek şöyle dedi:
"Bu küpeler takıldıktan sonra hayvanların tespiti, tanımlanması çok daha kolay ve sağlıklı yürütülmektedir. Takılan küpeler sayesinde bir işletmedeki hayvan varlığı, hatasız bir şekilde küpe numaralarıyla kime ait olduğu, yapılan aşı kayıtları, hayvanların nereden, nereye sevk edildiği, işletmeye giriş tarihleri gibi bir çok bilgiyi içermekte olup, bu  bilgiler sayesinde hayvanların hareket ve kontrolü, sağlık kontrolü çok daha sağlıklı bilgiler elde edilmektedir.  Hatasız bir sistem  uygulamaya sunulmuştur. Bu kapsamda ilimizde 825 bin elektronik küpe tedarik edilmiş olup, bu güne kadar yaptığımız çalışmalarda 520 bin elektronik küpe hayvanlara takıldı. Küpeleme işlemleri hızla devam etmektedir. Bugün de ilimizde bir işletmede küçük baş hayvanlardan keçilere uygulama yaptık. Uygulama sayesinde hayvanın uzaktan kontrolü sağlanacaktır."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!