Hıdırellez şenlikleri başladı! Hıdırellez dileği nasıl yapılır?

Güncelleme Tarihi:

Hıdırellez şenlikleri başladı Hıdırellez dileği nasıl yapılır
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2017 09:15

Hıdırellez dileği, geleneklere göre her yıl baharın gelişinin kutlandığı günde, uygun usullere göre gerçekleştirilmektedir. Bazı illerde belirlenen noktalarda gerçekleştirilen Hıdırellez şenliklerinin vazgeçilmezi olan bu ritüel, çeşitli şekillerde gerçekleştirilmektedir. Bu yıl 5 mayıs tarihine denk gelen şenlikler, Orta Asya, Ortadoğu ve Anadolu'da coşkuyla kutlanmaktadır. Peki, Hıdırellez dileği nasıl yapılacak? İşte, konuyla ilgili detaylı bilgiler

Haberin Devamı

Hıdırellez dileği, 5 Mayıs günü gerekleştirilecek olan şenliklerde birçok kişi için önem arz edecek. Türklerin Orta Asya'dan bu yana sürdürdüğü Hıdırellez şenlikleri, her yıl olduğu gibi bu yıl da renkli görüntülere tanık edecek. Baharın karşılanması anlamına gelen bu şenliklerde, Hızır ve İlyas peygamberlerin buluştuğuna dair inançlar yer almaktadır. Bu özel günde Hıdırellez dileği nasıl yapılır sorusunu yönelten vatandaşlar, şenliklerde ne yapılacağını sorguladı. Peki, Hıdırellez dileği nasıl yapılır? İşte, dileklerin kabul olacağına dair inançların bulunduğu bu güne dair bazı detaylar

2017 Hıdırellez Bayramı'nın ne zaman kutlanacağı binlerce kişi tarafından merak edilen konular arasında yer alıyor. Her yıl mayıs ayının ilk haftası kutlanan, Hızır ve İlyas peygamberlerin her yıl buluştuklarına inanılan ‘Hıdırellez’ ya da ‘Hıdrellez’, Orta Asya, Ortadoğu ve Anadolu'da kutlanan mevsimlik bayramlardan biri. Hıdırellez gelenekleri arasında en yaygın olanı gül ağacı altına dilek dilemektir. Peki, 2017 Hıdırellez ne zaman kutlanacak? Hıdırellez şenlikleri nerede yapılacak? İşte detaylar.

Haberin Devamı

HIDIRELLEZ NEDEN 5 MAYIS’TA KUTLANIR?

Gregoryen takvimi (Miladi takvimi)ne göre 6 Mayıs, eskiden kullanılan Rumi takvim olarak da bilinen Jülyen takvimine göre 23 Nisan Hıdırellez günüdür. 6 Mayıs'tan başlayıp 4 Kasım'a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım'dan 5 Mayıs'a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır. Bu yüzden 5 Mayıs günü gecesi kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelmektedir. Türkiye'de Hıdrellez Bayramı 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece kutlanır.

GÜL AĞACI DİLEĞİ NASIL DİLENİR?

Hıdırellez gelenekleri arasında en yaygın olanı gül ağacı altına dilek dilemektir. Bu gelenek Hıdırellez akşamında gerçekleştirilir. Dilekler bir kağıda yazılıp asılabileceği gibi şekil olarak da gül ağacının altına çizilebilir. Ev isteyen ev resmi, araba isteyen araba resmi çizebilir. Hıdırellez sabahı da ilk iş gül ağacının dibine gidilir ve o notlar alınıp suya bırakılır.

Haberin Devamı

Hıdırellez akşamında bir diğer dilek dileme biçimi de gül ağacına para asmaktır. Asılan paralar ve dilekler 6 Mayıs 2016 cuma sabahı erkenden geri toplanır. Para cüzdana konulur ve yıl boyunca o para harcanmaz. Hıdırellez parası kişiye o yıl boyunca darlık ve parasızlık yüzü göstermez.

HIDIRELLEZ DUASI

Bazı inançlara göre dileklerin kabul olması için Hıdırellez duasının okunması gerekir. Bu dilekler gül ağacına asıldıktan sonra yapılır. Hıdırellez dilek duası şöyledir; Bin bir adım bir adım /Allah bir adım adım / Kerim kerem Allah /Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah / La ilaha illallah muhammeden resullullah yetiş imdadıma hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin hızır deryada erdim murada amin.

Haberin Devamı

HIDIRELLEZ ŞENLİKLERİ NEREDE?

Hıdrellez şenlikleri bu sene Ahırkapı’da kutlanacak. 5 Mayıs’ta gerçekleştirilecek olan kutlama saat 19.00’da Ayasofya Müzesi önünden Ahırkapı’ya yapılacak yürüyüşle başlayacak. Ahırkapı Müzisyenler Derneği ve Kumbara Kafe/Sanat tarafından düzenlenen şenliğe katılım ücretsiz olacak.

 

 

BAKMADAN GEÇME!