Hipertansiyon soruları cevapları 9

Güncelleme Tarihi:

Hipertansiyon soruları cevapları 9
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2008 12:42

Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği ve Hurriyet.com.tr'den dev işbirliği. 3 bin uzman doktor sağlıkla ilgili tüm soru ve sorunlarınızı cevaplayacak. İlk konu hipertansiyon. İşte sorularınızın cevapları.

Haberin Devamı

SORU
Hocam benim tansiyonum genelde 10 a 6 10 buçuğa 6 buçuk gibi fakat en ufak bir oynamada yani 11 olduğunda beni çok sarsıyor baş dönmesi,gözlerde pullanma ve mide bulantısı oluyor acaba benimkide tansiyon hastalığımı bilgilendirirseniz sevinirim.
CEVAP
Sayın Yeşilyurt, Sözünü ettiğiniz değerler hipertansif değerler değil,şimdilik kan basıncınızı izlemeye devam ediniz

SORU
3 gündür tansiyonum yüksek ellerimde ayaklarımda uyuşma var güçsüzlük halsizlik var neden acaba
CEVAP
Sayın Asav, Bir dahiliye uzmanı değerlendirmesinden geçmeniz yararlıdır.

SORU
Merhaba ben 4 yıldır tansiyon ilacı kullanıyorum. (tensinor 50 mg)5-6 aydır tansiyonum düşüyor 8-5 7-4 9-5 tekrar yükseliyor 150-90 140-90 beni cok yorgun bırakıyor. Doktora gittim holter takıldı tansiyonum yukardaki degerler gibi düşük çıktı şimdi ilaci yarım alıyorum şimdi 120-80 130-85 oluyor.neden kaynaklanıyor bilgi verebilirmisiniz teşekkür ederim.
CEVAP
Sayın Arıkoğlu, Yeni doz ile sağlanan kan basıncı değerleri makul görünüyor.Bu değerlere rağmen hala halsizliğiniz  var ise bu ilaç yan etkisi olabilir.Farklı bir gruptan ilaca geçilebilir.

Haberin Devamı

SORU
Zaman zaman sol gozumde kanamalar olmaktadir goz tansiyonumu olcturdum tamam oldugu tespit edildi. benim bu yasima kadar tansiyonum 12/8.Iken bu kanamanin sonrasinda tansiyonum 13/8.tespidi yapildi.daha sonraki olcumlerde hep 13/8.olarak tespit edildi. benim sorum gozumdeki kanamanin tansiyonumun bir derecelik yukselmesiyle bir ilgisi olabilirmi. Esimin sorusu ise menopozda olan bir kimseye sut icmenin hicbir yarariri olmadigi konusunda .Bir sure once okudugu bir makaleye dayanarak mı.
CEVAP
Sayın İlgar, kan basıncınız normal sınırlarda görünüyor.Gözdeki kanamanız muhtemelen başka bir nedene bağlı görünüyor.

SORU
Benim sorum şu bizim aile genellikle hipertansiyon ama benim tansiyonum genellikle hep düşük çıkıyor bu neden olabilir bana açıklarsanız çok sevinirim teşekkürler
CEVAP
Sayın Saymaz, Tansiyonunuzun yüksek değil,düşük olması sevindirici.Eğer düşük tansiyon sizi rahatsız ediyor ise,bunu doktorunuz ile konuşabilirsiniz.

Haberin Devamı

SORU
Merhabalar; ben tansiyon hastasıyım fakat tansiyonum geceleri çok yükseliyo küçük tansiyon 90 olunca beni çok etkiliyor.bunun nedeni ne olabilir.kalp grafiği çektirdim bişey çıkmadı ancak kalp ilacı ve tansiyon ilacı günlük düzenli olarak alıyorum.ayrıca guatr hapı olarak tefor diye bir ilaç kullanıyorum cevabınız bekliyorum iyi çalımalar..
CEVAP
Sayın Alan, Eğer kan basıncınız ilaca rağmen gece yükseliyor ise,bu durumda  ilacınızın yeniden düzenlenmesi gerekir

