Hindistanlılar 'Işık' bayramını kutladı

Güncelleme Tarihi:

Hindistanlılar Işık bayramını kutladı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2013 13:39

İSTANBUL’da yaşayan Hindistanlılar geleneksel “Diwali Işık Bayramı” nedeniyle ülkelerinden 4 bin 500 kilometre ötede bir araya gelerek kutlamalar yaptı. Hindistan Dostlar Derneği tarafından düzenlenen etkinlikte geleneksel oyunlar sergilendi. Dernek Başkanı Sandip Sharma, Türkler ve Hindistanlıların ortak geçmişe sahip olduklarını vurgulayarak “İki halkın kültürü birbirine çok yakın” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye Spor Yazarları Derneği’nde bir araya gelen Hindistanlılar, geleneksel kıyafetleriyle geceye katıldı. Hindistan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Manish Gupta ve eşi Nimeesho Gupta’nın da katıldığı gecede “Diya” yakma töreni düzenlenerek dualar edildi. Diya’yı ise başkonsolosun eşi Nimeesho Gupta yaktı. Daha sonra Başkonsolos Gupta ve Hindistan Dostlar Derneği Başkanı Sandip Sharma açılış konuşması yaptı. Katılımcılar yöresel müziklerle eğlendi. Gecenin ilerleyen saatlerinde ise Hint dans topluluğu Taka Dhimi sahneye çıktı. Geleneksel figürlerle dans eden gurup büyük ilgi topladı.

KUTLAMADAN RENKLİ KARELER

KARDEŞLİĞİMİZ HEP SÜRECEK

Hindistan Dostlar Derneği Başkanı Sandip Sharma, Türkiye ve Hindistan halklarının kültürel ve coğrafi yakınlığından dolayı kardeş iki millet olduğunu söyledi. Hindistan geleneklerine göre Işık Bayramı’nı kutladıklarını belirten Sharma “Türkler ve Hindistanlılar kültürel olarak birbirlerine çok yakın. İki halk aynı coğrafyadan geldi. Biz, Türkiye’de sayı olarak az olsak da her yıl bir araya geliyoruz ve kültürel etkinliklerde bulunuyoruz. Bunun yanında İstanbul’da muhtaç insanlara yardımlarda bulunuyoruz. Yardım kuruluşlarına destekler de bulunuyoruz. Türklerle kültürel ilişkilerimizi geliştirmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. İki halkın kardeşliği hep sürecek” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

HİNDİSTANLILAR’IN EN ÖNEMLİ BAYRAMI

Diwali Hindu’ların kutladığı en önemli bayramlardan biridir. Genel olarak “Işık Bayramı” olarak bilinir. Hindistan, Nepal, Malezya gibi birçok ülkede resmi tatildir. Kilden yapılmış küçük gaz lambaları yakmak gibi birçok geleneksel aktiviteler gerçekleştirilerek evlerde ve tüm ülkede kutlanır. Gaz lambası yakmanın anlamı ise kötü olan herşeye ışık yakmak, iyiliğin kötülüğü yenmesidir. Diwali boyunca tüm katılımcılar yeni kıyafetler giyip, aileleriyle ve dostlarıyla birlikte yemekler yerler. Bu kutlama beş gün sürer.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!