Heykeli dikilen köpek sokak hayvanlarının kurtarıcısı

Yalovalı işadamı, emekli müteahhit Erdal Öz’ün hayatı, köpeği Arap demek.

Evinin duvarları onun fotoğraflarıyla dolu. 13 yaşındaki Arap’ın özel bakıcısı bile var. Öz, topluma "Hayvanlar da bizim gibi canlı" mesajını vermek için 200 bin YTL harcadı, Yalova Veterinerlik Müdürlüğü’ne ek bina yaptırdı. Kamuoyunun dikkatini çekmek için de kapısına köpeğinin bir heykeli dikilsin istedi. Yalova Belediye Meclisi bu isteği olumlu karşıladı, izin verdi. Heykeli dikilen köpek ölümsüzlüğe kavuştu. Mayıs ayında açılan binada bugüne kadar 496 hayvanın bakımı yapıldı, kısırlaştırıldı. Buna rağmen Öz üzgün: "Herkes Arap’ın heykeliyle ilgilendi, ama mesajım kamuoyuna ulaşmadı" diyor. /images/100/0x0/55ea4370f018fbb8f874ba52

Çınarcık doğumlu, tam bir doğa meraklısı Erdal Öz, çocukluğundan beri hayvanlarla arasında özel bir bağ olduğunu söylüyor. Daha 3-4 yaşlarında sokak kedilerini yatağına kadar taşır, onlarla uyurmuş. Annesinden yediği azarlar onu hiç yıldırmamış: "Hayatımın her döneminde hayvanlarım oldu. Hatta Arap’tan önce de bir köpeğim vardı. Ama Arap gelince, onu birine vermek zorunda kaldım. İkisine birden bakamazdım."

Arap da kim? "Heykeli Tonny diye dikilen 13 yıllık köpeğimin adı aslında Arap. Heykel olayı sırasında gazeteciler gelip, ’Bu köpeğin adını Arap olarak yazamayız, diplomatik sorun çıkar’ dediler. Araplar sorun ederlermiş bunu. Bizim halkımız hiç önemsemez böyle şeyleri. Demek ki onlar hassas bir millet. ’Peki, ne olsun adı?’ dedim, sonunda Tonny’de karar kıldık. Ama benim için hálá Arap o. Kırk yıllık köpeğimin adını nasıl değiştiririm."

Simsiyah, kıvırcık tüylü, Terrier cinsi Arap, Türkiye’nin en şanslı köpeklerinden. Çünkü Öz, kendisinden daha iyi bakıyor ona. Nasıl bir anne çocuğunun üzerinden hiç ayırmaz gözlerini, Öz’ün de gözleri hep Arap’ın üzerinde. Dilinden "O benim can yoldaşım" cümlesi düşmüyor.

Erdal Öz’ün eşi veya çocuğu yok. Yalova’da çok seveni var ama bir aile kurmamış:"Bunca yıldan sonra anladım ki, insanlar riyakar ve nankör. Bir iyiliğin karşılığını basit bir güler yüz olarak bile alamıyorsunuz. Bir de arkanızdan bir sürü iş çeviriyorlar. Ben Arap’ı insanlardan daha çok seviyorum. Bugüne kadar bir tek kötülüğünü görmedim. Ona ne kadar sevgi verdiysem, o da bana aynı oranda karşılığını verdi. Beni bırakmadı, durduk yere ısırmadı."

Arap giderek yaşlanmaya başlayınca heykelini yaptırmak aklına gelmiş: "Arap on üç yaşına geldi. Bir süre sonra ölecek. Nasıl dayanacağım bilmiyorum. Yavrusu da olmadı hiç. Bu heykel sayesinde Arap artık hep Yalova’da, benim yanımda olacak. Böylece acısı biraz hafifler belki."

Arap, Erdal Öz’ün hayatının merkezinde. Onu denize götürüyor, gezdiriyor, bir an olsun yanından ayırmıyor. Evinin bütün duvarları onun fotoğraflarıyla dolu. Kimi photoshop’lu. Arap, káh bir takvim sayfasında káh bir çölün ortasında. Bütün fotoğraf ve takvimler çerçeveli. Bronz heykelin biraz küçüğü de evde, masanın üzerinde.

Yalova’da kimse Öz’ü, köpeği Arap olmadan düşünemiyor. İşte Yalova Veterinerlik Müdürlüğü’nün yanına yaptırdığı ek binadaki bronz heykel, bu 13 yıllık koşulsuz sevginin ürünü.

GÜRCİSTAN’DAN ÖZEL BAKICI SEBZELİ ETLİ ÖZEL MÖNÜ

Arap’ın sadakati Erdal Öz tarafından hep ödüllendirilmiş. Gürcistan’dan getirttiği bir bakıcı, günün yirmi dört saati ilgileniyor Arap’la. Her gün yıkıyor, ona özel yemekler yapıyor. Mönü şöyle: Kuzu kemiği, dana eti ve mevsimin bütün sebzelerinin birlikte kaynatılarak yapıldığı zengin bir yemek, yoğurt ve meyve. Yazı ve Fotoğraflar: Sezen MUTLU

Üç ayda 125 hayvanı kısırlaştırdılar

Yalova Veteriner İşleri Müdürü Turhan Gökhan bize ek binayı gezdiriyor. Girişte Arap’ın fotoğrafları ve heykeli duruyor.