SORU
Merhabalar... Yaşım daha çok genç olmasına rağmen tansıyon problemi yaşamaktayım.Tansiyonum sebepli sebepsiz yükseliyor.Normal tansiyonun 12-8 olduğunu biliyorum.Benım tansıyonum sabahları 13-14 buyuk tansıyon kuçuk tansıyon da 7-8 de seyırıyor..bazen buyuk tansıyonum 14 un ustune,küçükte 8'in üstune çıkıyor.yanı 9-10 olabılıyor.Kalbımdede yaklaşık 4 yıldır rıtm bozukluğu var.Bunun için doktora gıttım ve bana concor-5 hapını verdı.Sizce kalbımdekı problemden dolayımı tansıyonum yukselıyor?tşk.
CEVAP
Sayın Demir, Kalpteki sorununuz ile hipertansiyon arasında bir ilişki yok,ancak kalpteki ritm sorununuz için verilen ilaç kan basıncınızın düzenlenmesinede katkıda bulunur.Eğer bu ilaca rağmen tansiyon düzensizliği olur ise ilaç programınızın yeniden düzenlenmesi gerekir.

Haberin Devamı

SORU
Merhaba, babam 10 yildir tansiyon hastasi,55 yasinda kilo sorunu yok.tansiyonu gun icinde cok degisiyor, gunde 5 ilac kullanmasina ragmen bazen 14 bazen 10 olabiliyor. aort damari 4.5 cm capinda ve ritim bozuklugu var.ilaclar sayesinde aort capi 1 yildir genislemedi allaha sukur. aralik ayinda beyin kanamasi gecirdi, ameliyat oldu ve hala etkileri suruyor(kismi hafiza kaybi,unutkanlik,yorgunluk) comeden kullaniyor, beyin kanamasini tetikler mi, tansiyonu sabitlemek mumkun mu (tuzsuz besleniyor)
CEVAP
Sayın Sarıkaya, Hastanızın kan basıncı seyrini sık ölçüm yada 24 saatlik takip ile anlamak ve takiben ilaç programını mükemmel kan basıncı kontrolü sağlayacak biçimde düzenlemek önem taşır.

Haberin Devamı

SORU
Çok yorulunca vücudumda aşırı ödem olşuyor.Tansiyon hastasıyım.Hiper tansiyondan olabilir mi?
CEVAP
Sayın Öztürk, Hipertansiyon doğrudan ödem yaratmaz,Ancak böbrek  ve kalbi etkilemiş ise ödem oluşturabilir.Sizin sorununuz damarsal yada kullandığınız tansiyon ilaçlarından birince oluşturuluyor olabilir.Bir dahiliye uzmanına başvurunuz.

SORU
8 senedir tansiyon hastsıyım tensinor 50 ve fuludeks sr kullanıyorum sabah birinden akşam birinden alıyorum 105 kiloyum son zamanlarda ilaçlarımıda kullanırken tansiyonlarım yükseliyor doktorum bu ilaçları sürekli kullanmam gerekiyor demişti ilaçlarımı değiştirmem gerekirmi teşekkürler.
CEVAP
Sayın Şen, Kilo vermeniz sizin için yaşamsal öneme sahiptir.En önemli önceliğiniz kilo vermek olmalıdır.Eğer şu anki programa rağmen kan basıncınız yüksel ise yeni bir ilaç programı da düşünülebilir.

Haberin Devamı

SORU
Be15 yıldır her sabah bir bardak ISIRGAN otu çayını, 5 yıldır her sabah bir bardak kefir ve 1 çorba kaşığı KETEN TOHUMU alıyorum. 16 yıl evvel kalp yetmezliği teşhisi ile kalp ilace MONODUR 60 ve hiper tansiyon için CO-DİAVON 160,AMBLODİS 10 ilaçları verildi. Geçe yıl GATA KARDİYOLOJİ kliniğinde yapılan muayenede kalp yetersizliği olmadığı bildirildi.1 yıldır kalp ilacı almıyorum. Tansiyon ilaçlarınıda yarıya indirdim. Hiç şikayetim yok.
CEVAP
Sayın Erkoca, Genel sağlığınız ve kan basıncınız uygulamalarınız ile iyi görünüyor.Bu yaşta sağlıklı olmanız da mükemmel bir durum.Şu anki uygulamalarınızı sürdürmenizde sakınca  var görünmüyor.

