Hipnoz ile sorunlarınızın kaynağını bulun

Güncelleme Tarihi:

Hipnoz ile sorunlarınızın kaynağını bulun
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2006 13:49

Geçmişi, ilkçağlara kadar dayanan hipnoz, zaman içinde psikiyatrlar ve psikologların uzak durduğu bir yaklaşım haline geldi. Hipnoz yapılan kişilerin bilinçsizce, kendilerine sorulan soruları yanıtladıkları, girdikleri zaman diliminden kurtulamadıkları, hipnoza girenlerin kötüye kullanıldıkları gibi belirsiz ve asılsız söylentiler, gerek hastaları, gerekse doktorları bu yaklaşımdan uzaklaştırdı. 1800’lü yılların sonlarında psikanalizin babası Freud’un da hipnozdan vazgeçmesi bu genel vazgeçişte etkili oldu ancak hipnozu hala kullanan psikiyatrlar var ve bazı olayların çözümünde önemli adımlar atıyorlar.

Haberin Devamı

 

Füsun Sakafsaka@doganburda.com

 

Hipnoz ve çözüm

Hipnozun  bazı sorunlar için kesin ve çabuk çözümler sunması bu yöntemin tercih edilmesini de beraberinde getiriyor. Özakkaş’a göre, hipnoz için gelen kişinin sorununa ilişkin olarak önce  bir muayene yapılıyor ve sonrasında teşhis konuyor. Eğer kişinin sorunu psikoterapi gerektiriyorsa tedavi o yönde yapılıyor ama ağır psikiyatrik sorunlar dışında hipnoz tercih ediliyor.  5-10 seanslık hipnoz, sorunun çözümü için yeterli oluyor ama bazen sorunun ciddiyetine göre 20 seans da olabiliyor. Özakkaş, “Bazen öyle durumlar geliyor ki, sorun kaynaklı çözümün hemen bulunması zorunluluk arzediyor. Biz de o zaman sorunun oluştuğu zamanı bulmaktan çok o andaki problemi çözmeye odaklanıyoruz. Yani vakit sınırlı olunca bastırıcı yöntem olarak hipnoz yine işe yarıyor” diyor.

Haberin Devamı


Yıllardır hipnoz ile psikolojik sorunlara çareler bulan Tahir Özakkaş, Türkiye’de bazı psikiyatr ve psikologların, hipnoza karşı çıkmalarını, bu yöntemi bilmemelerine bağlıyor.

Hipnozun nasıl yapıldığına ilişkin bildiğimiz klasik yöntemlerin de  her zaman geçerli olmadığını belirtiyor psikiyatr Dr. Özakkaş ve şunları söylüyor. “Hipnozu yaparken tek bir standart yok, hatta yüzlerce teknik var ama hepsi aynı noktada odaklanıyor o da konsatrasyorn. Fikri belirli bir alanda  sabitlemek ve kendini dış dünyanın algılarına kapatmak gerekiyor. Bunun için bir duvara, tabloya bakış sabitlenebilir. Doktor konuşma yapabilir, kimi zaman da  elimdeki kristal bir çubuğun ucuna baktırıyorum.”

Psikiyatr Dr. Tahir Özakkaş’a hipnoz üzerine sorular yönelittik.


Hipnoz Nedir?
Hipnoz, kişinin bilinçaltı düşüncelerine erişmeye çalışan bir teknikdir. Bir çok insanın hipnozdan korkmasına rağmen hipnozda korkulacak esrarengiz birşey yoktur. Tıbbi çalışmalar, hipnozu tedavi edici değerini, kuşkudan uzak apaçık olarak ortaya koymuştur.

Hipnozun kesin çözüm olduğu psikiyatrik sorunlar hangileri?
Hipnoz hiç bir psikiyatrik rahatsızlıkta kesin çözüm üretmez. Kaldı ki psikiyatrik tedavi usullerinden hemen hemen hiç birinde kesin tedavi eder diye bir iddia da yoktur. Hipnoz psikiyatrik tedavilerde kullanılan onlarca yöntemden bir tanesidir. Uygun olan bozukluklarda, uygun olan hastalara tedavilerin belirli aşamalarında uygulanabilecek bir tekniktir.