Ek binada duvarlar dáhil her yer fayans kaplı. Böylece bir hayvanın tedavisinden sonra, oda hemen dezenfekte edilebiliyor. Gökhan, eskiden hayvanların dışkı kokularının çok rahatsız edici olabildiğini söylüyor ama artık böyle bir sıkıntıları olmuyormuş. Artık tedavi altına alınan ve kısırlaştırılan hayvanlar için bir gözetim odası mevcut. Muayene odalarında da havalandırma sistemi var.

Yaptırılan ek binayla tedavi, kısırlaştırma ve bakım işlemlerinde yüzde otuza varan bir artış olduğunu söylüyor Gökhan: "Mayıstan bu yana kısırlaştırdığımız hayvan sayısı 125. İşlemini yaptığımız toplam hayvan sayısı ise 496. Bunlar iyi rakamlar."

Gökhan da, Erdal Öz gibi ilginin heykele yönelip, asıl yapılmak istenileni duyuramadıklarından şikayetçi: "Esas hedefimiz hayvanların kısırlaştırılması yönünde bir mesaj vermekti. Bu ek bina sayesinde bu işlemi daha rahat yapabilecektik ve medya bunu duyuracak, diğer illere de iyi bir örnek olacaktık. İnsanlar sokakta hayvan istemiyor. Bu çok mantıklı çünkü korkuyorlar. Tek çare kısırlaştırarak çoğalmalarını engellemek. Zaten yeni yasa da bizden bunu istiyor. Bunu yapabileceğimiz bir mekan yarattık ama kimseye duyuramadık."

Yapılan ek binayla yıllık hedefleri 500 sokak kedisi ve 300 sokak köpeğini kısırlaştırmak. Gökhan, bunun ulaşılmaz bir hedef olmadığını, Yalova’da sokak hayvanları sorununun büyük ölçüde ortadan kalktığını söylüyor. Tek problem, önlemleri bu kapsamda olmayan çevre belediyelerden gelen sokak hayvanları.

Köpeklerde bademcik iltihabı

Bademcikler, insanlarda olduğu gibi köpeklerde de lenf sisteminin önemli bölümlerinden biri. Bademciklerin yangılanması ve iltihabı köpeklerde birçok sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilir. En yaygın olanları:

- Enfeksiyonlar

- Ağız ve yutak bölgesine batmış yabancı cisimler (pisi pisi otu, kıymık, kemik parçası v.s.)

- Kronik kusmaya yol açan hastalıklar

- Kronik öksürükle seyreden hastalıklar

- Şiddetli diş ve diş eti hastalıklarıdır.

Bademciklerin hastalandığı durumlarda köpeğin yemek yemekte ve yutkunmakta güçlük yaşadığı hemen dikkati çeker. Bademcikleri tahriş olmuş ve hastalanmış köpeklerde yutkunma zorluğu nedeniyle oluşan aşırı miktarda salya da gözlenebilir. Bu temel belirtilerin yanı sıra öğürtü, kusma ve halsizlik de oluşabilir. Bademciklerin hastalığındaki temel sebep enfeksiyonsa, köpeğin ateşi de çıkabilir.

Köpeklerde bademcik hastalıkları nadiren hayati tehlike arz eder, ancak kronik olarak uzun süre devam eden bademcik iltihapları önemli bir rahatsızlık.

Tedavide öncelikle hastalığın asıl sebebinin tespit edilmesi gerekir. Bunun için veteriner hekiminizin sizden alacağı bilgiler ve fiziksel muayene yeterli. Kronik olarak seyreden ve çok şiddetli bademcik hastalıklarında veteriner hekiminiz bademcikleri cerrahi yöntemlerle almayı da önerebilir. Ancak köpeğin hastalıklarla savaşmasında önemli bir organ olan bademciklerin, mecbur kalınmadığı sürece alınmamasını öneririm.

Pako pano

2,5 yaşında, dişi, kısırlaştırılmış, çok iyi huylu Terrier yuva arıyor. 0555 422 88 95.

5 Temmuz’da Acarkent-Beykoz’da bir Husky bulduk. O da, biz de sahibini arıyoruz. 0532 570 43 54.

Bir gece bahçemize gelip devamlı ağlayan Pitbull’a yuva arıyorum. 1,5 yaşında, siyah, tasmalı ve eğitimli, otomobille seyahat etmeyi seviyor, kedilerle bile dost. 0216 361 32 31.

Siyah beyaz uzun tüylü, bir aylık, melez, orta boy köpeklere yuva arıyoruz. 0555 422 88 95

Alman Kurt köpeğimiz kayboldu. Biz olmadan hayatta kalacağından emin değiliz. İsmi Kot. 0535 465 48 44.

Üç aylık, biri siyah, biri beyaz, iki dişi kedi yavrusuna birlikte yaşayabilecekleri bir yuva arıyoruz. 0533 392 47 67.

Dokuz aylık dişi Doberman onu sevecek bir aile arıyor. 0535 362 50 05.

Dokuz aylık, iyi huylu, erkek Fino kopeğine yuva arıyoruz.0555 422 88 95.
Yazarın Tüm Yazıları