SORU
Tansiuonum çok değişiklik gösteriyor.Biraz hareket edince ve biraz asabi olunca yükseliyor.Büyük tansiyonum yüksek oluyor(18-22),küçük tansiyonum bazen 6-5 çok sinirlenince de 15-16 oluyor.Bunlar tansiyon hapı kullanmama rağmen oluşmaktadır
CEVAP
Sayın Kula, Sizin yaş grubunuzda büyük tansiyon yüksekliği yaygındır.Eğer tansiyon hapı kullanmanıza rağmen kan basıncında yükselmeler izleniyor ise ilaç  programınızın yeniden gözden geçirilmesi gereklidir

SORU
SAYIN HOCAM YÜKSEK TANİYONA BAĞLI FELÇ GEÇİRDİM.DR.UM BELOC ADINDA İLAC VERDİ ALMADIĞIMDA TANSİYONUM ÇIKIYOR VE ÇARPINTILARIM HİÇ DURMUYOR.BU İLACI 1,5 YILDIR KULLANIYORUM TANSİYONU DÜZENLEYİCİ DEĞİLDE BU TANSİYONU TAMAMEN GEÇİRECEK BİR İLAÇ YOKMU.YAZ AYLARINDA İLAÇ BİLE YETERLİ OLMUYO ANİDEN ÇIKIYOR.DİLİM KEKELİYOR KELİMLER AĞZIMDAN ÇIKMIYOR.YENİDEN FELÇ GEÇİRME RİSKİM OLABİLİRMİ?
CEVAP
Sayın Bilen, Genç yaşta felç geçirmişsiniz.Sizde altta hipertansiyon yaratan bir hastalık varlığı açısından dikkatli bir değerlendirme gerekir. İlacınızı düzenli kullanınız ve düzenli kullanıma rağmen değerleriniz yüksek kalıyor ise programınızın güçlendirilmesi için doktorunuzla görüşünüz.Hipertansiyon altta düzeltilebilir bir hastalık saptanmamış ise kronik bir hastalıktır vr sıklıkla ilaçların düzenli kullanımı gereklidir.

SORU
Benim tansiyonum sürekli düşük.(9/5 gibi) Tansiyonum düşünce gözlerim kararıyor, başım dönüyor.Şu anda diyet yaptığım için daha da çok düşüyor. Bu yüzden yiyecekleri çok tuzlu tüketiyorum. Aslında bu iyi geliyor. Ancak uzun vadede bir zararı olabilir mi,düşük tansiyon bir hastalık belirtisi olabilir mi, başka ne yapabilirim. Saygılarımla... Mehtap Özkan
CEVAP
Sayın Özkan, Sürekli düşük tansiyon da bir hastalıktır ve diyete dönük önlemler ila kan basıncı yükselmez ise ve tansiyon düşüklüğü yaşam kalitesini bozuyor ise ilaç desteği sağllanabilir.

SORU
4.yıldır delix 2.5 kullanıyorum. zararı var mı?
CEVAP
Sayın Çilara, Kullanımda bulunan tansiyon ilaçlarının hiçbirisi hekim denetiminde kullanılmak koşulu ile zararlı değildir.Şüphesiz her ilacın yan etkileri vardır ve dpktorunuz kontrollerinizde u yan etkiyi saptar ise durumu sizinle konuşacaktır.

SORU
Merhaba.Öncelikle Bu kadar insana bi nebze olsun yardimci oldugunuz icin cok tesekkür ederim.Benim Sorum su an hamileyim ve tansiyonum cogunlukla 10/6 bu benim icin normalmi acaba?Bazen tansiyonum daha cok düsüyor hafif basimda dönüyor bu neden kaynaklanabilir.Yardimci olursaniz cok sevinirim simdiden kolay gelsin..tsk ederim
CEVAP
Sayın Aydın, Kan basıncınız normal sınırlarda görünüyor.Gebeliğin ilk yarısında hafif tansiyon düşmeleri ve  buna bağlı baş dönmeleri doğaldır.