Haberin Devamı

Hipnozun psikoterapiye üstünlüğü nedir?
Hipnoz kendi başına bir tedavi yöntemi değildir. Çeşitli psikoterapi uygulamalarının etkinliğini artırmak için kullandığımız, bu anlamda tedaviye çok olumlu katkıları olabilen yardımcı bir tekniktir. Bu nedenle psikoterapiye bir üstünlüğünden bahsedilemez. Ancak ilave katkılarının neler olabileceği tartışılabilir.

Hipnoz'da bulunduğu yerde kalmak gibi sorun oluşur mu?
Yaş geriletmesi yapılan (Age regration)  hastaların geriletildiği yaşta kalma riski söz konusu değildir.

Türkiye'de hipnozun durumu nedir?
Türkiyede son yıllarda hekimlerin, diş hekimlerinin ve psikologların hipnoza karşı yoğun bir ilgisi mevcuttur. Bu çerçevede Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ve hipnoz derneklerinin iş birliği ile binin üzerindeki meslekdaşa uygulama ve hipnoterapi eğitimi verilmiştir. Bu eğitimden geçen hekim ve psikologlar birer uygulayıcı olmuşturlar.

Haberin Devamı

Tıbbi dernekler hipnozun kullanılmasını onaylıyor mu?
Evet. İngiliz Tıp Derneği 1775'de tıbbi hipnoz üzerine bir rapor yayınladı. Amerikan Tıp derneği sözcüleri de 1958'de tıbbi hipnozun kullanılmasını uygun gördüler. Türkiye'de henüz yasal bir düzenleme yoktur.


Milton H. Erickson Vakfı’nın Kurucu ve Yöneticisi Dr. Jeffrey Zeig’a göre hipnoterapi

 Milton H. Erickson Vakfı’nın Kurucu ve Yöneticisi Dr. Jeffrey Zeig’a göre hipnoterapi

1) Hipnoterapinin dünyada yaygın kullanımı var mı?

Hipnoz ile sorunlarınızın kaynağını bulun

Hipnoterapi dünyanın dört bir yanında yaygın bir şekilde kullanılıyor. Eğer kendimden örnek verecek olursam, 40’tan fazla ülkede hipnoz eğitimleri ve seminerleri verdiğimi söyleyebilirim. Dünyada Milton Erickson Vakfı’na bağlı 130 enstitü bulunuyor. Uluslararası Hipnoz Topluluğu’nun yanı sıra faaliyet gösteren pek çok farklı topluluk da mevcut aynı zamanda. Bunlardan bazıları Türkiye’de de faaliyet gösteriyor.

2) Eğitim ve spordaki yararları neler?
Performansın artırılmasına ve istenilen seviyeye ulaşılamamasına sebep olan bir engelin aşılması için hipnozdan yararlanılabiliyor. Özellikle eğitim ve sporda performans anlamında birtakım sorunlar yaşayan kişilere önemli yardımlar sunulabilmesi mümkün oluyor. Örneğin, hipnoterapi yardımıyla korku ve endişenin üstesinden gelinerek performans artışı sağlanabilir. Özellikle sınav stresi, yarışma korkusu, kaybetme ve başarısız olma endişesi gibi sorunların üstesinden hipnoz sayesinde kolaylıkla gelinebilir. Ancak mutlaka bir uzman tarafından uygulanması gereklidir. Hipnoterapi sayesinde sporcuların yarışmalar, öğrencilerin sınavlara hazırlanması mümkün olabilir. Hipnoz sayesinde aşılan engeller, kişiye başarının hatta çoğu zaman üstün başarının kapılarını açabilir. Hipnoz sayesinde kişiler sahip oldukları yetenek ve bilgiyi en yüksek seviyede kullanarak hedeflerine ulaşabilirler. Bu doğrultudaki tüm uygulamaların mutlaka bilinçli bir şekilde yapılması, deneyimli uzmanlar tarafından dikkatle gerçekleştirilmesi gerekir.

3) Normal terapilere göre üstünlüğü nedir?
Olumsuzu analiz etmek yerine, olumlu olana dayanan çözüm odaklı bir yaklaşımdır. Bir ampirik değişim teknolojisidir: Tedaviyi yapan uzman, kişinin geçmişinin söz konusu engele nasıl yol açtığını inceleyen bir “arkeolojist”ten ziyade, A noktasından B noktasına hızlıca ulaşmasına yardımcı olan bir “tur rehberi”dir.

4) Kimlere uygulanabilir?
Uzmanların kontrolünde, gereksinim duyan ve tıbben uygun olan herkese uygulanabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!