Hindistanceviziyle köpürdü, yeşil çayla raf ömrü uzadı, şampuan pazarı 552 milyon liralık oldu

SÜLFAT yerine hindistancevizi özüyle köpürme, paraben yerine yeşil çayla raf ömrünü uzatma özellikleri kazandırılan organik şampuanların 552 milyon TL’lik toplam pazardan aldığı pay, daha şimdiden yüzde 11’e ulaştı. Bitkisel şampuanlarda artık, deride tahrişi önlemek için papatya, saç tellerini güçlendirmek için ada çayı kullanılıyor. Saç derisi biberiye ile yumuşatılıp, havuç tohumuyla da nemlendiriliyor.

Haberin Devamı

GIDADAN kozmetiğe, mobilyadan tekstile kadar birçok alanda hızla yayılan organik ürün çılgınlığı, yıllık hacmi 552 milyon TL’yi bulan Türk şampuan pazarına da ağırlığını koymaya başladı. Toplam pazardan aldığı pay, daha şimdiden yüzde 11’e çıkan, 60 milyon TL’ye ulaşan organik şampuanlarda artık temizleme, köpürme, yumuşatma ve raf ömrünü uzatma gibi fonksiyonları kimyasallar değil, bitki özleri gerçekleştiriyor.
Sülfat yerine Hindistan cevizi özüyle köpürme, paraben yerine yeşil çayla raf ömrünü uzatma özellikleri kazandırılan organik şampuanlarda, deride tahrişi önlemek için papatya, saç tellerini güçlendirmek için ada çayı, kırılmaların önüne geçmek için jojoba, saç köklerinin yenilenmesi için afrodizyak etkili ylang ylang, deriyi yumuşatmak için biberiye, nemlenmeyi sağlamak için de havuç tohumu içeren formüller kullanılıyor.
Rekabet kızışıyor
Arkadaşımız Mehtap Özcan’ın yaptığı araştırmaya göre, irili ufaklı yüzlerce firma ve markanın yer aldığı şampuan pazarında, organik üretim gerçekleştiren firma sayısı da hızla artıyor. Pazarda Biota Labaratuvarları, Bioxcin, Bioblas ve Biomen markasıyla üretim gerçekleştirirken, Kurtsan Otacı markasıyla, Bitki Derman Pelinty’s markasıyla, Dermokil markasıyla da Ezel Kozmetik pazarın yerli oyuncuları arasında yer alırken, Alman kökenli Fulser Kozmetik ise Tresan ile rekabette ön plana çıkmaya çalışıyor. Meka Grup’un Forever Young markasıyla organik şampuan üretimi gerçekleştirdiği pazarda ayrıca, Neo Cure, Organicum gibi markalarda rekabet ediyor.
Pay yüzde 15’e çıkacak
Nielsen’ın araştırmasına göre, Türkiye’de toplam şampuan pazarı 2010 yılı sonu itibariyle adet bazında yüzde 21, ciro bazında ise yüzde 10 büyüyerek, 551 milyon 465 bin TL’ye ulaşıyor. 2011 yılında ise toplam pazarın 617 milyon TL’ye ulaşması öngörülüyor. Toplam şampuan sektöründe bitkisel şampuan markalarının pazardan aldığı pay, yüzde 11’i buluyor. Araştırmaya göre, organik ürünlerin pazardan aldığı pay hızla artarak, önümüzdeki yıl yüzde 15’e ulaşması bekleniyor. Bunda da özellikle saç dökülme yaşının Türkiye’de erkeklerde 25’e, kadınlarda da 40’a kadar gerilemesi etkili oluyor. Saç dökülmesini önlemeye yönelik geliştirilen serum, sprey ve likit ürünlerin yıllık hacmi de 94 milyon TL’yi buluyor.

Haberin Devamı

Kimyasallardan tamamen arındı

Haberin Devamı

FOREVERYoung markasıyla geliştirdiği bitkisel şampuanlarla pazarda rekabete katılacak olan Meka Grup Yönetim Kurulu Başkanı Melih Kadıoğlu, şampuanda ilk defa SLS (Sodyum Lauryl Sulfat) ve paraben gibi kimyasalları içermeyen üretimi kendilerinin gerçekleştirdiklerini söyleyerek, “Geliştirdiğimiz özel üretim teknik ve formülleriyle 7 farklı bitkisel yağ ve ekstreyi birleştirip, özel bir sabunlaşma reaksiyonu sağlıyoruz. Ardından Provitamin B5 ve E Vitamini ilave ederek, temizleme gücünü kimyasallar yerine doğal bitkilerden alan şampuanlar üretiyoruz. Şampuanın köpürmesini sağlayan sodyum lauryl sulfat yerine artık tüm ürünlerimizde Hindistan cevizi özü, paraben yerine de yeşil çay kullanarak raf ömrünü uzatıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Hangi bitki ne işe yarıyor