SORU
Büyüktansiyonum 11-13 aralıgında küçük ise8-9 da sabahlar hyzar 50 mg akşamları norvas 5 mg kulanıyorum nabzım 45-50 arasında oluyor 10 yıldır ilaç kulanıyorum. sigara ve alkol gece hayatım yok nasılbir tedavi olmalıyım ki rahat bir yaşam süreyim.teşekür ederim
CEVAP
Sayın Karacan, Şu anki tansiyon değerleriniz kabul edilebilir sınırlarda görünüyor.İlaçlarınızı ve yıllık kontrollerinizi sürdürünüz.

SORU
Oğlum 13 yaşında 84 kilo da hormonel bir bozukluk yokmuş araştırdık.tansiyonu 14-15 lerde oluyor. sık sık burun kanaması oluyor.ne yapabilirim. tansiyon için doktora hiç gitmedik.teşekkür ederim şimdiden.
CEVAP
Sayın Tarakçı, Oğlunuzun sorununu bir çocuk endokrinoloji uzmanı ile gecikmeksizin tartışınız.

SORU
Selamlar.ben yıl olarak 59 yaşındayım tansiyon şikayetim var televizyon seyrederken otururken başım sağasola gidiyor kısa zaman sonra rahatlıyorum bazen tansiyonumun küçüğü düşüyor büyüğü yükseliyor ozaman çok idrara çıkyorum bazen her ikiside yükseliyor o zamanda ensemde ağrı ve ağırlık oluyor.prostat rahatsızlığım var cardura xl 4 mg ve indapamid zaman zaman da valsaartan hct kullanıyorum.yardımcı olursanız sevinirim teşekkür ederim.
CEVAP
Sayın Kır, Kan basıncınızın iyi gitmediği ortada ,şimdi yeniden ya sık ölçüm yada 24 saatlik kan basıncı takibi ile genel tansiyon seyrinizin anlaşılması,daha sonrada hekim denetiminde ilaç programınızın  düzenli ilaç kullanımına dayalı olacak biçimde düzenlenmesi zamanıdır.

SORU
Slm hizmetlerinizden ötürü tşkler saol sayın dok dorbey şüanda hergün tansinomu ölçü yorum 16 10 veya 1510 bazende 17 10 cıkıyor amam hiç bir sorunum yok sadce guhatırım var onu da 20 sene önçe bakdırdım sorun yok erkek demiş lerdi salıgım cok iyiyi yanlız cok cabuk yoru luyorum heb sibu tansiyon ilacı almıyorum almalımıyımm tşkler
CEVAP
Sayın Döğer, Hipertansiyonunuz var,o nedenle gerekir ise düzenli ilaç kullanmalısınız.Guatr sorunu açısından yeni bir değerlendirme için yeterince süre geçmiş görünüyor.

SORU
Merhabalar kroner arter hastasıyım aynı zamanda kontrolsüz hiper tansiyon hastasıyım günde 3 adet tansiyon ilacı almaktayım tansiyonumu olçmek istediğimde gerek bilekten ölçer aletlerle gerekse klasık maşonlu aletlerle tansiyonumun dijital bilekten ölçerler eror vermekte klasik ölçerlerde kadran üzerinde stetkopta duyulan ilk vurgu sesi ile son vurgu sesi arası devamlı vuruşlar olmayıp son vurguda çoğu zaman duyulmamaktadır. sebebi nedir benim hangi tip tansiyon aleti temin ederek ölçüm yap
CEVAP
Sayın Demirel, Kan basıncınızı bir sağlık kuruluşunda standart yöntemler ile ölçtürünüz.Ölçüm sırasında  vuruşlar düzenli değilse kalpte ritim sorununuz Bazen son vuruşunuz net duyulamayıp 0'a kadar sürebilir.Bu durumda seslerin zayıfladığı anı küçük tansiyon olarak kabul edebilirsiniz.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!