Hijyensiz temizlik olmaz

Güncelleme Tarihi:

Hijyensiz temizlik olmaz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2010 00:00

Yaşadığımız ortamlarda hijyen sağlamak için harcadığımız zaman ve emek boşa gitmiyor. Zira araştırmalara göre enfeksiyonları büyük oranda ev, okul, iş yerlerimizden alıyoruz. Mikroplar 24 saat içinde milyonları bulabiliyor. Temizlik sırasında yüzeylerin üzerinde bezi gezdirmek yetmiyor.

Haberin Devamı

Temizliğe, hijyenin de eşlik edebilmesi için daha fazlasına ihtiyaç var. Baharı fırsat bilip, gerçek temizlik yapmak isteyeler için işte birkaç öneri:

Salonlarımız çok zaman geçirdiğimiz ortak yaşam alanlarımızdan. Dolasıyla en fazla kirden, pislikten nasibini alan yer de burası. Eğer evdeki bir kişide üst solunum yolu enfeksiyonu varsa ve örneğin aksırma yoluyla koltuğa bulaşırsa, mikrobun orada 6 saat kadar canlı kalması mümkün. Bu yüzden hijyen sağlamak, temizlikte önceliğimiz olmalı.
* Yerleri, halıları silerken özel temizlik ürünlerinden yararlanmanızda yarar var. Yerler parkeyse ve daha fazla parlamasını istiyorsanız, ıslatılıp iyice sıkılmış bezle temizledikten sonra, balmumu veya sulu cila kullanın.
* Seramik karoları bir bez ya da sünger süpürge yardımı ve temizlik deterjanıyla yıkayın. Sonra bir güderi parçasıyla kurulayın. Seramik yüzeylere cila sürmek, ayakların kaymasına yol açabilir.
* Perdeniz astarlıysa kuru temizlemeyi tercih edin. Siz yıkarsanız içerikteki farklı kumaşlar, farklı derecelerde çekebilir. Perdeler çok büyükse çamaşır makinesini zorlar. Küvette yıkayabilirsiniz.
* Kılıfları kumaşın özelliğine uygun olarak yıkayın. Henüz ıslakken yerlerlerine yerleştirin. Işık ütüyle üstlerinden geçin.
* Masa ve sandalyeleri unutmayın! Ahşabı, sulandırılmış deterjan emdirilmiş nemli bir bezle temizleyin. Durulayın ve parlatın. Arada sırada aerosollü balmumu kullanın.
* Boyalı ahşap, hassas ya da eski bir ahşap olmadıkça biraz sabunlu suyla temizleyin, temiz suyla durulayın ve kurumaya bırakın. Lekeleri saf temizlik ürünleriyle ovun.

Haberin Devamı

LEKELER NASIL ÇIKAR

* Kumaşınıza sabun yapışmışsa sert hale gelene kadar üzerine buz koyun. Bıçak yardımıyla, nazikçe kazıyın.
* Leke yapan rujsa, etere veya oksijenli suya bastırdığınız pamukla silin.
* Mum döküldüyse... Sakızdaki gibi üzerine buz koyun ve katılaşmasını sağlayın. Yine keskin olmayan bir bıçakla kazıyın. Ya da sıvı balmumu uygulayın, sonra da yumuşak bir bezle parlatın.
* Mobilya üzerindeki lekenin üstünü talk pudrasıyla kaplayın ve leke emilene kadar bırakın. Sonra pudrayı bir bez yardımıyla temizleyin.

Haberin Devamı

BANYO TEMİZLİĞİNDE SİRKEDEN YARDIM ALIN

* Banyoyu özel ürünlerle temizleyin. Muslukları tel yüzey temizleyicileriyle ovalamayın. Krom lavabolar hassas ürünlerle temizlenmeli. Parlatıcı ve arıtıcı ürünler zarar verebilir.
* Duş süzgeçlerinin kireç bağlamış yerlerinin üzerine sirke dökün. Kireci gidermek için suyun altına tutup iyice durulayın. Süzgeç tıkanmışsa, sıcak sirke veya kireç çözücüye batırın. Delikleri açmak için eski bir diş fırçasını deneyebilirsiniz.
* Fayansların aralarını ihmal etmeyin. Kolayca küf tutabilir. Fırça ve özel ürünlerle ovalayın ve ardından durulayın.
* Tuvalet fırçasının başına bir bez sarın. Çamaşır suyu döküp, klozeti sildikten sonra bekleyin. Tekrar silip, durulayın.

