ANTALYA HABERLERİ

Hindi etinin yüzde 20'si yılbaşında tüketiliyor

AA / Leyla Ataman Koyuncuoğlu
25.12.2014 - 11:04Son Güncelleme :

-Türkiye'de kişi başı yıllık hindi eti tüketimi 0,49 kilogram düzeyinde bulunurken, yaklaşık 40 bin tonluk hindi etinin neredeyse yüzde 20'si yılbaşında tüketiliyor -Yılbaşı nedeniyle Türkiye'de 500 bin hindinin kesileceği belirtiliyor -Hindi üreticisi Bahar: - "Türkiye'de hindi yılbaşı yemeği gibi görünüyor, en fazla satışı da bu dönemde yapıyoruz. Kırmızı etten daha yüksek protein, beyaz etten daha düşük kalori değeri içeren hindi daha fazlasını hak ediyor"

AA / Leyla Ataman Koyuncuoğlu

ANTALYA (AA) - LEYLA ATAMAN KOYUNCUOĞLU - Türkiye'de kişi başı yıllık hindi eti tüketimi 0,49 kilogram düzeyinde bulunurken, yaklaşık 40 bin tonluk hindi etinin neredeyse yüzde 20'si yılbaşında tüketiliyor.

Kesilmiş ve temizlenmiş hindinin kilogramı büyük marketlerde 11-14 liradan satılırken, bütün bir hindinin fiyatı 50-130 lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor. Organik olarak satılan bütün hindi fiyatı 160 liraya kadar çıkıyor.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan hindi üreticisi Ali Bahar, şirket olarak aylık 40 bin hindi kesimi yaptıklarını, yılbaşı nedeniyle sadece son 7 günde yaklaşık 60 bin hindinin kesileceğini söyledi.

Türkiye'de hindinin yılbaşı yiyeceği gibi görüldüğünü ve en fazla hindi eti satışının da yılın son döneminde gerçekleştiğini anlatan Bahar, "Hindi daha fazlasını hak ediyor, çünkü kırmızı etten daha yüksek protein, beyaz etten daha düşük kalori değeri var. Balık etine en yakın hayvansal gıda, dolayısıyla hindi daha fazlasını hak ediyor" dedi.

- 500 bin hindi kesilecek

Yılbaşı nedeniyle Türkiye genelinde yaklaşık 500 bin hindi kesileceğini tahmin ettiğini belirten Ali Bahar, dişi bir hindinin 8-9 kilogram, erkek bir hindinin ise 13 kilogram civarında olduğunu ve parçalı olarak satıldığını, sadece yılbaşı döneminde 5-7 kilogramlık bütün hindileri satışa sunduklarını bildirdi.

Bahar, ülke genelinde hindi tüketiminin en fazla İstanbul ile konaklama tesislerinin çok olmasından dolayı Antalya'da gerçekleştiğine dikkat çekti.

Türkiye'nin yanı sıra hindi eti ihracatı yaptıkları Afrika, Ortadoğu ülkeleri ile Türk Cumhuriyetlerine de yılbaşı nedeniyle bütün hindi gönderdiklerini kaydeden Bahar, yılın diğer dönemlerinde hindi köftesi ve dönerin rağbet gördüğünü söyledi. Hindi budunun kuzu etine çok benzediğini ifade eden Bahar, "İyi pişirilmiş bir hindi budunu Balıkesir kuzusundan ayırt edemezsiniz" diye konuştu.

Önceki yıllarda toplu yemek yenen yerlere, askeriye ve otellere hindi satışının fazla olduğunu söyleyen Bahar, tüketim alışkanlığının yavaş da olsa artmasıyla son yıllarda hindinin marketlerde de satılmaya başlandığını ifade etti.

- Yem fiyatları yüksek

Türkiye'de kanatlı sektörünün en büyük sorununun yüksek yem fiyatları olduğunu belirten Bahar, dünyada tonu 200 dolar seviyesinde gerçekleşen buğday ve mısır fiyatının Türkiye'de neredeyse 350 dolar seviyesinde bulunduğunu söyledi.

Kanatlı sektörünün en çok kullandığı girdilerden biri olan soyanın Türkiye'de yetişmediğini dile getiren Bahar, kanatlı sektörünün gelişmesi için devlet desteğinin şart olduğunu bildirdi. Bahar, "Kanatlı sektörünün kullandığı buğday, soya ve mısır devlet tarafından sübvanse edilse, sektör ciddi gelişme gösterir ve ihracatı da patlar" dedi.

- Türkiye'de hindi eti tüketimi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de 1996 yılında yaklaşık 227 bin düzeyinde olan kesilen hindi sayısı 2000 yılında 2,3 milyona, 2005 yılında ise 4,4 milyona kadar çıktı. Kuş gribinin görüldüğü yıl olan 2006'da çok sayıda kanatlının itlaf edilmesi nedeniyle kesilen hindi sayısı 1,7 milyona kadar düştü. 2008 yılında yaklaşık 3,5 milyon hindi kesilirken, 2012 yılında bu sayı 4,8 milyona yükseldi, 2013 yılında ise 4,6 milyona geriledi.

Hindi eti üretimine bakıldığı zaman ise 1998 yılında 702 ton olan üretim, 2008 yılında 35 bin 451 tona, 2012 yılında da 41 bin 931 tona yükseldi. 2013 yılında ise hindi eti üretimi 39 bin 627 tonda kaldı. Kişi başı toplam tüketim de 0,49 kilogram olarak belirlendi.

- "Türk halkı hindi pişirmeyi bilmiyor"

Ramada Plaza Antalya'nın Executive Chef'i (baş aşçı) Cüneyt Dalgın, Türk halkının hindi pişirmeyi çok iyi bilmediğini, bu nedenle de hindinin lezzetli bulunmadığını söyledi.

Hindinin çok iyi soslanması gerektiğini belirten Dalgın, lezzetli bir hindi yemek için öncelikle limon ve tuz ile hindinin bir gece buzdolabında bekletilmesi gerektiğini belirtti.

Bal, hardal ve soya sosu ile hindinin marine edilebileceğini kaydeden Dalgın, daha önce haşlanmış bir hindi etinin fırında 180 derece ısı ile pişirilebileceğini anlattı. Hindiye, sarımsak, portakal suyu, muskat cevizi rendesi, nane, karabiber, deniz tuzunun da yakıştığını belirten Dalgın, hindinin haşlanmış sebze veya iç pilav ile tüketilebileceğini kaydetti.

Etiketler:

Yasal Bilgilendirme

Hurriyet.com.tr’nin Antalya haberleri bölümünde, DHA’nın abonelerine gönderdiği Antalya haberleri otomatik olarak derlenmektedir. hurriyet.com.tr editörleri otomatik akış içinde Hindi etinin yüzde 20'si yılbaşında tüketiliyor haberine editoryal müdahalede bulunmamıştır. Haber içeriklerinden hukuken ilgili ajanslar sorumludur.

    ANTALYA NAMAZ VAKİTLERİ
    19 Kasım 2017, Pazar
    • İmsak
      05:54
    • Guneş
      07:33
    • Öğle
      12:53
    • İkindi
      15:36
    • Akşam
      17:54
    • Yatsı
      19:21
    Diğer iller için Namaz Vakitleri »
    Sayfa Başı