Hint seferi

Güncelleme Tarihi:

Hint seferi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2015 21:59

Son 10 yılda mobilya ithalatı 160 milyon dolardan 1.1 milyar dolara sıçrayan Hindistan, Türk mobilya üreticilerinin de gözdesi oldu. Hindistan’ın mobilya ithalatında ek vergiler talep etmediğini dile getiren MOSDER Başkanı İsmail Doğan, “Markalar Hindistan için sırada. 5 yılda 100 Türk mağazası açılacak” dedi.

Haberin Devamı

BİRÇOK ürün grubunda ek gümrük vergileriyle ithalatın önünü kesen Hindistan, bunu mobilya sektörüne uygulamayınca Türkler atağa kalktı. Son 5 yılda Hindistan’a yapılan mobilya ihracatını 5’e katlayan sektör şimdi bu ülkede yeni mağazalar açmaya başladı. Başta Tepe Home, Doğtaş, Çilek gibi markaların mağaza açacağını belirten Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Doğan, “10 yeni mağaza açıldı. Birçok marka fırsat kolluyor. Hedefimiz 5 yılda 100 mağazaya ulaşmak” dedi. 

İHRACAT 5’E KATLADI

Bugün mobilya sektörü açısından önemli olan pazarlarda yaşanan sorunların sektör temsilcilerini yeni arayışlara yönlendirdiğini belirten İsmail Doğan, şu açıklamayı yaptı: “Libya, Rusya, Azerbaycan gibi pazarlarda yaşanan ekonomik ve siyasi sorunlar sektörü biraz etkiledi. Ancak yeni pazar arayışlarımız devam ediyor. Bu pazarlarda ilk hedef Hindistan oldu. Nüfusu ve inşaat sektöründeki gelişmeler mobilyacılar açısından çok önemli. Bu ülkeye 5 yıl önce 3 milyon dolarlık ihracat yapıyorduk. Bugün 15 milyon dolara çıktı. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde 100 milyon dolara çıkacak. Bu ülkeye ihracat yapmak çok kolay değil. İthal ürünlere ciddi ek vergiler getiriyorlar. Ancak mobilya üretimi yeterli olmadığı için bazı vergi avantajları var. Bu da sektör açısından önemli.”

Haberin Devamı


Gelişen pazarlara odaklandıklarını anlatan Mobilya Sanayicileri ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, bu pazarlar arasında Hindistan’ın ilk sırayı aldığını belirtti. Güleç, şöyle konuştu: “İnşaat sektörü Hindistan’da çok hızlı büyüyor. Bu da mobilyaya olan ihtiyacı arttırıyor. 15 milyar dolarlık mobilya üretimi söz konusu ancak bu yeterli değil. Yılda 1.1 milyar dolarlık mobilya ithalatı yapıyorlar. Bu rakam 2005 yılında sadece 160 milyon dolardı. Türk markaları için Hindistan bir anda öne çıktı.”

50 Hintli mimar fuara geliyor

HİNDİSTAN’da tanıtım çalışmalarına ağırlık verdiklerini anlatan MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, şu değerlendirmeyi yaptı: “Ocak ayında düzenlenecek fuarımıza Hindistan’dan 50’ye yakın mimar gelecek. Hintliler evlerini dizayn etmek için iç mimarlarla çalışıyorlar. Biz de Türk mobilyasını burada onlara tanıtmak için kolları sıvadık. Bunun yanı sıra tanıtım çalışmaları için Hindistan’da düzenlenen fuarlara da katılıyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!