Haberin Devamı

FIRIN HERGÜN TEMİZLENMELİ

* Mutfak lavabonuz seramikse, dibine emici kağıtlar yerleştirin. Üzerine çamaşır suyu dökün. 30 dakika bekletin. Sonra kağıtları toplayın ve lavaboyu iyice durulayın. İnox lavabonuzu hergün bulaşık deterjanıyla yıkamanız şart. Su lekeleriyle 90 derecelik alkol veya beyaz sirkeyle başetmeniz mümkün.
* Fırın her gün temizlenmeli. Temizlikte doğal malzemelerden yanaysanız, fırın sıcak olduğunda karbonata batırılmış ıslak bir bezle silebilirsiniz.
* Izgaralar bulaşık makinesinde yıkanabilir. Temizlemenin bir başka yolu da ızgara ve levhaları, sıcak su doldurduğunuz musluklarda bir süre beklettikten sonra fırçayla ovalamak.
* Temizlikte kullandığınız sünger, bez ve fırçaları durulayın. Eğer fırça fazla kirlenmişse sirkeli suya batırın. Bez ve süngerleri kurutun.

Haberin Devamı

El yıkama kişisel hijyenin ilk kuralı

Kişisel hijyen ihmale gelmez. Bunu sadece kendiniz için, başkaları için de yapın. Eller tek başına önemli bir hastalık kaynağı olabilir. Kişisel hijyen için ilk kural el yıkama. Çünkü eller, günlük yaşantımızda çevremizle her türlü bağlantımızı sağlayan, gün boyunca sürekli kirlenen ve bu nedenle de bol miktarda bakteri barındıran organımız. Tüm dış ortam kirleticilerinin sürekli etkisi altındayız. İnsan derisi bir dereceye kadar dışarıdan gelen kirleticilere karşı koruyucu bir engel oluşturur. Ancak derideki çatlaklar, yaralar bir takım hastalık etkenlerinin kolayca vücuda girmesine yol açabilir. Doğru el yıkamak için:
* Önce takı ve mücevher gibi aksesuvarları çıkarın.
* Ellerinizi ıslatın ve sabun alın.
* Bilekler, avuç içi, ellerin sırt ve parmak aralarıyla tırnakların kenar ve uçları sabunla köpürtülerek en az 20 saniye süreyle kuvvetlice ovuşturun.
* İyice durulayın.
* Kuruladıktan sonra, kamuya açık bir tuvaletse aynı kağıt havluyla musluğu kapatın.

Haberin Devamı

Duşun standardı yok ideali her gün alınması

Herkesin duş alma sıklığı farklı. Yaşam şekli, alışkalıklar nedeniyle belirli bir standarttan söz etmek zor. Fakat hergün duş almanın hiçbir sakıncası yok. Önümüz yaz, bunu sadece kendiniz için değil, yakın çevreniz için de yapın. Aşırı duş almak cildi kurutabilir. Özellikle bacak ve bel bölgesini nemlendiriciyle beslenmesi öneriliyor.

Antibakteriyel yetmez suya sabuna dokunmak şart!

Antibakteriyel jeller ve özel hijyen mendilleri geçtiğimiz kışın en gözde ürünleriydi. Antibakteriyal jeller içlerinde belirli bir miktar dezenfektan-antibakteriyel kimyasal madde taşır. Su ve sabunun olmadığı ortamlarda bakterileri uzaklaştırabilir. Ancak su ve sabunun yerini tutamaz. Ayrıca bu tip jeller aşırı ve sık kullanıldığında ellerde kuruluk, tahriş egzeması gibi sorunlar doğurabilir.
Hijyen mendilleri de günlük kirleri bertaraf etmede, yine su-sabun olmayan durumlarda kullanılabilir. Ancak örneğin tuvalet sonrası ya da sokakta oyundan dönen bir çocukta etkin temizlik ve hijyen sağlamaz. Özellikle bu mendillerle yüz ve genital bölge gibi ince ve hassas deri bölgelerinin temizliğini yapmak tahrişlere ve alerjilere neden olabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!