HIMARS öncesi IŞİD yükleniyor

Güncelleme Tarihi:

HIMARS öncesi IŞİD yükleniyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2016 19:43

Kilis’i roketlerle hedef alan IŞİD’e karşı ABD yapımı HIMARS füze sisteminin konuşlandırılması planlanırken, örgüt de Suriye’de Halep kentinin kuzeyinde muhaliflere yönelik saldırılarını artırdı. Terör örgütü IŞİD, muhaliflerin denetimindeki Azez’in doğusunda dün beş köyü ele geçirdi.

Haberin Devamı

IŞİD’in sınırın Suriye tarafından özellikle Kilis’i hedef alan Rus yapımı Katyuşa roketlerine karşı önümüzdeki günlerde ABD yapımı HIMARS (Yüksek Hareket Kabiliyetli Topçu Roket Sistemi) çok namlulu roketatar sisteminin konuşlandırılması planlanırken, örgütün Halep’in kuzeyindeki Azez bölgesindeki ilerleyişi devam ediyor. Merkezi İngiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, IŞİD’in Türkiye sınırına yakın 5 köyü dün ele geçirdiğini açıkladı. Bu köyler Tahmul, Jariz Kafrah, Fayruziyah, Tilal el Hüseyin ve Dudiyan olarak açıklandı.

TAKTİK AVANTAJ

AP haber ajansı IŞİD’in dünkü ilerleyişinin örgüte, muhaliflerin elindeki Azez ile Mare kentlerine taarruz için taktiksel avantaj kazandırdığı yorumunu yaptı. Türkiye sınırı boyunca uzanan 98 km’lik Azez-Cerablus hattındaki muhalif bölgenin Suriye’deki diğer muhaliflerle bağlantısı kesik durumda. Bu bölgenin doğusunda IŞİD, batısında PYD bulunuyor. Bölgede muhaliflerin elinde kilit önemde sadece Azez ile Mare kentleri kaldı. Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) ve diğer yardım kuruluşları bu ayın başında 100 bin kişinin mahsur kaldığı muhaliflerin kontrolündeki Azez çevresinde insani durumun kötüye gittiğini bildirmişti.
Öte yandan bölgedeki muhaliflerin IŞİD’e karşı operasyonları da mercek altında. Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesine konuşan Washington merkezli düşünce kuruluşu Atlantic Council’de görevli Suriye uzmanı Aaron Stein, IŞİD’e karşı çabaların kısmen muhalifler arasındaki sürtüşmelerden ve ABD ile Türkiye arasında hangi grupların katılacağına dair anlaşmazlıklardan ötürü yetersiz kaldığı saptamasında bulundu. Bu arada IŞİD’in çok namlulu Katyuşa roketatar sistemine karşı ABD yapımı ve füzeleri 92 km menzilli olan HIMARS sistemleriyle ilgili ABD Hava Kuvvetleri’nden Tümgeneral Peter E. Gersten WSJ’ye konuştu. IŞİD’e karşı Operasyon ve İstihbarat Komutan Yardımcısı da olan Gersten, bir HIMARS sisteminin Türkiye’ye konuşlandırılacağını söyleyerek “HIMARS basitçe koalisyonun bu düşmanla savaşmak için getirdiği pekçok sistemden biri. Uçaklarımız var, insansız hava araçlarımız var, siber sistemlerimiz var ve şimdi HIMARS’a da sahibiz” ifadelerini kullandı.

BİLGİ NOTU

Haberin Devamı

Çevresi sarılmış olan Azez bölgesinde Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile müttefikleri bu ayın başında IŞİD’e karşı harekât başlatarak doğudaki El Rai kasabasını 7 Nisan’da ele geçirmişti. IŞİD dört gün sonra bu kasabayı geri aldığı gibi sınır boyunca uzanan bir dizi mülteci kampının da kontrolünü ele geçirdi. Örgüt, sonrasında Kilis’i hedef alan roket saldırılarına girişti.

Haberin Devamı

HIMARS öncesi IŞİD yükleniyor

KATYUŞALARI AVLAMAK İÇİN ÜÇ AŞAMALI PLAN

TÜRK topçu birliklerinin önceki gün Fırtına obüsleriyle hedef aldıkları Suriye tarafındaki Duvaybik’te IŞİD’e ait 3 katlı binanın yıkılması sonucu 13 IŞİD’çinin öldüğü belirlendi. Binanın en alt katında bulunan 150 kadar Katyuşa roketinin de kullanılamaz hale geldiği tespit edildi. Duvaybik’e top atışı yapılmasından sonra yapılan ilk tespitlerde binanın yanındaki 2 füze rampasının imha edildiği, rampaların yanında bulunan 11 IŞİD’li terörist de etkisiz hale getirildiği anlaşılmıştı. Böylece Duvaybik’te öldürülen IŞİD’li terörist sayısı 24 oldu. Askeri kaynaklar Türkiye’nin son üç gün içinde Suriye tarafındaki IŞİD’e yönelik etkili topçu atışlarının perde arkasında üç aşamalı planın olduğunu belirttiler. Bu yeni durum, sınır hattına takviye olarak çok sayıda hedef tespit radarları AN/TPQ’ların gönderilmesini, sınır boyunca geçmişe göre daha fazla mini insansız hava araçlarının (İHA) kullanılmasını ve koalisyon güçlerinden daha fazla İHA istihbaratı alınmasını içeriyor. 

Haberin Devamı

‘IŞİD’İN 800 MİLYON DOLARI İMHA EDİLDİ’

ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri Irak’taki hava saldırılarında, IŞİD’e ait 800 milyona dolara (2.2 milyon TL) yakın nakit parayı imha etti. IŞİD’e karşı Operasyon ve İstihbarat Komutan Yardımcısı da olan ABD’li Tümgeneral Peter E. Gersten Irak’ın başkenti Bağdat’ta yaptığı açıklamada örgütün nakit paralarının bulunduğu binalara yönelik toplam 20 hava saldırısı gerçekleştirildiğini belirtti. Gersten, bu operasyonların ne zaman yapıldığına dair ayrıntı vermedi.

TÜRKİYE’DE SİVİL ÖLÜMLER YÜZDE 7 BİN ARTTI

İNGİLİZ sivil toplum kuruluşu Action on Armed Violence’ın (AOAV) hazırladığı rapora göre, 2015’te Türkiye’deki bombalı saldırılarda ölenve yaralanan sivillerin oranı bir önceki yıla göre yüzde 7 bin 682 arttı. Rapora göre, 2015 boyunca başta IŞİD, PKK, TAK terör örgütlerinin düzenlediği saldırılar olmak üzere toplam 45 bombalı saldırı düzenlendi. Bu saldırılarda yüzde 79’u sivil olmak üzere ölen ya da yaralanan sayısı 1086. Raporda, 2014’te Türkiye’de 6 saldırıda 11 sivilin öldüğü ya da yaralandığı belirtildi. 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!