Hiçbir zaman bu kadar zengin olmadılar

Son zamanlarda Marx’a ilgi boşuna değil. Dünyadaki eşitsizlik yeni bir sınıf yaratıyor. Zenginlik ve kriz yan yana geldiğinde, sınıflar arası uçurum daha çok derinleşiyor. Daha çok açılıyor.

Kumsalda şu kadını rahat rahat öpemiyorsan, öpersen ve bu suç ise, hapse girmek tehlikesi varsa, milyon dolarların varmış, ne işe yarar?

St. Petersburg’da Volga Nehri’ne nazır kahvaltı ettikten sonra, denize girmek için özel jetine atlayıp, Cote d’Azur kıyılarına uzanmıyorsan, paran hangi gün için?

Öğle yemeğini Paris’te yedikten sonra, akşama Grönland’da kalmak üzere yer ayırtmamışsan, geceliği 10-15, belki de 20 bin Euro’luk otellerde çılgın partiler vermiyorsan, seni zengin yerine koyan kim?

İtalya’da ortaçağ şatolarında ya da İskoçya mahzenlerinde şarap alemlerine adını yazdıramıyorsan, hálá, "ben de zenginim" diye ortada dolaşmanın ne fiyakası var?

Zenginin malı züğürdün çenesini yoruyor. Ancak, zenginlerin malı da, son yıllarda alıp başını gidiyor. Birileri "küresel mali kriz" derken, birileri bu krizin tadını fena halde çıkartıyor.

"Küresel mali zenginlik" dünya ekonomi tarihinde, bugüne kadar olmadığı biçimde patlıyor. Gerçi, patlama yine de sınırlı. Ama, patladığı insanlarda öyle patlıyor ki, varlık varlık üstüne biniyor. Özel jetler, yatlar, katlar, özel ısmarlanmış arabalar, yaşama biçimi zaten elde var bir.

Onun üstüne en pahalı taşlar, en pahalı kürklerle bezenmiş rüya gibi kadınlar. Dolçe vita!

38 BİN DOLAR MİLYONERİ TÜRK

Zaman zaman gerçek aşklar. Zaman zaman "nasıl olsa, bu aşkın sonu gelmeyecek mi" şarkıları. Hayır gelmeyecek, direnmeleri. Sözünde duranlar ve sözünden kaçanlar. İnsanlık hali.

Önce küresel zenginlik patlıyor, ardından küresel mali kriz. Küresel zenginlik, mali krizden daha çabuk yayılıyor. Rusya, Çin, Hindistan, Brezilya zenginlikten nasibini alanların yaşadığı ülkeler. Zenginlik ve kriz yan yana geldiğinde, sınıflar arası uçurum daha çok derinleşiyor. Daha çok açılıyor.

Amerika’da yayınlanan Forbes Dergisi’ne göre, dünyanın en zengin üç kişisi Warren Buffet (ABD, 62 milyar dolar), Carlos Slim Helu (Meksika, 60 milyar dolar), Bill Gates (Amerika, 58 milyar dolar). Onları İngiliz Lakshmi Mittal (45 milyar dolar), Hintli Mukesh Ambani (43 milyar dolar), Hintli Anıl Ambani (42 milyar dolar), İsviçreli Ingvar Kamprad 31 milyar dolar), Hintli KP Singh (30 milyar dolar), Rus Oleg Deripaska (28 milyar dolar) ve Alman Karl Albrecht (27 milyar dolar) izliyor. Dünyanın en zengin on adamı.

Tek tek kişilerden ayrı olarak, dolar milyonerlerinin ülkelere dağılımı daha ilgi çekici.

Elbette, önde ABD geliyor. 3 milyon 114 bin dolar milyoneri var Amerika’da. Japonya’da 765 bin, İngiltere’de 557 bin, Almanya’da 375 bin, sürpriz Çin’de 373 bin, Fransa’da 304 bin, İtalya’da 280 bin, Kanada’da 266 bin, Brezilya’da 199 bin, İsviçre’de 189 bin, Avustralya’da 180 bin, Hindistan’da 141 bin, Rusya’da 131 bin, Hollanda’da 125 bin, İspanya’da 121 bin, Güney Kore’de 109 bin, Güney Afrika’da 107 bin, Singapur’da 74 bin, Suudi Arabistan’da 62 bin, Arjantin’de 56 bin, Polonya’da 54 bin, Venezüella’da 44 bin, Şili’de 31 bin, Birleşik Arap Emirlikleri’nde 23 bin, Kolombiya’da 21 bin, Kuveyt’te 13 bin, Kazakistan’da 12 bin dolar milyoneri var.

Ya Türkiye’de? Forbes dergisine göre, 38 bin dolar milyoneri. Eh, fena sayılmaz.

DOLARINA DOLAR KATANLAR

Çünkü, anılan ülkelerde petrol, diğer madenler, yüksek teknoloji üretenler, hammadde yatakları sahipleri ve değişik alanlarda yatırım yapanlar büyük varlıklara kavuşuyor. Farklı alanlarda ticaret yapanları bunlara eklemek gerek.

Türkiye’de daha çok yurt dışı müteahhitlikler, yine değişik alanlarda yatırım yapanlar önde gidiyor. Herhangi bir yeraltı zenginliğinden dolayı dolarına dolar katanların sayısı Türkiye’de parmakla gösterilecek kadar az.

Dünyadaki bu eşitsizlik, yeni bir sınıf yaratıyor. Sınıf deyince, önce Marx. Son zamanlarda Marx’a ilgi boşuna değil. Ruhun şad olsun Marx.
Yazarın Tüm Yazıları