GİNSENG: Kepeği ve kaşıntıyı giderir. Saç derisini, yağ salgılamasını kontrol ederek nemlendirir ve besler.
HAVUÇ TOHUMU: Beta-karoten ve B,C,D ve E vitaminleri yönünden zengindir. Saçı zararlı dış etkenlerden korur ve yapısını sağlamlaştırır. Saçın nem oranının dengede tutar. Saçta gerekli yağ oluşumunu destekler ve saçın kurumasını önler.
PAPATYA: Kafa derisini rahatlatıcı ve sakinleştirici bir etkisi vardır. Saç köklerini yumuşatır. Kimyasal işlemlerden zarar gören saçınızın yenilenmesini sağlar. Saçı sedef hastalığı ve diğer baş derisi alerjilerine karşı koruyor.
ADAÇAYI YAĞI: Anti-oksidandır, yaşlanmayı geciktirir. PH dengeleyicisidir. A vitamini açısından zengindir, mükemmel bir kalsiyum ve demir kaynağıdır. Saç köklerini besleyerek saç tellerini kalınlaştırır.
YABANMERSİNİ: Zengin besinli, saç dokusunda çabuk emilen çok hafif bir yumuşatıcıdır. Saç köklerine zarar veren ve yaşlandıran serbest radikalleri etkisizleştirir.
JOJOBA: Doğanın en etkili nemlendiricilerinden biridir ve iyileştirici etkisi vardır. Anti-oksidan etkisiyle baş derinizin cildini gençleştirir. Saç derisi tarafından üretilen doğal yağlarla benzer bir yapıya sahiptir. Kırılan, dökülen ve dolaşan saçlar için mükemmel bir koruyucu madde.
DEFNE: Tıpta ve ilaç sanayinde kullanılan defne bitkisi, saç ve cildin bağışıklık sistemini güçlendirir. Zayıf hücreleri canlandırır. Dökülmeyi durdurur ve saçların güçlenmesini sağlar. Mükrop öldürücü özelliği ile saç ve ciltteki iritasyonu giderir. Akne, sivilce, kepek, pullanma gibi saç ve cilt problemlerini yok eder.
ZEYTİNYAĞI: Başta A ve B vitamini olmak üzere, Kalsiyum, Fosfor , Demir, Folik Asit, Magnezyum, Potasyum, B vitamini içerir. Bu vitamin ve mineraller, hücrelerimizi yeniler, doku ve organlarımızın yaşlanmasını geciktirir, vücudumuzun direncini arttırır. Zeytinyağının saçlar üzerindeki etkisi büyüktür. Saçları besler ve güçlendirir. Saçlarının kurumasını önler sağlıklı uzamasını sağlar.
ISIRGAN: Mikrop öldürücü özelliği vardır. Ölü hücreleri saç ve ciltten arındırır. Cildin nefes almasını sağlar. Saç için zengin mineraller içerir. Bazı rahatsızlıklardan dolayı oluşan yoğun dökülmeleri engeller, yeni saç çıkışını hızlandırır.
MERSİN YAPRAĞI: Kuvvetli bir mikrop öldürücüdür. Akne, sivilce, çıban, ur gibi iltihaplı rahatsızlıklarda, iltihap kurutucu olarak etkilidir. Saçı kuvvetlendirmeye ve kepeğe karşı kullanılır. Vücutta oluşan kötü kokuları önler.
BİBERİYE: Saç derisi üzerinde tonik etkisi olan biberiye dökülmeyi azaltır. Kan dolaşımını hızlandırıcı etkisiyle saçları kuvvetlendirir. Antiseptik özelliği vardır. Ciltteki iritasyonu giderir.
HİNT YAĞI: Güçlü bir E vitamini kaynağıdır. Saç ve kirpiklerde dökülme ve kepeklenmeye karşı kullanılır. Etkili bir yumuşatma özelliğine sahiptir.
AYÇİÇEĞİ YAĞI: Vitamin E bakımından oldukça zengindir. Cilde kolayca nüfuz eder, nemlilik ve yumuşaklık kazandırır.
ISIRGAN EKSTRESİ: Bazı Urtica türlerinin kurutulmuş veya taze yapraklarından elde edilir. Antiseptik ve tonik etkilidir. Özellikle yağlı ve kepekli saçların bakımında kullanılır.
CİVANPERÇEMİ EKSTRESİ: Antiseptik özelliğine sahiptir. Tonic ve yatıştırıcı etkileri vardır. Saçlarda sağlıklı bir görünüm için kullanılır.
PAÇULİ YAĞI: Antiseptiktir. Az miktarda kullanıldığında bile uyarıcı etki gösterir. Aromaterapide; yorgunluk, gerginlik, stres, yanık, kepek, akne, egzama gibi durumlarda ve yağlı ciltler veya saçlı deride kullanılabilir.
YLANG YLANG YAĞI: Tatlı, etkili floral kokuya sahiptir. Aromatik ve ferahlatıcıdır. Cildi ve saçları yenileyicidir. Afrodizyaktır.
ZAMBAK EKSTRESİ (Beyaz): Nemlendirici, tazelik ve yumuşaklık verici etkilere sahiptir. Kuru saç ve cilt bakımında kullanılır.

Haberin Devamı

Stres kaynaklı saç dökülmesini önlüyor

BİTKİSEL şampuan pazarının önde gelen firmalarından B’iota Laboratuvarları, anti-stres formüllü Bioblas şampuanı da piyasaya sürdü. Toprakta ve insan vücudunda bulunan 59 elementin tamamını içeren formülüyle stres kaynaklı saç  dökülmelerine karşı geliştirilen bu ürünün, saç diplerindeki PH değerini korumasının sağladığı ve saç köklerinin mineral eksilmesini tamamladığı savunuluyor.

En çok taklit şampuanda

TÜRKİYE’de saçını hala sadece sabunla yıkayan tüketicilerin sayısı da azımsanmayacak oranda. Saç temizliği için sadece sabun kullananların payı, yüzde 13’ü buluyor. Saç kremi, maske gibi şampuan sonrası ürünlerde de kullanım yüzde 30 düzeyinde kalıyor. Her yüz kişiden 26’sı şampuanın markasının farkında olmadan ürün satın alıyor ve en çok taklit ürünler de şampuan ve toz deterjanında görülüyor.

Yazarın Tüm Yazıları